Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: bramendame

Gepubliceerd: 22 september 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 223

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Stijn Meerts, chef-kok van Taverne De Wouwer in Ravels.

20 min. 2 tot 4 personen

INGREDIËNTEN 

  • 2 bollen wit chocolade-ijs
  • 1 bol bosbessen yoghurtijs
  • 125 gr bramen
  • 125 gr frambozen
  • 125 gr aalbessen
  • Een handvol amandelschilfers 
  • 100 ml water
  • 100 gr suiker
  • Een takje munt
  • Een beetje slagroom 

BEREIDING

  • Verwarm een deel van het fruit met water en een eetlepel suiker tot de suiker opgelost is. Mix deze tot een coulis en laat afkoelen.
  •  Eens afgekoeld: druppel het in een glas en bestrooi met amandelschilfers.
  • Snij het andere deel van het overgebleven fruit in stukken.
  • Strooi een laagje fruit in de onderkant van het glas.
  • Rol hierop een bol wit chocolade-ijs, herhaal met een beetje fruit.
  • Rol daarop een bol yoghurt-bosvruchten-ijs en herhaal opnieuw met een beetje fruit.
  • Rol tenslotte nóg een bol wit chocolade-ijs en herhaal een laatste keer met een beetje fruit.
  • Werk af met slagroom, een takje munt en amandelschilfers

Waar komt het recept vandaan?
Stijn: “Ik heb dat zelf gemaakt naar aanleiding van het ‘Grave Ravenpad’, een wandeling hier in de buurt. We serveren het vanaf nu ook in onze eigen zaak.”

Is het moeilijk om te maken?
Stijn: “Nee, helemaal niet. Ik heb het bewust niet te ingewikkeld gemaakt zodat iedereen zich eraan kan wagen. Normaal gezien kan het niet misgaan. Je kan het ijs kopen in de winkel, dat maakt het nog een stuk makkelijker, of zelf maken.”

Is het er nu de ideale periode van het jaar voor?
Stijn: “Eigenlijk kan je het het hele jaar door maken, maar de bramen zijn op dit moment wel erg lekker. Dit is inderdaad wel de ideale periode. Het past ook bij een mooie nazomerdag, met het zoete en het zure dat allebei aanwezig is.”

Is het een feestelijk gerecht? Of eerder alledaags?
Stijn: “Het is eerder feestelijk. Al kan het perfect op een doordeweekse dag. Het hangt er ook een beetje vanaf hoe vaak je jezelf toestaat om even te zondigen.” (lacht)

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters
Meer lezen over
culinairlekker lokaal

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.