Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: Bel'vidha varkenswangetjes met Belgische pickles

Gepubliceerd: 26 augustus 2020  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 201

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Maxime Van Opstal en Bram Heylens van brasserie De Schranshoeve in Vorselaar.

60 min. 4 personen

INGREDIËNTEN

  • Een scheutje bakolie
  • 1 kg varkenswangetjes (Bel’vidha varken)
  • 1 bloemkool
  • 1 broccoli
  • 1 liter kalfsfond
  • 250 gr kleine zilveruitjes
  • 2 dikke uien
  • 1 flesje trappist Westmalle dubbel
  • 250 g Nicole’s pickles (Wildiers)
  • 25 g graanmosterd F. Tierenteyn
  • 50 ml witte-wijnazijn
  • Maïzena bindmiddel

BEREIDING

 1. Bak de ui en de varkenswangetjes mooi goudgeel in hete olie.
 2. Giet het geheel in een kookpot.
 3. Bevochtig met de kalfsfond.
 4. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de wangetjes gaar zijn. (let op dat ze niet uit elkaar vallen!)
 5. Snijd de bloemkool en broccoli in kleine roosjes. Kook ze vervolgens, samen met de gepelde zilveruitjes, beetgaar in gezouten water.
 6. Haal de wangetjes uit de jus als ze gaar zijn!
 7. Laat de jus daarna nog 5 minuten inkoken.
 8. Voeg de pickles, de graanmosterd en de groenten toe.
 9. Breng op smaak met peper, zout en een beetje witte-wijnazijn.
10. Bind met maïzena tot de gewenste dikte.
11. Voeg de wangetjes toe, roer door en serveer in een diep bord.
12. Smakelijk!

 

Waar komt het recept vandaan?

Bram: “Ik heb het zelf samengesteld met als inspiratie een ‘crosse & blackwell’, dat is varkensvlees met picklessaus. Van die klassieke bereiding heb ik een nieuw recept gemaakt, met varkenswangetjes dus.”

Een alledaags gerecht of eerder iets feestelijks?

Bram: “Dat kan wat mij betreft allebei. Het kan zeker ook eens leuk zijn als je iets te vieren hebt met de familie om dit te maken, met versgemaakte kroketjes. En dan twee grote potten op tafel zetten en scheppen maar!”

Waarom heb je gekozen voor het Bel’vidha varken?

Bram: “Omdat het mals en sappig vlees is. En omdat het een Belgisch varken is en het dus perfect bij onze visie in De Schranshoeve past. Wij werken zoveel mogelijk met lokale producten, tot de bieren en de wijnen toe.”

Intussen staat het ook bij jullie op de kaart. Hoe zijn de eerste reacties?

Bram: “Heel positief! Het wordt al heel vaak besteld. En het heeft voor de lezers hier het grote voordeel dat je kan komen vergelijken. Welke versie is nu de lekkerste? Die van jou of die van mij?” (lacht)

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.