Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: asperges met Noordzeegarnaal, gepocheerd ei en mousselinesaus

Gepubliceerd: 27 april 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 230

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Tom Rely, chef-kok van restaurant La Cuenta in Mol.

30 min. 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 1 kg witte asperges
  • 250g Noordzeegarnalen
  • 8 eieren
  • 125g geklaarde boter
  • Peper en zout
  • Azijn
  • Room
  • Verse bieslook

BEREIDING

Asperges:

  1. Schil de asperges met een dunschiller en doe ze in een kookpot.
  2. Zet de asperges onder met koud water en een snufje zout. En breng het water aan de kook.
  3. Van zodra het water begint te koken, haal je de pot van het vuur en zet je deze opzij. De asperges zijn gaar zodra ze naar de bodem van de kookpot dalen.
  4. Giet nu de asperges af en plaats het deksel op de pot om ze warm te houden

Gepocheerd ei:

  1. Breek 4 eieren in 4 koffiekopjes.
  2. Breng water aan de kook met een scheut azijn. Wanneer het water kookt, roer je er met een lepel cirkels in zodat het water gaat draaien. Doe nu één voor één de eieren in het kokend water terwijl je zorgt dat het water blijft draaien.
  3. Na 2 minuten schep je met een schuimspaan de eieren uit het water en leg je ze op een handdoek.

Mousseline:

  1. Breek 4 eidooiers in een steelpan.
  2. Voeg een scheutje water toe en klop de dooiers los. 
  3. Zet het vuur hoog en blijf stevig kloppen tot de eieren binden. Van zodra je een smeuïge emulsie krijgt neem je de steelpan van het vuur.
  4. Roer er tenslotte de geklaarde boter en een scheutje room onder. Breng op smaak met peper en zout.

Afwerking:

  1. Schik eerst de asperge op je bord. Leg daar het gepocheerd ei op en leper er de mousseline overheen.
  2. Garneer met Noordzeegarnalen en vers gesnipperde bieslook.

Waar komt het recept vandaan?
Tom: “Zelf verzonnen. Al is het natuurlijk een echte klassieker die geregeld op onze kaart verschijnt en het altijd goed doet. Nu is het momenteel één van onze lunchgerechten. Ik heb voor het recept echt de klassieke bereiding gekozen. Zo hebben de mensen ze ook het allerliefst.”

Is het een feestelijk gerecht? Of eerder alledaags?
Tom: “Alledaags. Zeker deze periode kan je het regelmatig klaarmaken. Rustig bij je thuis. Het duurt niet te lang, het is makkelijk om te maken en heel erg lekker.”

Welke asperges gebruik ik?
Tom: “De witte uit volle grond, de AA-asperges. Dat zijn de mooiste en ze zijn heel smaakvol.”

Is het nu de ideale periode van het jaar om dit te maken?
Tom: “Uiteraard. De aspergetijd is aangebroken. Daar moeten we van profiteren.” 

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters
Meer lezen over
culinairlekker lokaal

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.