Helemaal op smaak

Brouwers met ballen

Gepubliceerd: 24 februari 2022  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 217

België is een bierland. Meer nog, wij Belgen zijn er van overtuigd dat ons kleine Belgenlandje hét bierland bij uitstek is. Ons land kent brouwerijen die dominante mondiale spelers geworden zijn, maar ook heel wat kleine brouwerijen die kwaliteit hoog in het vaandel voeren. Er wordt met ontzag gekeken naar onze enorme verscheidenheid aan bierstijlen en onze bieren worden over de ganse wereld gekopieerd. En nergens op deze aardbol hebben ze zoveel verschillende bierglazen.

Naast onze terechte trots moeten we er echter wel over waken dat we onze bieren ook door een kritische bril blijven bekijken en dat we openstaan voor vernieuwing. In de laatste decennia van de vorige eeuw hebben onze brouwers te zelfgenoegzaam geteerd op het imago van onze Belgische biercultuur, zonder te investeren in vooruitgang en kwaliteitsbewaking. Bovendien zorgde de sterke druk van grote brouwerijen op de Europese voedselreglementering ervoor dat veel kleine brouwerijen er de brui aan gaven. En laat het nu net de kleine brouwerijen zijn die de grote spelers een schop onder hun kont verkocht hebben in de laatste decennia, en die van kwaliteit en vernieuwing weer een prioriteit gemaakt hebben. Om deze avond in goede banen te leiden, zijn we gaan aankloppen bij enkele bierliefhebbers in hart en nieren, die openstaan voor zowat alles wat de biermarkt te bieden heeft, zonder onze Belgische expertise en tradities uit het oog te verliezen. Met hun Beer-Tastings vzw organiseren ze niet enkel gesmaakte bierproeverijen, maar zijn ze ook al enkele jaren de bezielers achter het Hoppe International Craft Beer Fest in Merksplas (zie kaderstuk). Na enkele jaren afwezigheid, om gekende redenen, is de coronahemel voldoende opgeklaard om er dit jaar weer een lap op te geven. Ik mag dan geen krak zijn in het onthouden van namen, het voorstellen van onze sprekers mag deze avond zelfs voor mij geen probleem zijn: Koen (Nijs) en Koen (Broeckx)! Twee complementaire sprekers die elk vanuit hun eigen insteek de aanwezige bierproevers op een lekkere en interessante avond trakteren.

KEY LIME PIE GOSE - WESTBROOK BREWING CO. (4%)
Voor het eerste bier van de avond serveren Koen en Koen ons een bier dat het oude met het nieuwe verenigt. Het bier vindt zijn oorsprong op zo’n 500 kilometer ten oosten van ons, in het stadje Goslar in Duitsland. De bierstijl wordt genoemd naar de rivier, de Gose, die door de stad stroomt. In de loop van de eerste helft van de vorige eeuw moest de gose echter baan ruimen voor de pils. Voor deze Key Lime Pie Gose moet je zo’n 6.900 kilometer westwaarts, naar South Carolina in de VS. De hausse van de craft breweries die we de afgelopen decennia gekend hebben vindt dan ook zijn oorsprong in het land dat zowel blues, jazz, hiphop als Donald Trump heeft voortgebracht. En in dit enorme land voelen ze maar weinig schroom om met oude bierstijlen aan de slag te gaan, zoals wederom blijkt uit dit bier. Het is in tegenstelling tot de traditionele Gose geen bier van spontane gisting meer, maar de tarwe, koriander en zout tekenen nog steeds present. Die eerste twee ingrediënten heeft dit bier gemeen met onze gekende witbieren, het laatste associëren we niet meteen met bier. Net zoals zijn voorganger is het nog steeds een friszuur bier, een echte dorstlesser van maar 4%, waarmee de brouwerij aan de slag gegaan is door er kaneel, vanille en limoen aan toe te voegen. In het troebele blonde bier herken je onmiddellijk zure en citrustoetsen die je ook terugvindt in de smaak: die is uitgesproken zuur en fruitig. Het zout is niet in overdreven mate aanwezig; als je het niet weet, proef je het niet. De proevers die niet staan te springen voor een zuur bier zijn minder kwistig met de punten, maar het bier wordt door de meerderheid verrassend positief onthaald.

HOPBLIMINAL MESSAGES - AMUNDSEN BREWERY (5,3%)
Voor de oorsprong van het volgende bier steken we ook de grote plas over. De IPA was zowat over de piek van zijn populariteit heen, maar dat was buiten de experimenteerdrift van een brouwer in Vermont, een staat in New England, gerekend. Hij ging aan de slag met de IPA, maar legde de nadruk eerder op de fruitige hoparoma’s dan op de bitterhoppen die we kennen van bij de klassieke IPA. Het is aan deze fruitige aromahoppen, de gebruikte graansoorten, haver is een favoriet, en de gebruikte gisten dat de NEIPA zijn hazy karakter te danken heeft (NEIPA = New England IPA en hazy= wazig). Aanvankelijk werd het bier achterdochtig bekeken, een IPA moest immers helder zijn, maar intussen zijn we die drempel al lang voorbij, want de NEIPA is niet meer weg te denken uit de craft beer-wereld. Deze Hopbliminal Messages is een zeer lekkere NEIPA, zeer mooi in balans, met nog steeds lekkere bitters in de aanbieding, wat sommige concurrenten jammer genoeg niet meer kunnen beweren. De toegevoegde lactose zorgt voor een lichtzoete toets en een zacht mondgevoel. Gezien het wereldwijde succes van deze bieren en de waardering tijdens de proeverij van deze wazige Noorse NEIPA, kan men de opmars van deze bieren niet meer onterecht noemen. 

CUVÉE MAM’ZELLE BLOND SOUR BARREL AGED - DE LEITE (8%)
Voor het volgende bier blijven we in België. Wat zure bieren betreft, moeten ze ons hier niet te veel komen leren. En met ons bedoel ik dan de brouwers, en meer specifiek deze in het pajottenland en die in de Vloanders. De eersten worden nog steeds benijd omwille van hun traditie en gisten die daar in de lucht hangen. De anderen verzuren dan weer op geheel eigen manier hun bieren, door gemengde gisting en door het gebruik van houten vaten. Het is in deze laatste traditie dat we deze Cuvée Mam’zelle moeten zoeken. De benaming blond sour barrel aged past volledig in deze tijdsgeest, waarin zure en barrel aged bieren hip en trending zijn. Maar in tegenstelling tot sommige andere hippe en waarschijnlijk tijdelijke brouwsels is deze ‘sour’ met enorm veel liefde en vakkennis gemaakt, en dat proef je vanaf de eerste slok. De geur doet je onmiddellijk denken aan de bierstijl Vlaams Bruin, maar het is een blond bier met een mooie volle kraag, dat door de rijping op vaten een wat rode gloed meekrijgt. Deze mam’zelle wordt gerijpt op eiken wijnvaten, waaraan ze haar specifieke zoete en zachtbittere toetsen ontleent. Voor de liefhebbers van het genre, een absolute aanrader. Maar ook voor de liefhebbers van andere bierstijlen, zeker het proberen waard, wat ook blijkt uit de scores die ons testpubliek in petto heeft voor deze juffrouw.

120 DAYS DRY AGED STOUT - EVIL TWIN BREWING (17,5%)
Neen, het is geen typfout: 17,5%! Als ik Johan het aardedonkere bier zie uitschenken, loopt het traag uit het blik in het glas. Ik weet al hoe laat het is. Dit bier bokst in een heel andere gewichtsklasse. Het is een Russian Imperial Stout, een stoutvariant die we al vaak besproken hebben. Deze komt echter van een Deense brouwer die geëmigreerd is naar de VS, waar ze wel te vinden zijn voor dergelijke experimenten. De naam van de brouwerij verwijst naar de band die de brouwer heeft met zijn tweelingbroer, de gipsybrouwer Mikkeler, niet onbekend in onze contreien. Zoals je misschien al kan afleiden uit de naam hebben de broers niet meer de beste band. De naam van het bier verwijst naar de extreem lange droogtijd van de mout die deze stout zijn specifieke koffiebittere aroma en smaak geven. Er is bovendien veel mout gebruikt, gezien de dikke substantie. De bierkenners betwijfelen echter of het gigantisch hoge alcoholpercentage enkel te wijten is aan de hoeveelheid mout (meer mout = meer suiker = meer alcohol). Ondanks alles is deze stout toch nog in balans, het is alleen maar de vraag of jij dat ook nog zal zijn na het ledigen van een blik (47,3 cl) van dit brouwsel.

ZELF KOMEN PROEVEN?
De volgende bierproefavond vindt plaats op maandag 7 maart 2022 vanaf 20 uur in café ‘t Kelderke aan het Stationsplein in Geel. Prijs: 14 euro p.p. Inschrijven: proeverij@onderox.be of in ‘t Kelderke zelf.

Meer lezen van Kobe Schroeven
Foto's gemaakt door Romi Vosters

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.