Helemaal op smaak

Bieren met een artistiek karakter

Gepubliceerd: 10 december 2021  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 214

De herfst is in het land. De dagen worden korter, de avond overvalt ons elke dag wat vroeger. De Denen vinden de donkere maanden de meest hyggelige, en daar valt iets voor te zeggen. Wegkruipen onder een warm deken in je favoriete zetel met een dampende kop warme chocomelk aan je zijde, terwijl de regen tegen de ramen klettert en de wind de meer avontuurlijk aangelegde medemens geselt, het klinkt aanlokkelijk. Maar Belgen zijn echter bourgondiërs die ook graag samen lekker eten en drinken, bij voorkeur met gelijkgestemde zielen. Hoog tijd voor een nieuwe bierproeverij!

Mijn woorden uit het vorige artikel waren nog niet koud, de inkt amper opgedroogd, en corona stak alweer zeer nadrukkelijk de neus aan het venster. De terugkeer naar het oude normaal lijkt weer op de helling te staan. We laten ons echter niet uit het lood slaan, en we blazen verzamelen in café t’ Kelderke in Geel, met naleving van alle geldende maatregelen welteverstaan. Voor deze editie zijn we te rade gegaan bij de heren van Beer 4 Nature, die deze keer mochten opdraven voor een echte bierproeverij. Tijdens de eerste lockdown gaven zij al eens het beste van zichzelf tijdens een virtuele bierproeverij. We waren toen al overtuigd dat Jeroen, Kevin en Pieter live nog veel beter tot hun recht zouden komen. Een verwachting die ze met verve wisten in te vullen. Beer 4 Nature brouwt niet enkel bier omdat het zo lekker is, maar met de opbrengst trachten zij zoveel mogelijk bossen op te kopen en open te stellen. Omdat Jeroen genoot van het beste dat de Belgische Spoorwegen te bieden hebben, moest Kevin noodgedwongen op het laatste nippertje invallen. Het was er niet aan te merken. Wat later op de avond zouden de drie vrienden weer verenigd de talrijk opgekomen bierliefhebbers het hoofd bieden.

Als thema voor deze avond legden zij de link tussen kunst en bier, en zochten ze met zorg bieren met een kunstig etiket uit. Ook de bieren van Beer 4 Nature worden trouwens ontworpen door Ella Geerts, een lokale kunstenares (Ellustraties).

Jan Withops - BRAUW (6,5%)
Het eerste bier van de avond is een telg van de Genkse stadsbrouwerij BRAUW. Dit bier verwijst met een woordspeling naar de Limburgse kunstenaar Jan Withofs. Op het etiket staat een tekening van zijn beeld ‘De Heimaaier’ afgebeeld, maar dan met een hopbel als hoofd. Het bier zelf beweert een White IPA te zijn. Het is de eerste keer dat we een dergelijk bier voorgeschoteld krijgen. Het is nog te vroeg om te spreken van een bierstijl, maar deze bieren combineren de karakteristieken van een witbier met die van een IPA. De gebruikte moutsoorten zijn typisch voor een witbier, lees: tarwe, maar ook de koriander en sinaasappel zijn terug te vinden in het recept. De brouwer stelt bovendien zijn recepten ter beschikking van ieder die het wil weten. In tegenstelling tot een klassiek witbier heeft deze Jan Withops heel wat meer bitter in de aanbieding. Ik hoor u al denken dat dit toch normaal is voor een IPA? Klopt als een zwerende vinger, maar de gebruikte hopsoorten zijn atypisch Europees, en ze zorgen ervoor dat de proevers die niet gewonnen zijn voor de klassieke IPA’s de Jan Withops toch zeker weten te smaken, ondanks zijn IBU van bijna 60%. Een bier met een hoog dorstlessend karakter, dat niet zou misstaan op een zomers terras.

Hert - Beer 4 Nature (6,7%)
Bij het begin van de bierproeverij kon je bijna een speld horen vallen, zo ongewoon stil was het. Pieter en Kevin halen echter alles uit de kast om de talrijk opgekomen proevers mee te krijgen in hun verhaal, en naarmate de avond vordert stijgt de ambiance. De persoonlijke brouwverhalen en de een-tweetjes tussen de sprekers en het publiek zorgen al snel voor een uitgelaten sfeer. Het volgende bier is de eerstgeborene van Beer 4 Nature, en de slogan is dan ook ‘ge ga hert of ge ga ni!’. En met dit bier gaat het inderdaad hert. Het kaapte een zilveren medaille weg op zowel de European Beer Challenge als de London Beer Competition. Op het etiket prijkt, hoe kan het ook anders, een hert. Een karaktervol beestje, net als dit bier. Het is een kruidig, uitgebalanceerd bier met een licht bittere toets. Tot verbazing van de sprekers raadt één van onze proevers welk ingrediënt de specifieke toets verleent aan dit bier: gember. Het bier werd goed gesmaakt en na de proeverij kon je dan ook menige hertenkop spotten op de tafels.

Wisent - Beer 4 Nature (9%)
Wie zijn dieren een beetje kent, weet dat de wisent — de Europese bizon — een ander beestje is dan een hert. Ook het gelijknamige winterbier van Beer 4 Nature onderscheidt zich duidelijk van zijn voorganger. Het is een oak aged bourbon infused quadrupel, het kind moet een naam hebben, en er werden dus eikenhouten schilfers en bourbon toegevoegd om het bier zijn specifieke karakter te geven. En karakter heeft deze Wisent te over. Het amberkleurige bier weet de bierliefhebbers meer dan te overtuigen van zijn kwaliteiten. Met de rokerige aroma’s, de fruitige (banaan) en zoete toetsen en de smaak van het eikenhout loop je het risico om slechts een select publiek te bekoren. Deze wisent wordt echter net als het Hert zeer gesmaakt en de twee komen vaak als favoriet uit de bus op het einde van de proeverij. Een mooier compliment kan je uiteraard niet krijgen.

Armout Macleod - BRAUW (8,4%)
Voor het laatste bier keren we weer terug naar Genk. Armant Maclot was een in Antwerpen geboren kunstenaar met Schotse roots, en één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Genkse school. Het wekt dan ook geen verwondering dat deze Armout een ‘strong scotch ale’ is. Het is, zoals de naam doet vermoeden, een moutig bier met sterke aroma’s van koffie, pure chocolade en karamel. Met zowel deze kleur, aroma’s als smaak zou geen enkele bierliefhebber van de kruk vallen als men zou zeggen dat ze een stout aan het drinken zijn. Maar los van het hokje waarin we het bier willen steken, kunnen de aanwezigen enkel vaststellen dat dit wederom een zeer lekker bier is. De zachte moutige textuur, de zoete en bittere toetsen zijn mooi in evenwicht en al deze elementen zorgen voor een gebalanceerd bier. Geen van de geproefde bieren zijn extreem te noemen. Stuk voor stuk zou je er nog eentje van op kunnen, maar best niet allemaal op één avond.

De uitleg van Kevin, Pieter en Jeroen werd zeer op prijs gesteld door de aanwezige bierliefhebbers. De persoonlijke verhalen, de grappige anekdotes en de lekkere bieren zorgden voor een meer dan hyggelige avond in café ‘t Kelderke. Dat zou geen enkele Deen durven te betwisten.

BIER BROUWEN OM BOS TE KOPEN
De vrienden van Beer 4 Nature prijkten al met hun foto in menige krant, en ook Het Nieuws van VTM kwam al langs. Dat heeft uiteraard niet enkel te maken met de prijzen die ze behaalden met hun bieren, maar ook met het verhaal achter de brouwerij. In tegenstelling tot de grote spelers wenden zij hun opbrengsten niet aan voor persoonlijk gewin, hun missie is om bierdrinkers de kans te geven om hun steentje bij te dragen aan onze maatschappij, simpelweg door bier te drinken. Toen ze merkten dat steeds meer bossen verdwenen of omheind werden door privé-eigenaars, besloten ze de handen in elkaar te slaan zodat de komende generaties ook morgen nog van onze Kempense bossen kunnen genieten. Elk jaar organiseert Beer 4 nature een beertrail, een stevige boswandeling, met onderweg enkele stopplaatsen waar je lokale biertjes kan proeven alvorens je weg te hervatten. Begin volgend jaar staat de volgende trail gepland, en het zou deze keer gaan om een après-ski trail, dat belooft!

ZELF KOMEN PROEVEN?
Onze volgende bierproefavonden vinden plaats op maandag 29 november 2021 en op maandag 10 januari 2022, telkens vanaf 20 uur in café ’t Kelderke aan het Stationsplein in Geel. Prijs: 14 euro p.p. Inschrijven: proeverij@onderox.be of in ’t Kelderke zelf.

Meer lezen van Kobe Schroeven

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.