Helemaal op smaak

Als trends uitdagingen worden

Gepubliceerd: 27 september 2021  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 212

De kop is eraf. Opnieuw een bierproeverij in café ‘t Kelderke in Geel. Nog eens aan de toog zitten, hoe lang was dat geleden! We krijgen echter niet alleen lekkere biertjes voorgeschoteld, maar ook een verhaal over uitdagingen en passie dat we je niet willen onthouden. Over kleine brouwerijen in een uitdijende internationale biermarkt.

In het vorige artikel hebben we een blik geworpen op de trends in de wereld van het bier. Deze maand gaan we op hetzelfde elan verder, maar benaderen we de trends vanuit een ander standpunt, namelijk dat van onze kleine brouwerijen. De spreker die vanavond een tipje van de sluier zal lichten, is Bart Cuypers van brouwerij Het Nest uit Oud-Turnhout.

Uitdaging 1: Verzadiging van de biermarkt
Waar we vorige maand al gewag maakten van een onstopbare globalisering van de biermarkt, blijkt dat het etiket ‘Belgisch bier’ niet meer volstaat om jouw producten aan de man te brengen in het buitenland. In alle Europese landen en ver daarbuiten schieten de kleine brouwerijen als paddestoelen uit de grond. En uiteraard willen zij allemaal een stuk van de koek. Komt daar nog de trend bij dat bierliefhebbers ‘bieren verzamelen’ en met hun ontdekkingen willen uitpakken op Untappd. Extreme en zeldzame, niet zelden hippe buitenlandse bieren krijgen op die manier meer aandacht dan de bieren die jan en alleman kent en liefheeft.

Uitdaging 2: Bier in blik
In Vlaanderen stoot deze trend vaak op verzet wegens het imago van zwerversbier en de behoudsgezinde reflex van de lokale bierliefhebber die ons erfgoed van glazen flesjes en een apart glas voor elk bier niet wil zien verdwijnen. Bart is er echter van overtuigd dat bier in blik niet snel zal verdwijnen, integendeel. Beginnende brouwers zullen moeten overwegen of ze investeren in een afvullijn voor flesjes of één voor blik. Gevestigde brouwerijen zullen in de nabije toekomst waarschijnlijk voor aanzienlijke investeringen komen te staan, willen ze meesurfen op de golven van deze evolutie.

Uitdaging 3: Alcoholarm en -vrij en meer
De gezondheidstrend en steeds betere brouwprocessen hebben respectievelijk de vraag naar en het aanbod van kwaliteitsvolle alcoholvrije bieren de hoogte in gejaagd. Een trend waar ook kleinere brouwerijen in zullen moeten volgen en zullen voelen in hun portemonnee. Het brouwen van deze bieren vergt immers een aanzienlijke investering. Bovendien wint cider al enige tijd aan populariteit, ook en misschien vooral bij een jonger publiek. En als het regent in de VS, dan druppelt het bij de Europese brouwers. ‘Hard seltzers’ mogen hier dan nog redelijk onbekend zijn, in de VS was het drankje twee jaar geleden al goed voor een omzet van 1,2 miljard dollar… En dat voor water met een smaakje waar alcohol aan toegevoegd is. Het goedje heeft intussen de grote plas al over gestoken en grote spelers als Coca-Cola en AB Inbev hebben zich in de debatten gemengd. Nóg meer concurrentie dus.

Uitdaging 4: Klimaatverandering
Klimaatverandering is niet echt een trend te noemen, maar eerder een uitdaging waarmee we als maatschappij geconfronteerd worden. Brouwers zullen mee op de kar moeten springen aangezien afnemers, zowel particuliere als de grote klanten, een zo klimaatneutraal mogelijk productieproces zullen eisen. Het vraagt wederom niet enkel denkwerk, maar ook aanzienlijke investeringen. Zo zal brouwerij Het Nest in de nabije toekomst investeren in zonnepanelen, maar ook de gebruikte granen en hopsoorten zullen allemaal zo dicht mogelijk bij huis gezaaid en verwerkt worden. We zouden bijna vergeten, en dat blijkt ook tijdens de avond, dat we naar café ‘t Kelderke afgezakt zijn om bieren te proeven. Bart weet het zo goed te brengen.

Aerts Donker - Brouwerij Pirlot (7%)
Het eerste bier van de avond is een donkerrood bier dat refereert naar een oude brouwerij uit de Barmhartige Stede. Brouwerij Het Nest/Pirlot heeft een tijd geleden het oude pand en de naam van de brouwerij een nieuw leven ingeblazen. Een van de telgen die sinds de overname het licht gezien heeft, is dit donkere bier. Waar Bart het nog een tikkeltje te braaf vindt, zijn de reacties van de proevers toch positiever. Het bier heeft een aroma waarin karameltoetsen terug te vinden zijn en de smaak is eerder zoet, maar met bittere toetsen en een zachte afdronk. Een ideale beginner die weinig liefhebbers tegen de schenen zal schoppen.

Kempisch Vuur Tripel - Brouwerij Pirlot (7,5%)
Om de uitdagingen waarvan sprake het hoofd te bieden, besloten brouwerij Pirlot en Het Nest de handen in elkaar te slaan. Schaalvergroting lijkt bijna de enige uitweg om in de toekomst sterker te staan. Het volgende bier is een kind van brouwerij Pirlot uit Zandhoven. Een echt lokaal bier weet Bart, want bieren genoemd naar een streek zijn doorgaans nogal beperkt in hun afzetmarkt. Deze goudblonde tripel heeft een flinke schuimkraag, en smaakt toch net iets anders dan een klassieke tripel. Er zijn zeker aangename bittere toetsen aanwezig, maar het is waarschijnlijk de kruidenmengeling die deze tripel zijn eigen karakter geeft, en dit zorgt dan ook voor uiteenlopende reacties bij de proevers.

Aerts Tripel - Brouwerij Pirlot (10%)
Met het volgende bier schakelen we een versnelling hoger. Het alcoholgehalte neemt gestaag toe. Opnieuw een tripel, maar dan wel één met een totaal ander karakter dan de vorige. De inspiratie werd gehaald bij de moeder aller tripels, ook van Kempense oorsprong (Westmalle, nvdr.), en dat is er ook aan te merken. Deze tripel wordt zowat door het hele proeverspanel gesmaakt. Dit is een volmondige, lichtzoete en dito fruitige tripel die de echte liefhebber zal weten te bekoren. Het hoge alcoholgehalte werd mooi weggemoffeld, en daarin schuilt ook het gevaar. Dit is een bier dat zich redelijk makkelijk laat drinken, maar vergis je niet: dit is een degustatiebier, geen doordrinker!

Serafijn Barley Wine - Brouwerij Pirlot (11%)
Barley Wines of gerstewijnen zijn geen aparte bierstijl, maar eerder een vergaarbak waar tal van uiteenlopende bieren in ondergebracht worden. De stijgende lijn was met het vorige bier al ingezet, en wordt hier doorgetrokken. We gaan naar 11%. De Serafijn is een zwaar goudblond bier, dat wederom makkelijk drinkbaar is. De zoete toetsen maskeren mooi het alcoholgehalte, maar er zitten ook aangename bittere toetsen in. Met een EBU van hoger dan 60 verwacht je een stevig bitter bier, maar door het hoge alcoholgehalte valt dit heel goed mee, en dat is ook af te lezen uit de reacties van de proevers die dit bier hoge tot zeer hoge scores geven.

SAMENWERKENDE BROUWERIJEN
Brouwerij Het Nest in Oud-Turnhout kan je elke laatste zaterdag van de maand vrij bezoeken tussen 13 en 18 uur. Je kan er terecht om de bieren van Het Nest te proeven en naar gelang de interesse worden er rondleidingen georganiseerd in de brouwerij waarbij iedereen kan aansluiten. Brouwerij-Stokerij Pirlot in Zandhoven kan je elke eerste zaterdag van de maand bezoeken met degustatie van enkele van hun bieren en/of whisky. Afsluiten kan met een hapje in De Proeverij. Meer info: reservaties@brouwerijhetnest.be.

Meer lezen van Kobe Schroeven

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.