Talent van eigen bodem

De surrealistische schilderwereld van Noor Spanenburg

Gepubliceerd: 28 september 2023  |  Door: Rune Smets  |  Onderox editie: 234

MERKSPLAS – Studente Noor Spanenburg (20) uit Merksplas dompelt zich in haar vrije tijd onder in haar eigen fantasierijke schilderwereld. In haar eigen schildersatelier in de tuin trekt ze zich vaak terug om haar ideeën tot leven te brengen met olieverf en acryl op doek en hout. Dat resulteert in een hele reeks mysterieuze en surrealistische schilderijen die tot de verbeelding spreken. Noor droomt er als jonge schilder van om ooit te kunnen leven van haar schilderwerk.

Wie of wat heeft je geïnspireerd om te starten met schilderen?
Noor Spanenburg: “Mijn moeke is altijd mijn grootste inspiratiebron geweest. Zij schilderde zelf vroeger en nam mij vaak op haar schoot om mee te doen. Daar heb ik veel mooie herinneringen aan vanaf een jonge leeftijd. De creatieve genen heb ik zeker van haar. Helaas is zij enkele jaren geleden overleden. Om haar te eren heb ik een foto van haar bij mijn schildermateriaal gezet. Zo is ze er nog altijd bij als ik aan het schilderen ben. Naast mijn moeke heeft ook Vincent Van Gogh me geïnspireerd om te starten met schilderen. Niet zozeer zijn werken of schilderstijl, maar eerder zijn doorzettingsvermogen en persoonlijkheid motiveren mij om te blijven doen wat ik doe.”

Waarom koos je überhaupt voor de schilderkunst en niet voor een andere kunstuiting?
“De liefde voor het schilderen heb ik grotendeels overgekregen van generatie op generatie. Ik experimenteerde als kind met verschillende kunstvormen, maar werd telkens terug aangetrokken tot de penselen. Schilderen is een super flexibele kunstvorm. Je kan je penseel vastnemen waar en wanneer je maar wil. Je bent bij schilderen niet gebonden aan tijd en ruimte. Bij keramiek bijvoorbeeld wel. Daar zit je een tijd lang vast aan de klei tot een werk volledig af is. Dat heb je bij schilderen niet. Daar kan ik van de ene op de andere dag wisselen van idee, ontwerp en kleurenpalet. Ik hou van de creatieve vrijheid van het schilderen en de ontelbare mogelijkheden die het biedt.”

Over welke onderwerpen schilder je het liefst?
“Mijn schilderwerken draaien voornamelijk rond de natuur en de parapsychologie. Die twee thema’s boeien me al sinds mijn kindertijd. De natuur biedt mij veel rust en de parapsychologie motiveert mij om na te denken over zaken die niet te verklaren zijn. Mijn fantasie en creativiteit kennen daarbij geen grenzen. Ik kan tijdens het schilderen loskomen van ‘de echte wereld’ en mijn gedachten en ideeën de vrije loop laten.”

Je schilderwerken bevatten vaak natuurlijke elementen die surrealistisch worden afgebeeld. Daarnaast gebruik je ook een donker en mysterieus ogend kleurenpalet. Waarom voel je je zo aangetrokken tot die kunststroming en kleuren?
“Het surrealisme zorgt voor een groot vrijheidsgevoel als schilder. Ik schilder vanuit mijn hart, creativiteit en fantasie. Niet zozeer vanuit het visueel correcte of volgens bepaalde regels. Het surrealisme biedt zowel mij als de toeschouwer de vrijheid om een eigen interpretatie te geven aan mijn werken. Dat is ook de reden waarom ik mijn kunst geen of ‘weinig verklarende’ titels geef. Het werk moet voor zich spreken. Het kleurenpalet dat ik gebruik, leunt voor mij automatisch aan bij het surrealisme. De kleuren symboliseren de nostalgie, grimmigheid en fantasie die ik probeer weer te geven.”

Welk werk ligt je het nauwst aan het hart?
“Elk werk heeft een persoonlijk verhaal. Ik koppel mijn werken vaak aan bepaalde fases uit mijn leven. Mijn werken dienen als herinnering aan een bepaald gevoel dat ik tijdens het schilderproces heb ervaren. Zowel positieve als negatieve gevoelens. Daardoor zijn mijn werken voor mij allemaal even waardevol en belangrijk. Dat is ook de reden waarom ik mijn werken nog niet verkoop. Ze hebben nog een te grote emotionele waarde. Als ik één werk moet noemen, is het het werk met de rokende kikker. Die symboliseert mijn schilderplek naast de vijver in onze tuin waar vaak kikkers kwaken. Ook mijn passie voor de natuur, het ‘onmogelijke’ en mysterieuzer kleurenpalet komen goed tot hun recht in dat werk. Het is en blijft één van mijn favorieten.”

Hoe onderscheid je je van andere schilders?
“Ongeacht eventuele commentaar of opmerkingen van toeschouwers blijf ik schilderen vanuit mijn hart. Dat kunnen niet alle schilders zeggen. Ik blijf trouw aan mijn eigen interesses en stijl. Het is soms verleidelijk je stijl aan te passen naargelang opmerkingen. Dat heb ik zelf nog nooit gedaan. Ik hoop dat in de toekomst vol te kunnen blijven houden.”

Wanneer is een werk een succes voor jou?
“Het klinkt misschien raar en tegenstrijdig, maar voor mij is een werk af als ik de interesse ervoor verlies. Als ik niet meer de drang en motivatie heb om eraan door te werken, is het af. Dan leg ik het schilderij aan de kant en begin ik aan een volgend werk. Wanneer ik het dan na enkele maanden weer vastneem en mijn interesse opnieuw wordt aangewakkerd, is het schilderij voor mij een succes.”

MEER INFO
www.facebook.com/SpanenburgArts
www.instagram.com/noor.spanenburg

Meer lezen van Rune Smets
Meer lezen over
cultuurkunst

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.