De pen van...

De beste sportfilms aller tijden

Gepubliceerd: 28 september 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 212

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Speciaal voor de mensen die gehecht zijn aan hun coronakilo’s: deze maand: de beste sportfilms (om languit bij in de zetel te gaan liggen).

10. Blue Chips.
Fictiefilm uit de jaren ’90 over een college basketball team. Met een interessante mix tussen acteurs en echte basketbalspelers. Zo zijn er grote rollen voor een jonge Shaquille O’Neal en Penny Hardaway, op dat moment twee absolute wereldsterren op het basketbalveld. Nick Nolte neemt als echte acteur de hoofdrol voor zijn rekening. Film die wellicht niet veel mensen meer kennen, maar die mij altijd is bijgebleven.

9. The Karate Kid.
Cultfilm over karate, doorzettingsvermogen, auto’s wassen en vliegen vangen met stokjes.

8. Team Spirit.
FC De Kampioenen, maar dan met iets minder misverstanden, een beetje meer bloot en een hele lading jonge Vlaamse topacteurs. Met een aantal geslaagde en een aantal minder geslaagde moppen erin. Remake van de Nederlandse All Stars, omdat reeksen en films over cafévoetbalploegen het in de lage landen nu eenmaal altijd goed doen.

7. Ventoux.
Er zijn maar weinig goede wielerfilms van eigen makelij. ‘The Racer’ vond ik tegenvallen en ‘Allez, Eddy’ en ‘Coureur’ staan nog op mijn lijstje. Eigenlijk gaat Ventoux eerder over vriendschap dan over wielrennen zelf, maar het hoeven ook niet allemaal biopics te zijn, toch?

6. Les Triplettes de Belleville.
Ook internationaal breken wielerfilms meestal weinig potten. Een aanrader is wel deze kunstige animatiefilm waarin wielrennen (en de Tour de France) een belangrijke rol speelt. Op één als het gaat om wielerfilms, maar zo verschijnen er dus maar weinig. Wellicht omdat er vooral ingezet wordt op documentaires. Of omdat de heroïsche strijd tussen Sven Nys en Bart Wellens nog niet verfilmd is. Of omdat Tom Boonen nog wacht op zijn filmdeal.

5. Jerry Maguire.
“Show me the money!” Akkoord, geen pure sportfilm omdat Tom Cruise een sportmanager speelt en geen atleet, maar de film speelt zich wel in de sportwereld af. Als Forrest Gump meer tijd had besteed aan het tafeltennissen, dan had die met vlag en wimpel op één gestaan in deze lijst.

4. Rocky.
Boksfilm uit een tijd waarin Sylvester Stallone nog min of meer verstaanbaar kon praten. Oudste telg uit de lijst, met een opvallend einde.

3. Million Dollar Baby.
Nu we het toch over boksen hebben… Kwalitatief wellicht de meest hoogstaande van dit lijstje. Met Hilary Swank, Clint Eastwood en Morgan Freeman in de voornaamste rollen. Niet eentje om vrolijk van te worden, maar wel een absolute topfilm.

2. Space Jam.
Michael Jordan, de beste basketballer aller tijden, helpt de Looney Tunes om te winnen in een basketbalwedstrijd tegen tekenfilmaliens die de talenten van andere basketbalspelers gestolen hebben. Klinkt een beetje raar voor wie de film nog nooit gezien heeft. Maar groeide, terecht, uit tot een absolute klassieker. Het idee voor de film ontstond uit een reclamespot waarin Jordan al samen met Bugs Bunny te zien was. In tegenstelling tot ‘Space Jam: A New Legacy’ die onlangs uitkwam en waarin basketballer LeBron James de cirkel weer rond maakte door het idee voor een nieuwe film naar één lange reclamespot voor Warner Bros om te zetten. Dit volledig terzijde.

1. Cool Runnings.
“Sanka, ya dead? Ja, man!” Ongetwijfeld de grappigste sportfilm ooit. Over het Jamaicaanse bobsleeteam. Losjes gebaseerd op de realiteit, want het Jamaicaanse team deed ooit echt mee aan de Winterspelen, maar daar houdt het waarheidsgehalte ook meteen op. Eén van die films uit de jaren ’90 die je al véél te lang niet meer gezien hebt.

Eervolle vermeldingen: Moneyball, Eddie the Eagle, FC De Kampioenen, Hector, Ragin Bull, The Blind Side, Coach Carter, Everest, Uncle Drew, Holy Goalie, Cars, Rush, Ford vs Ferrari, White men can’t jump.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10film

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.