Bijzondere woningen

Een moderne tuin die rust uitstraalt

Gepubliceerd: 27 augustus 2020  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 201

KURINGEN/WESTERLO — In onze rubriek ‘Binnenkijken’, blijven we deze maand voor één keer, lekker virusveilig, buiten. We gaan langs bij Liliane Asnong in het Limburgse Kuringen, deelgemeente van Hasselt, om haar tuin te bezoeken. Daar liet ze vorig jaar onder meer een atelier bouwen, als onderdeel van een totaalrenovatie van haar tuin. Voor de realisatie klopte ze aan bij tuinarchitect en inspirator Wim Verrezen uit Westerlo.

 

“Ik was op zoek naar iemand die mijn tuin kon aanpakken als totaalconcept”, start Liliane Asnong haar verhaal. “Via internet kwam ik bij Wim Verrezen uit. Ik ben dan bij hen langsgeweest om wat te babbelen over mijn tuin en de mogelijkheden en dat klikte meteen. Hun stijl en aanpak sprak me onmiddellijk aan. Daar zijn dan enkele afspraken op gevolgd waarbij ik onder andere een moodboard aan hem moest voorstellen met allemaal foto’s van tuinen en stijlen die ik mooi vond. Zo kregen zij een goed beeld van wat ik wou.” Eind oktober 2019 begonnen de werken. “Zeven weken en alles was klaar, ongelooflijk”, stelt de gastvrouw. “Ik heb daar met open mond naar staan kijken. Ze hebben welgeteld een halve dag niet gewerkt omdat het zo vreselijk aan het stortregenen was. Alle werkzaamheden sloten naadloos op elkaar aan, ik vond dat fantastisch. Want zo’n werken, dat levert toch een beetje chaos op in je tuin, zeker als alles onder handen moet genomen worden. Dan heb je graag dat alles netjes aansluit. En het had als bijkomend voordeel dat ik maar één contactpersoon had. Allemaal verschillende aannemers op elkaar laten afstemmen, dat zag ik niet zitten.”

CENTRALE WATERPARTIJ

Eén van de meest opvallende onderdelen van de nieuwe tuin werd een centrale waterpartij. “Ik had eigenlijk in gedachten dat die vrij klein ging zijn, tot die hier in de tuin werd geplaatst”, lacht Liliane. “Die bleek toch groter dan ik had ingeschat. En nu ben ik enorm blij dat die zoveel groter is geworden. Ik kan er tot mijn heupen in en kan er zelfs verkoeling in zoeken bij warme dagen. Deze zomer heeft dat zijn nut al bewezen. Het is natuurlijk geen zwembad, maar we hebben hier met onze bubbel toch al allemaal fijn in kunnen plonsen.” Wim Verrezen zorgde er ook voor dat het water in de massief stalen bak zich automatisch aanvult met het water uit de regenwaterput, die als buffer dient. Daardoor kan er water uit de bak geschept worden om te gebruiken in de tuin, alles wordt automatisch weer aangevuld.Er werd ook een gloednieuwe poort voorzien. “Zeer geslaagd. Ik voel me er extra veilig door en het houdt het geluid van de straat goed tegen.” Zowel het terras als een stukje bijgebouw dat aansluit bij het huis werd mee opgenomen in het project.

RUST EN RUIMTE

“De tuin is één rustgevend geheel geworden”, legt Wim Verrezen ons vanop afstand uit. “Om dat te bewerkstelligen hebben we de materiaalkeuze beperkt en zijn we stijlen gaan doortrekken. De vloer van het atelier ligt qua stijl in het verlengde van die van in het huis zelf. We hebben alles, ook visueel, bij elkaar laten aansluiten. Het mocht niet zomaar een gebouw in een tuin worden. Het moest helemaal geïntegreerd zijn in de omgeving. Het is toch een relatief kleine tuin, die moesten we dus heel ruimtelijk maken." "Dat is alvast goed gelukt", vult Liliane enthousiast aan. "Voor en na is echt een wereld van verschil. Het lijkt wel of de tuin dubbel zo groot is geworden. Over elk stukje werd nagedacht. Hoe kunnen we dit optimaal benutten? De indeling en aanpak was geweldig."
In de buitenafwerking werd er op vraag van Liliane gekozen voor hout dat lichtjes vergrijst. "Ik wou dat enorm graag. Wim zei me wel dat het in het begin rood ging zijn, maar dat er snel beterschap zou komen. Ik heb hem daar in vertrouwd. Terecht, zo blijkt. Het wordt nu elke dag mooier en mooier."

OPEN TUINATELIER

Ook het atelier werd helemaal klaargemaakt voor nieuwe creatieve momenten. "Van een vriendin heb ik een keuken gekregen met witte strakke kastjes. Daar zit mijn kunstmateriaal in. In het midden van de ruimte staat een grote werktafel met daarnaast mijn schildersezel. Er is heel veel lichtinval. De schuifdeur kan ook volledig open zodat je nog meer verbonden bent met de tuin. Echt een inspirerende plek om te mogen werken, heel uitnodigend." De meeste details werden door het team van Wim Verrezen uitgewerkt. "Daar zag je dat hun ervaring sprak. Niet alleen in de afwerking, maar ook om alles juist in te delen. Hoe je alles nog gebruiksvriendelijker kon inrichten bijvoorbeeld. Details waar ik niet aan dacht, daar dachten zij wel aan.”

KIJKEN OVER DE POORT

“Alles moest heel onderhoudsvriendelijk zijn”, vertelt Liliane. “Ik wou niet elke week het gras moeten maaien bijvoorbeeld. Ik pluk af en toe wat onkruid, ik geef de planten water en zorg ervoor dat alles proper blijft. Meer moet ik niet doen.” “Je merkt ook dat andere mensen onder de indruk zijn als ze hier zijn. Ik krijg enorm veel complimenten. Het gebeurt zelfs dat mensen hier over de poort komen kijken en vragen of ze even een kijkje in de tuin mogen nemen. Ik zit eigenlijk bijna niet meer binnen”, gaat de gastvrouw enthousiast verder. “Ik heb nu zo’n fijne tuin. Ook als ik mensen ontvang zitten we altijd hier. Ik heb daar enorm veel plezier aan. Ook ’s avonds is het hier prachtig, met de feeërieke verlichting.  Ik hoef eigenlijk nauwelijks nog op vakantie te gaan. Zo’n tuin hebben, daar word ik nu eens echt blij van.”

MEER INFO

www.wim-verrezen.be

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
wonenbinnenkijken

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.