Bijzondere woningen

Staalbouwwoning versterkt de band met de natuur

Gepubliceerd: 24 maart 2025  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 251

LOMMEL — Onze rubriek ‘Binnenkijken’ brengt ons deze maand naar Lommel, waar een staalbouwwoning werd gebouwd midden in het groen. Met een rustgevend interieur dat een verlengde vormt van de omgeving buiten. “Toen ik deze locatie zag, wist ik meteen: hier wil ik wonen.”

Voor we aanbellen, horen we enkel wat vogeltjes fluiten. Het is duidelijk, hier heerst rust en stilte. “Een bewuste keuze”, vertelt de gastvrouw van dienst ons terwijl we binnenstappen. “Ik ben afkomstig van Brugge en verhuisde al een paar keer. Ik was al langer op zoek naar een locatie waar ik van weggeblazen zou worden. Dat gebeurde ook echt, toen ik hier bij toeval met mijn fiets voorbijreed en het bordje met ‘te koop’ zag. Die rust en openheid, dat zocht ik. Ik wist meteen dat ik hier wou komen wonen. In mijn vorige huis moesten de bomen rondom steeds meer wijken voor nieuwe bouwgronden en verharding. Op den duur was er van de natuur haast niks meer te merken. Ik vond dat verschrikkelijk. Maar hier vond ik alles wat ik zocht. Ik heb wel terug extra bomen moeten aanplanten want veel exemplaren waren omgevallen door een storm. Maar ik kom hier thuis van mijn werk en kan meteen mijn batterijen opladen. Heerlijk!”

MUREN ALS CRUCIAAL ONDERDEEL
“Toen ik hier die eerste keer kwam, stond er nog een oud huis. Ik heb een renovatie overwogen, maar dat bleek niet haalbaar. Ik heb dan een staalbouwwoning laten bouwen, met betonpanelen. Zo werd het in eerste instantie één grote open ruimte zonder binnenmuren. De indeling was dus cruciaal. Toen alles nog open was, heb ik als eerste de gietvloer laten plaatsen omdat je dan best zo weinig mogelijk hoekjes en kantjes hebt. Maar daardoor heb ik ook een risico genomen want alles moest op die vloer geplaatst worden of in de vloer vastgezet worden, zowel de keuken als de muren. En dan wil je natuurlijk geen gaten of scheuren krijgen. De plaatsing van de muren was cruciaal. Ik wou dus betrouwbare mensen die hun vak kennen.” Zo kwam al snel Lievens Gyprocwerken in beeld. “Mijn architect had al meermaals met Joachim (Lievens, de zaakvoerder, nvdr.) gewerkt en raadde hen aan. Ik wou graag zoveel mogelijk met lokale en jonge aannemers werken en zij pasten perfect in dat plaatje. En de zaak is dichtbij, dat vond ik ook fijn.”

EXTRA VERSTEVIGING
“De indeling die ik met de architect had gemaakt heeft Joachim meteen kritisch bekeken. Mijn drie kinderen zijn intussen het huis uit, dus één slaapkamer volstond. Die hoefde, net als de badkamer, niet te groot te zijn omdat ik daar weinig tijd doorbreng. Ik wou dan liever meer plaats in de open leefruimte. Zo hebben de kleinkinderen ook meer plaats om te spelen als ze op bezoek zijn. Omdat we met gyproc werkten, was de optie er om nog wijzigingen aan te brengen. Zo is er bijvoorbeeld nog een muur opgeschoven omdat die anders niet in lijn zou liggen met een schuifraam. Hij stelde ook voor om in bepaalde muren, bijvoorbeeld in de technische ruimte, extra geluidsisolatie te voorzien. In de badkamer zijn de muren verstevigd op de plaatsen waar de hangmeubels en de wastafel geplaatst zijn. In de woonkamer zijn alle muren zelfs aan beide kanten verstevigd en dikker gemaakt. Zo kan ik er ook in de toekomst nog makkelijk dingen aan vastmaken. Dat is een fijne gedachte want het is niet omdat je nu een stuk muur minder benut, dat je er in de toekomst niks mee wil doen.” De muren zelf werden vastgezet in de betonvloer met ‘metal studs’. “Gelukkig gaf dat geen barsten, dat was een hele geruststelling.”
“De deuren en doorgangen moesten breed genoeg zijn voor als ik later slechter te been zou zijn. En de deuren moesten krasbestendig zijn”, lacht de gastvrouw terwijl ze kort naar haar katten wijst. “In het gastentoilet kon het reservoir en de leidingen netjes mee weggewerkt worden in de muur. Heel mooi.”

INGEWERKTE RAILS
Ook in het plafond werd door het team van Lievens Gyprocwerken verstevigingen aangebracht. “Bijvoorbeeld waar in de toekomst nog een hanglamp kan komen. Omdat we met een vals plafond werkten, konden de spotjes in laatste instantie nog verplaatst worden. Daar was ik blij om en dat zorgde voor extra flexibiliteit. Ik had vroeger een betongewelf als plafond. Maar het pleisterwerk barstte altijd waar de balken zaten. Daar stoorde ik mij aan. Door voor een gyproc plafond te gaan, heb ik dat probleem nu niet meer. Bovendien is de uitstraling nu veel strakker. Wat ik ook heel tof vind: de gordijnrails zitten overal mee in het plafond ingewerkt, ook een idee van Joachim. Ik vind het heel mooi en strak zo. In de leefruimte heb ik nog geen gordijnen hangen, in de slaapkamer al wel. Het is een goed voorbeeld van hoe hij mee nadacht terwijl hij toch respecteerde wat ik allemaal wou.”

OASE VAN LICHT
“In de keuken, en eigenlijk ook in de rest van mijn woning, heb ik vooral gekozen voor wat ik in mijn vorige woning niet had”, glimlacht de gastvrouw. “Ik had daar bijvoorbeeld een witte keuken en geen keukeneiland. Daarom ben ik nu voor een houten keuken met een bijhorend eiland gegaan. Heel belangrijk: ik wou naar buiten kunnen kijken als ik aan het koken ben. Vroeger stond ik groentes te snijden in een donker hoekje, nu in een oase van licht. Daar geniet ik echt van. In één van de keukenkasten zit een inloopkast verstopt die ik als berging gebruik. Daar staat ook de diepvries. Extra opbergruimte was zeker welkom omdat dit geen groot huis is.”

IN CONTACT MET DE NATUUR
“De globale ‘look en feel’ van de keuken mocht echt warm zijn als tegengewicht voor de rest van het interieur, dat eerder strak is. De kleur van het hout is gebaseerd op het plafond van de dakoversteek buiten. Dat moest overeenkomen omdat de keuken visueel naar buiten doorloopt. Die dakoversteek raadde de architect aan om de zon in de zomer af te schermen van de grote ramen die ik wou. Ik woonde namelijk vroeger in een huis waar weinig licht binnenviel. Dat moest anders. Ik wou de zon zien opkomen en weer ondergaan vanuit de leefruimte. Ik leef hier nu helemaal anders. Ik ben eigenlijk altijd buiten of sta tenminste in contact met de natuur. Of ik zet me even rustig in het zonnetje. Mijn binnen is buiten en mijn buiten is binnen. In de zomer blijft het binnen heerlijk koel, maar heb je toch veel natuurlijk licht. En het regent nooit tegen de ramen. Ik kijk nu al uit naar de eerste warme zomeravond waarbij er spontaan een onweer losbarst.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.