Talent van eigen bodem

Joris Van Rossem: een stem die inslaat als een metejoor

Gepubliceerd: 27 mei 2020  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 199

VOSSELAAR – Met ‘Blij om jou te zien’ en ‘Laat het voor de liefde zijn’ scoorde Joris Van Rossem (29), alias Metejoor, recent twee grote radiohits. Met een bijzondere stem en rake teksten. Ik betrapte er mezelf op dat ik tot tweemaal toe op zoek ging naar de uitvoerder toen ik deze liedjes voor het eerst op de radio hoorde. Na wat verder klikken zag ik dat deze nieuwe Vlaamse vedette afkomstig is van Vosselaar. Hoog tijd om kennis te maken met Metejoor.

Het moest en zou een druk voorjaar en een nog drukkere zomer worden voor Metejoor. Maar daar besliste corona anders over. Net zoals iedereen moet hij momenteel noodgedwongen in zijn kot blijven. In alle rust van de woonkamer, in plaats van de drukte van een podium. En dat is jammer uiteraard. Maar het heeft ook voordelen. Er is tijd om aan nieuwe nummers te werken. Want zingen en muziek maken is de grote droom van Joris. En op dit moment is hij living the dream. Als ik hem mag geloven, staat er nog veel moois op het programma. Ik ben benieuwd.

Joris, je komt uit een muzikale familie. Toch leek je niet voorbestemd voor de muziek en was sport je grote passie. Maar dat was zonder je zus Lisa gerekend.    
Joris Van Rossem: “Klopt. Zij heeft inderdaad het één en ander in gang gezet. Al denk ik ook niet dat zij op dat moment besefte dat dit zou kunnen gebeuren. Ze had in 2016 deelgenomen aan ‘The Voice van Vlaanderen’, met een prachtig resultaat. Via dat programma had ze Hans Francken leren kennen, een monument in de Vlaamse muziekindustrie. Hans is producer en songwriter maar werkt als musical director ook mee aan liedjeswedstrijden zoals The Voice. Op een gegeven moment heeft ze Hans een opname van mij bezorgd. En blijkbaar is die toen goed in de smaak gevallen. Kort daarna heeft hij mij gecontacteerd en is de samenwerking gestart. Met de eerste single ‘Ik hou van jou’ werd ik meteen genomineerd voor ‘Beste doorbraak’ bij Radio 2. Echt te gek.”

Had je zelf niet graag meegedaan aan The Voice Van Vlaanderen?
“Absoluut niet. Dat durfde ik niet. Noem het gerust faalangst of een gebrek aan zelfvertrouwen. In de woonkamer, samen met mijn zus, durfde ik me helemaal smijten. Maar ik zag me toen echt niet op een groot podium staan. Nochtans heb ik muziek van kleins af meegekregen. Mijn vader heeft vele jaren als basgitarist opgetreden en mijn moeder speelde mee in verschillende bands en heeft onder andere met Kloot Per W samengewerkt. Mijn zus en ik zaten dus wekelijks wel op of naast het podium bij één of ander optreden. En hoewel de interesse in muziek altijd heel groot was, durfde ik er niet mee naar buiten komen.”

En toch stond je even later in het voorprogramma van Clouseau en Niels Destadsbader.
“Hans had een duidelijk plan voor ogen met mij. En dat was Nederlandstalige muziek. Helemaal mijn ding. In 2017 volgden dan verschillende singles die misschien nog niet bij het grote publiek geraakten maar op Radio 2 toch veel gedraaid werden. De optredens begonnen elkaar alsmaar sneller op te volgen en zo kreeg ik de kans om in het voorprogramma van Clouseau een tournee te doen. Ik wist niet wat mij overkwam. Ik was daar ook erg zenuwachtig voor. Misschien heb ik er daardoor ook te weinig van kunnen genieten. Maar helemaal te gek werd het toen ik in 2018 de kans kreeg om het voorprogramma te doen van Niels Destadsbader. Tweemaal in het Sportpaleis, voor twintigduizend man. En wat ik daar vooral fantastisch aan vond, is dat mijn liedjes vrolijk werden meegezongen. Iedereen kende die. En ik zag overal bordjes en spandoeken met ‘Metejoor’ op. Ik krijg nog altijd kippenvel als ik daar aan terugdenk.”

En uiteindelijk moest het toen allemaal nog beginnen.
“Helemaal. In de lente van 2019 brachten we ‘Horizontaal’ uit, waarmee we 22 weken in de Vlaamse Ultratop stonden en opnieuw genomineerd werden voor de Radio 2 Zomerhit. Deze keer niet als ‘Beste doorbraak’ maar als zomerhit zelf. De zomer van 2019 was dus een drukke zomer. Daarna volgde dan ‘Blij om jou te zien’. Een ballad in de letterlijke zin van het woord. En dat blijkt me erg goed te liggen. Ik doe dat ook heel graag en ik vind het belangrijk om met een mooie tekst naar buiten te komen. Dat is met ‘Blij om jou te zien’ erg goed gelukt. Vanaf toen merkten we ook dat de andere muziekzenders Metejoor begonnen op te pikken. En daar zijn we blij mee natuurlijk.” (lacht)

Je volgende single werd ‘Laat het voor de liefde zijn’. Met een duidelijke verwijzing naar het coronavirus.
“Inderdaad. Dit was een idee van songwriters Hans en Ingrid Mank, waar ik helemaal mee achter stond. We kozen opnieuw voor een ballad met een sterke tekst. Het is toch een hele vreemde periode die we nu meemaken. Mensen zijn in de war, ze weten niet wat er nog gaat gebeuren, hoelang het allemaal nog gaat duren. Ondertussen draait de zorg massaal veel overuren om zoveel mogelijk levens te redden. We zijn angstig want we kenden dit fenomeen nog niet. En om iedereen een hart onder de riem te steken, om iedereen toch de nodige hoop te geven, om dankbaar te zijn voor de mensen uit de zorg, hebben we ‘Laat het voor de liefde zijn’ uitgebracht. Blijkbaar heeft het haar doel niet gemist want ik krijg van vele mensen heel veel dankbare berichtjes. Maar de dankbaarheid is volledig wederzijds. Een hele, hele dikke merci en een groot respect voor alle mensen uit de zorgsector.”

En dus moest de drukke zomer van 2019 opgevolgd worden door een extra druk 2020?
“Dat was de bedoeling, inderdaad. Maar helaas. Het voorjaar valt sowieso al helemaal in het water. En wat de zomer brengt, is nog maar de vraag. Dat is natuurlijk voor een beginnend artiest een flinke domper. We lanceren binnenkort nog een nieuwe single en de eerste feedback is veelbelovend. Dus we hadden nog een flinke boost verwacht in optredens. Het zou zo jammer zijn mocht corona ook daar een stokje voor steken. Maar we gaan hier zeker niet over zeuren, het brengt ook een zekere rust. Het geeft ook tijd om intensief met muziek bezig te zijn. Zo zit mijn hoofd continu vol met melodieën en ideeën. Daar kan nu aan gewerkt worden. Bovendien is het er nog nooit van gekomen om deftig een instrument te leren spelen. Misschien is het nu wel het moment. Mezelf op een podium begeleiden op gitaar, dat zou toch fantastisch zijn.”

Je schreef ook een nummer voor je overleden vriend Tim. Wil je daar iets over vertellen?
“Tim Gorris, mijn goede vriend, stapte drie jaar geleden uit het leven. Ik heb hem beloofd dat ik voor hem een lied zou maken. En ik heb woord gehouden. Boven op de top van de Mont Ventoux heb ik een eerbetoon geschreven. Het is een vertaling geworden van ‘Say you won’t let go’ van James Arthur. De vertaling heet ‘Zo mooi’. Ik ben heel erg blij dat we dat nummer hebben opgenomen. En ik hoop dat meer mensen troost en kracht kunnen vinden in dit lied. Dat zou het mooiste eerbetoon voor Tim zijn.”

Wat deed je trouwens als job toen Metejoor nog gewoon Joris was?
“Sport, sport en nog eens sport. Muziek heeft, zoals gezegd, altijd een belangrijk deel van mijn leven uitgemaakt, maar het was toch vooral het sporten dat op de voorgrond stond. Ik heb hier dan ook mijn beroep van kunnen maken. Zo werkte ik de laatste jaren als sportcoach bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. Het was mijn taak om de werknemers op een laagdrempelige manier een gezonde levensstijl aan te leren. Door bijvoorbeeld eenvoudige oefeningen met een bal en een rek aan te leren die ze simpelweg aan hun bureau kunnen doen. Dergelijke zaken. Ik deed dat eigenlijk heel graag. Maar het was niet mogelijk om het nog langer te combineren. Momenteel werk ik nog wel deeltijds als leerlingbegeleider op school.”

Hoe ben je trouwens op de artiestennaam Metejoor gekomen?
“Dat is een hele zoektocht geweest. (lacht) Er zijn zeker honderd-en-één ideeën door mijn hoofd geschoten maar geen enkele weerhouden. Omdat ik veel van woordspelletjes en gelijkaardige grapjes hou, is het uiteindelijk Metejoor geworden. Lees het als ‘Met de Joris’, wat in mijn omgeving een bekende uitdrukking is. Omdat ik dus sportcoach was, zei men vaak ‘Sporten met de Joris’ of gelijkaardige uitdrukkingen. Vandaar dat de ‘J’ ertussen staat.”

Wat mag ik Metejoor nog wensen?
“Uiteraard hoop ik dat we toch minstens nog een deel van de zomer kunnen redden. Ik heb ondertussen echt wel aangevoeld dat muziek maken en optreden helemaal mijn ding is. Dat wil ik mijn ganse leven blijven doen. En ik ben o zo dankbaar dat dit mij nu overkomt. Dus is het mijn droom dat ik deze carrière verder kan uitbouwen. Maar als ik dan even concreet mag zijn, dan hoop ik vooral dat ik kortelings ook meer op televisie te zien en te horen zal zijn. Uiteraard ben ik heel blij met de airplay die ik krijg op de radiozenders maar tussendoor wat tv-shows zouden mijn carrière zeker ten goede komen. En hopelijk kan ik dan voor vele jaren leven van mijn muziek. Dat zou me echt gelukkig maken.”

Meer info
De nieuwe single van Metejoor, ‘Het beste aan mij (ben jij)’, is sinds 8 mei te beluisteren op alle platformen. www.metejoor.be

Meer lezen van Peter Meulemans
Meer lezen over
muziek

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.