De pen van...

De meest iconische duo's

Gepubliceerd: 15 december 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 226

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat alleen ook maar alleen is. Deze maand: de meest iconische duo’s.

10. Mijn vrouw en ik.
Mijn welgemeende excuses dat ik deze rubriek gebruik om punten te scoren bij mijn vrouw. Maar binnen onze vriendenkringen wordt er nu wel echt al in legendarische termen over ons huwelijk gesproken. Over het niveau dat ik haal in het verzetten van huishoudelijk werk, om maar een voorbeeld te geven. Of over de onuitputtelijke kracht die zij blijft opbrengen om mijn flauwe mopjes te blijven verdragen, daarover zeker ook.

9. Snor en baard.
In de categorie: de ene kan niet zonder de andere. Of misschien beter: de ene zou niet toegestaan mogen worden zonder de andere. Want een snor alleen is toch alleen maar goed voor in bepaalde films als de kinderen al zijn gaan slapen. En een baard zonder snor is ook zelden esthetisch de moeite waard. Al is het nog altijd beter dan een ringbaardje. Technisch gezien is dat wel degelijk een snor én een baard. Maar ik geloof nooit dat er ooit iemand op deze aarde heeft rondgelopen die er daarmee beter ging uitzien.

8. Ross en Rachel.
Ook Joey en Chandler hadden hier gepast als iconisch duo. Maar laat ons maar voor het meest legendarische liefdeskoppel kiezen dat ooit op televisie verscheen. Akkoord, ook Frank en Simonneke zorgden voor memorabele televisie. Dat ben ik niet vergeten, zij eindigen nipt tweedes binnen deze categorie.

7. Jordan en Pippen.
Het meest legendarische duo uit de basketbalgeschiedenis. Met Shaq en Kobe wellicht op een dichte tweede plaats. Maar een nieuwe Jordan wordt er nooit meer geboren. In de sportwereld zijn er ontelbare voorbeelden van duo’s die samen legendarisch zijn geworden en niet dezelfde carrière hadden gemaakt zonder elkaar of twee sporters die een onverklaarbare klik met elkaar hebben op het veld. Iniesta en Xavi of Oulare en Strupar bijvoorbeeld, De Bruyne en Haaland zijn ook al op de goede weg.

6. Messi en Ronaldo.
Maar sport leeft uiteraard van rivaliteiten. En zo zijn er wellicht nog meer op te sommen. Vaak gaat het erom de allergrootste te willen zijn, op welk niveau dan ook. Denk aan Guardiola en Mourinho of aan Barcelona en Real Madrid. Maar net zo goed aan andere sporten: Nadal en Federer, Boonen en Cancellara, Phil Taylor en Raymond van Barneveld,…

5. Spek en eieren.
Omdat ze los van elkaar al lekker zijn, maar samen nóg smaakvoller. Een beetje zoals kaas en hesp. Dat is trouwens niet altijd zo bij legendarische eetbare duo’s. Denk maar aan gin en tonic. Daar kan je de twee afzonderlijke delen bezwaarlijk lekker noemen, zeker tonic smaakt verschrikkelijk als je dat puur drinkt. Maar breng je ze samen en er ontstaat iets moois. Er zijn ook twijfelgevallen waarbij het niet duidelijk is of de twee elkaar versterken: genre erwtjes en peekes, of appelen en peren, al zijn die moeilijk te vergelijken.

4. Bart Peeters en Hugo Matthysen.
Want wat zou een leven zijn zonder humor. Behoorlijk triestig, toch? En dus behoren we Peeters en Matthysen hun kroon te geven in deze categorie voor het creëren van meerdere iconische personages en het maken van radio- en televisiegeschiedenis. Al is er natuurlijk heel wat concurrentie: Gaston en Leo, Marc Uytterhoeven en Bob Peeters, Fry en Laurie, De Cauwer en Wuyts.

3. Control C en Control V.
Ook wel bekend als kopiëren en plakken. Met als ultieme buitenechtelijke relatie: Control X en Control V natuurlijk. Want beter goed kopiëren en plakken dan slecht uitvinden, toch?

2. Lennon en McCartney.
De Romeo’s zijn met drie, anders hadden zij hier uiteraard gestaan. In geen enkele categorie zijn er zoveel iconische duo’s als in de muziekwereld. Net als in de sportwereld zijn er zowel samenwerkende vennootschappen als pure rivaliteiten te bespeuren. Hadden hier dus ook kunnen staan: Leyers en Michiels, Oasis en Blur, Nicole en Hugo, Clouseau en De Kreuners.

1. Friet en stoofvlees.
Als absolute winnaar kiezen we toch nog even voor een extra eetbaar duo. Omdat het zo’n oerklassieker uit de Vlaamse keuken is die je de gemiddelde Belg dagen na elkaar mag voorschotelen. Bij frieten zijn er nog wel wat andere opties. Maar bij stoofvlees horen eigenlijk altijd frieten. Je moet daar maar eens een gekookte aardappel bij eten, verschrikkelijk! In het buitenland hebben ze andere iconische duo’s, die nog niet tot aan de knieën van friet en stoofvlees komen: mac ’n cheese, peanut butter ’n jelly, fish ’n chips, kroketje ‘(i)n de muur,…

Eervolle vermeldingen: Bonnie en Clyde, Samson en Gert, peper en zout, Asterix en Obelix, Adam en Eva, Don Quichot en Sancho Panza, Jip en Janneke, donder en bliksem, Holmes en Watson, Romulus en Remus, Hans en grietje, links en rechts, Suske en Wiske, Roadrunner en Coyote, Itchy en Scratchy, hemel en aarde, Wallace en Gromit, Barbie en Ken, Mario en Luigi, rock en roll, Venus en Mars, Mars en Snickers, Statler en Waldorf, Shrek en ezel, Frodo en Sam, voetbal en overdreven reageren na een tikje, Bassie en Adriaan.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.