Helemaal op smaak

Akke Van Beers is kersvers ‘Belgian Junior Coffee Ambassador 2024’

Gepubliceerd: 27 juni 2024  |  Door: Rune Smets  |  Onderox editie: 243

TURNHOUT — De 18-jarige Akke Van Beers uit Turnhout is uitgeroepen tot ‘Belgian Junior Coffee Ambassador 2024’. De gepassioneerde horecastudent van de Hotelschool in Turnhout blonk uit in diverse proeven, vooral met zijn favoriete ‘slow coffee’ methode. Als kers op de taart zal Akke met zijn begeleidende leerkracht Kevin Cassaert, naar Brazilië reizen om zich samen te verdiepen in de koffieteelt en -verwerking.

Akke, gefeliciteerd met de titel van ‘Belgian Junior Coffee Ambassador 2024’! Wat betekent het voor jou om uitgeroepen te worden tot ambassadeur van de ‘Belgische koffiecultuur’ op zo'n jonge leeftijd?
Akke Van Beers: “Dankjewel! Dat voelt natuurlijk heel goed. Het was niet altijd even makkelijk, maar ik kijk met veel trots terug op mijn prestatie. Enerzijds is het een fijn gevoel om op jonge leeftijd al iets ‘gepresteerd’ te hebben. Anderzijds doet die leeftijd er eigenlijk niet toe. Het is maar hoe je er zelf instaat. Als je zelf iets heel graag wil, dan ga je er ook geraken. Ongeacht je leeftijd. Of dat nu is of pas binnen twintig jaar, doet er niet toe.”

Hoe heb je de wedstrijd ervaren?
“De wedstrijd wordt georganiseerd door Rombouts koffie en is bedoeld om jongeren die graag met koffie bezig zijn, een extra duwtje in de rug te geven. Dat is het fijne aan de wedstrijd: het is geen commercieel project, maar een opleidingsproject. Je kan er enkel aan deelnemen als je een horecaopleiding volgt. Het is dus ook heel leerrijk om andere studenten koffie te zien zetten. Ik vond het in het begin lastig om het op te moeten nemen tegen mijn eigen medestudenten, zeker toen ik tot winnaar werd uitgeroepen. Ik gunde het de anderen enorm, maar was ook trots op mezelf. De wedstrijd zelf was een heuse rollercoaster. Al ben ik van nature iemand die zichzelf goed kan kalmeren. Mijn leerkracht, meneer Cassaert, was zenuwachtiger dan ik, denk ik. Uiteraard kwam er de nodige dosis stress bij kijken, maar eens ik bezig was met een proef, kon ik mij goed afzonderen van de rest om me volop te focussen.”

Ik neem aan dat jullie je zo goed mogelijk hebben voorbereid op de wedstrijd?
“Ik ben samen met meneer Cassaert drie maanden aan het trainen geweest, op ieder vrij moment dat we hadden. De bedoeling van de wedstrijd is om het beste uit een bepaalde koffiesoort te halen. Hoe je dat doet, moet je zelf ontdekken. Je moet heel gedetailleerd te werk gaan. Zo hebben we diep nagedacht over welk bronwater we gingen gebruiken, hoeveel gram koffie we moesten toevoegen, hoe hoog onze watertemperatuur moest staan, in welk glas we de koffie gingen serveren… Al die paramaters maken dat koffie anders smaakt en hebben we keer op keer getest en geproefd. Tot het punt waarop we beide dachten: nu zit de mix van alle parameters goed.”

Ben je daarbij ook op uitdagingen gebotst die je hebt moeten overwinnen?
“Ik vond het heel moeilijk om mijn koffie inhoudelijk te presenteren. Er wordt verwacht dat je de koffie voorstelt zoals je een fles wijn aan een klant zou voorstellen. Zo moet je de achtergrond kennen en weten hoe het productieproces van je koffie in elkaar zit. Goed voor drie volle bladzijden aan theoretische informatie die ik vanbuiten moest kennen. Dat vond ik zwaar om te studeren.”

Waarom vind je juist de ‘koffiewereld’ zo fascinerend?
“Aan de start van mijn opleiding, dacht ik ‘het is maar een tas koffie’. Ik dacht te veel in hokjes wanneer het op koffie aankwam. Koffie wordt meestal bij desserts geserveerd, als een snelle en makkelijke afsluiter van de maaltijd. Dat vind ik jammer, want koffie verdient meer appreciatie. Ik ben er zeker van dat de juiste koffie ook goed als onderdeel van een aperitief of bij hartige gerechten kan smaken. Er bestaan oneindig veel koffiesoorten en -bereidingswijzen, die leiden tot een heel uitgebreid smakenpalet. Die variatie en oneindige mogelijkheden inspireren mij. Ik probeer telkens een nieuwe uitdaging te creëren voor mezelf.”

Wat maakt een koffie tot een goede koffie?
“Ik vind persoonlijk dat koffie niet bitter mag zijn. Ik denk dat dat nu net de reden is dat sommigen geen koffie lusten. Ik hou meer van een zachte en volle koffie, die ook een subtiel zuurtje bevat. Dat zorgt voor de nodige frisheid. Daarnaast trekt een aangenaam aroma me ook altijd aan. De combinatie van smaak en geur ligt voor mij aan de basis van een goede koffie.”

Tot slot, wat zijn je toekomstplannen en ambities op het gebied van koffie?
“Ik droom ervan om later een zelfvoorzienend restaurant te openen. Het lijkt me zalig om zelf gezaaide en geoogste producten te kunnen serveren in je eigen zaak. Een boerderij waar ook mijn woning en zaak aan gekoppeld zijn, dat zie ik wel zitten. Ik zou in mijn zaak menu’s aanbieden met niet alleen een aangepaste bier- of wijnselectie maar daarnaast ook een aangepaste koffiekaart. Zo komt koffie centraal te staan in mijn restaurant. Al vrees ik dat een eigen koffieplantage er niet in zal zitten met ons klimaat in België. De koffiebonen zal ik dan toch van ergens anders moeten halen.” (lacht)

Meer lezen van Rune Smets
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.