Bijzondere woningen

Zolder getransformeerd tot luxueuze loft

Gepubliceerd: 10 december 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 214

BALEN/MEERHOUT — In onze rubriek ‘Binnenkijken’ gaan we deze maand op bezoek bij een gezin in Balen. Daar werd een ongebruikte zolder helemaal omgetoverd tot een luxueuze loft. Voor de uitvoering van het ambitieuze project werd er aangeklopt bij Artenic uit Meerhout.

Deze maand bezoeken we een woning in Balen waar een jonge vader woont, samen met zijn drie kinderen. In hun huis was een zolder voorzien, maar die was niet in gebruik. “Al hebben we altijd wel het plan gehad om daar op termijn iets meer mee te doen”, vertelt de man. “Zo hebben we meteen de nodige waterleidingen en een afvoer voorzien. Intussen zijn de kinderen ietsje ouder en merkte ik dat ze nood hadden aan een eigen plekje. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat zij die zolderverdieping zouden innemen, en ik de eerste verdieping, maar toen we alles aan het bekijken waren, werd het al snel duidelijk dat de zolder voor mij een ideale locatie zou zijn om een loft te maken. De kinderen kregen zo de volledige eerste verdieping ter beschikking, waar we een open geheel hebben gecreëerd met afzonderlijke boxen zodat ze toch allemaal hun eigen stukje hebben.”

Om het hele project in goede banen te leiden, klopte het gezin aan bij Artenic uit Meerhout. “Omdat zij 15 jaar geleden al eens voor ons gewerkt hadden, een ontwerp voor onze keuken. Daar waren we toen heel tevreden mee en ik ben hen altijd blijven volgen. Ook omdat hun stijl mij erg aanspreekt. Nu ik opnieuw iemand nodig had, was de keuze eigenlijk snel gemaakt.”

KLEURENADVIES
Artenic ging aan de slag om de exacte indeling te maken en alles van a tot z uit te voeren. De werken werden uitgevoerd tussen april en juni van dit jaar. “Daarbij werd echt aan alles gedacht”, herinnert de vader zich. “Zelfs aan de positie van de lampen, aan een heleboel details ook om alles nog gebruiksvriendelijker te maken. En omdat ik op dit moment een man alleen ben, wilde ik ook graag extra kleuradvies. Een beetje vrouwelijke touch, zeg maar.”

De opdracht luidde: een ruimte maken voor de vader van het gezin waar hij tot rust kon komen. Met naast een slaapkamer ook een badkamer met bad. Artenic slaagde erin om van beiden één mooi geheel te maken. De verticale balken zorgen daarbij voor semi-transparante afscheiding. De ruimte is zo visueel één geheel en toch subtiel opgedeeld. Het badkamermeubel strekt zich uit over de volledige breedte van de ruimte. Ideaal om decoratie op te plaatsen, maar ook handig als extra zitmeubel voor de kinderen.

RUSTGEVEND EN TIJDLOOS
Al snel werd duidelijk dat hout een belangrijk onderdeel van het interieur zou gaan vormen. “Omdat er in de rest van de woning al parket lag en omdat ik fan ben van de uitstraling die hout geeft aan een interieur. Ik heb nog even getwijfeld over de kasten onder de ramen, maar daar hebben we uiteindelijk gekozen voor de warmte en uitstraling van eik.” De combinatie met de hoge witte kasten werkt heel erg goed. Zij voorzien in de nood aan extra opbergruimte en doen meteen ook dienst als scheidingswand met de trap. De ruimte rondom het bad en de achterwand werden in het grijs afgewerkt. “Tijdloos en mannelijk, met toch veel warmte. Zo wou ik het graag. Een rustgevend en tijdloos interieur, zo heb ik het vooraf ook gezegd.”

EEN LUXUEUZE HOTELKAMER
“Net alsof je in een luxueuze hotelkamer verblijft”, klinkt het. “Fantastisch toch? Ik ben er echt enorm blij mee. En ik heb hier mijn eigen bad waar ik de nodige rust ken. Al komen de kinderen zich hier ook graag wassen, hoor. Zelfs al hebben ze intussen hun eigen badkamer gekregen. Het bad blijft zijn aantrekkingskracht behouden. Een televisie heb ik hier bewust niet, net omdat die de rust zou verstoren. Daarvoor ga ik naar beneden. Ik heb wel een handige leeslamp naast mijn bed, die kan ik 360 graden draaien, om ’s avonds nog iets te lezen. Maar ik vond het essentieel om de rust te bewaren.”

WARE METAMORFOSE
De metamorfose van de oude zolder naar de nieuwe loft is ronduit indrukwekkend. “Ik was al onder de indruk van de oorspronkelijke plannen, maar in de realiteit is het zelfs nog mooier geworden.”

“De graad van afwerking is ook uitzonderlijk hoog”, klinkt het. “Als ik even twijfelde, stonden ze ook altijd klaar om advies te geven. Niks was te veel, zo hebben we bijvoorbeeld het trapgat nog laten vergroten omdat ik voorheen altijd moest bukken op de trap. En alles is verzorgd en proper afgewerkt. Zelfs tijdens de periode dat de werken bezig waren, heb ik daar eigenlijk nooit hinder van ondervonden.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.