Bijzondere woningen

"We gebruiken ons poolhouse veel vaker dan ik gedacht had"

Gepubliceerd: 30 mei 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 242

RETIE/DESSEL — Voor de ‘binnenkijken’ van deze maand blijven we rustig buiten. In de tuin van een gezin uit Retie krijgen we een rondleiding in een opvallend poolhouse, compleet met sauna, leefruimte, toog en buitendouche.

Vier jaar geleden verhuisde het gezin dat we deze maand bezoeken naar hun nieuwbouwwoning in Retie. “We wilden in het groen en in een rustige omgeving wonen”, vertelt de gastvrouw van dienst ons. “Vroeger hadden we haast geen tuin en een zwembad dat omgeven was door beton. Nu wilden we het anders. We zijn tijdens een fietstocht hier heel toevallig langsgekomen en toen zagen we dat dit perceel te koop stond. Het was eigenlijk nog een bos hier.” “Het was meteen duidelijk dat we naast een woning ook onmiddellijk een poolhouse wilden laten bouwen. Belangrijk daarbij was dat we hier zowel in de zomer als in de winter gebruik van konden maken. We hebben alle keuzes die we moesten maken daarop gebaseerd. Zo kozen we voor kwalitatieve aluminiumramen en -deuren en voor zonwerend glas. Er is vloerverwarming voorzien voor in de winter en airco voor in de zomer.”

TIPS EN TRICKS
Om alles te realiseren ging het gezin aankloppen bij LSB in Dessel. “Het is vooraf moeilijk om in te schatten hoe je zo’n poolhouse gaat gebruiken. Ik denk dat dat cruciaal is als je een poolhouse zoals het onze wil. Daar hebben ze ons goed bij geholpen. Ze gaven heel wat tips en tricks mee, vaak heel praktische zaken. Ze hebben bijvoorbeeld gezegd dat we de leefruimte best ietsje dieper konden maken dan oorspronkelijk voorzien, omdat we drie gedeeltes wilden. Mijn man wou graag een toog en ik wou een tafel waar je iets kan eten en daarnaast nog knusse zeteltjes en een televisie. Dan heb je wel wat ruimte nodig. Dat is een heel waardevolle aanpassing gebleken. De plafonds zijn ook 3 meter hoog in plaats van 2,5 meter. Dat zorgt, zeker als de ramen openstaan, voor een heel ruimtelijk gevoel.” “Wat ik ook handig vond: we hebben met LSB duidelijk afspraken gemaakt over wie wat zou doen. Daar waren ze heel flexibel in. En al die afspraken zijn goed nagekomen. De kasten hebben we bijvoorbeeld zelf in samenspraak met een interieurfirma gemaakt, helemaal op maat.” Zo is er in de kast in de hal genoeg ruimte om een bak in te plaatsen voor het leeggoed. Achter de toog zijn er twee ijskasten en een ijsmachine ingebouwd. “En een afwasmachine, zo hoeven we niet de hele tijd heen en weer te lopen naar onze woning. Het enige wat ik hier misschien nog mis, is een kleine oven. Als we ovenhapjes maken, moeten we alsnog naar binnen. Al lossen we dat soms op door de Airfryer naar hier te verplaatsen.” 

BUITENDOUCHE
Achteraan is een buitendouche voorzien, die deels overdekt is. “De eerste twee jaar heeft mijn man enkel daar gedoucht”, klinkt het met de glimlach. “Verder was een apart toilet aan absolute vereiste zodat zwemmers niet met natte voeten het hele huis door moeten. We hebben daarom ook een achterdeur gemaakt in het poolhouse zodat je niet door de leefruimte hoeft. Zo konden we ervoor zorgen dat je vanuit de sauna toch nog het zicht behoudt op de tuin.” “We hebben bewust voor veel glas gekozen, ook al kijkt de leefruimte uit op het zuiden. In de zomer zetten we de ramen toch open en ’s avonds als het iets killer wordt, is het net binnen wel nog heel aangenaam, zelfs al staan die ramen dan nog open. We wisten dat LSB dit harmonicasysteem van de ramen vaker gebruikte.”

EEN VLEUGJE OOSTENRIJK
“We zijn fervente skiërs, dus mocht er een vleugje Oostenrijk in de afwerking zitten. In de winter is het hier net een winterstube. Als de kerstboom staat, is het hier enorm gezellig. Daarom zijn we voor het barnwood gegaan, in combinatie met zwarte muren. Omdat het licht genoeg te houden, hebben we het plafond wit geverfd.” In de leefruimte zorgen ledstrips voor extra sfeer. “Die zijn ingebouwd in de toog, aan de schapjes tegen de muur en achter het hardhout. De spotjes doen we eigenlijk nauwelijks aan. We kunnen alles via domotica aansturen: de verlichting, verwarming, airco,…” “We wilden veel eenheid in de buitenafwerking. Die is net zoals ons huis gebeurd met witte crepi in combinatie met steenstrips en dat hardhout. Zo past alles mooi bij elkaar binnen een moderne stijl die toch ook gezelligheid in zich draagt. Ook buiten hebben we met ledstrips gewerkt voor extra verlichting.” “Sinds we dit poolhouse hebben, maken we er bijna elke dag gebruik van. Ik dacht dat mijn man hier het meest zou zijn, maar eigenlijk moet ik toegeven dat ik hier zelf veel meer ben dan ik vooraf dacht. Ook als ik aan thuiswerk doe, zit ik haast altijd hier. We kijken hier bijvoorbeeld vaker tv dan in ons huis”, glimlacht de gastvrouw. “En als je niet hetzelfde wil kijken op televisie, dan kan je ook gewoon naar hier komen. Als het voetbal is bijvoorbeeld.”

VAKANTIEGEVOEL
“Je hebt hier toch meteen een vakantiegevoel. Dat had ik zelf niet verwacht. Ook mijn eerste koffie van de dag drink ik meestal hier. Of we aperitieven hier op vrijdag gezellig met z’n tweetjes. Een beetje muziek op en voor je het weet is het avond. Het hoeft zeker niet altijd met een groep te zijn. Want je bent uiteraard al eens vaker gastkoppel van dienst binnen je vriendengroep, maar ik vind dat niet erg. Als er bezoek is, komen we gewoon hier zitten en als je dan ’s avonds de deur dichtdoet dan is je huis zelf nog altijd spic en span. Dat vind ik een gigantisch voordeel.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Astrid Steurs

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.