Bijzondere woningen

Vakantiewoning gerenoveerd met moderne materialen

Gepubliceerd: 24 februari 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 217

OUD-TURNHOUT/ARENDONK — Deze maand brengt onze rubriek ‘Binnenkijken’ ons helemaal in vakantiestemming. We bezoeken namelijk de nieuw gerenoveerde vakantiewoning Boskot in Oud-Turnhout, tussen het groen van natuurreser vaat De Liereman. Nieuw gerenoveerd, want nog voor er één gast kon langskomen drong een grondige renovatie zich op. Een werkje naar de hand van Renox uit Arendonk.

“Toen bleek dat er een grondigere renovatie nodig was van de vakantiewoning, werd ons Renox aangeraden”, start gastvrouw Tine Van Beurden haar uitleg. “Jelle (de zaakvoerder van Renox, nvdr.) is dan naar hier gekomen om alles te bekijken en te bespreken. De klik was er meteen.” In maart 2021 zijn de werken begonnen, twee maanden later was alles klaar. “Ze hebben zich perfect aan de timing gehouden. Wat heel belangrijk was voor ons. Zo moest het plaatsen van de keuken bijvoorbeeld volgen op die werken. We vonden het formidabel dat die strakke planning toch gehaald werd.”

VEEL LICHTINVAL
Nochtans stonden er in die twee maanden veel werkzaamheden op de planning. Als eerste werd het oude verandagedeelte helemaal afgebroken, weer vernieuwd en mee geïntegreerd in de open keuken en woonkamer. Het plafond werd hoger gemaakt dan in die aansluitende woonkamer. In het bestaande gedeelte werd alles opnieuw geïsoleerd, werd er een nieuwe dakbedekking voorzien en het huis kreeg een nieuw afwateringssysteem. In het nieuwe verandagedeelte vallen meteen de hoge ramen op die voor veel lichtinval zorgen. “Heerlijk om hier te zitten, helemaal tussen de bomen, zo voelt het tenminste aan”, vertelt Tine. “Je hebt echt het gevoel dat je in het bos zit.”

EEN ECHT BOSHUISJE
Tussen die grote raampartijen trekken enkele stukken groene muur de aandacht. “Oorspronkelijk wilde ik daar graag dat we nog bakstenen konden zien, maar dat bleek niet evident”, legt de gastvrouw uit. “En dus stelde Renox deze oplossing voor. Heel geslaagd. Die groene kleur past perfect in de omgeving. In het interieur hebben we altijd gezocht naar de combinatie tussen groen, hout en warme kleuren. Een echt boshuisje dus, zo wou ik het graag.” Ook de zwarte kleur van rond de grote glaspartijen komt enkele keren terug in de woning zelf. In de badkamer bijvoorbeeld, en hier en daar in het schrijnwerk. Zo zorgen die moderne materialen mee voor de kenmerkende gezelligheid. “Te zware meubels of grote logge kasten, dat zou niet binnen het geheel gepast hebben. Dezelfde elementen die terugkomen doorheen de verschillende ruimtes, dat zorgt voor rust in je huis. En in mijn hoofd”, lacht Tine luidop. “Omdat we toch al een stevige renovatie gepland hadden, besloten we om ineens door de zure appel heen te bijten en ook de keuken mee aan te pakken. Zo mochten de latjes in het plafond daar weg, waardoor het nu veel strakker en moderner oogt. Uiteindelijk hebben we er ook nog een PU-gietvloer laten leggen. Van drie millimeter, bovenop de bestaande structuur. Die gietvloer hebben we doorgetrokken naar de slaapkamers.” In de badkamer en in het verandagedeelte werd gekozen voor vloertegels, die gelijk werden gelegd met de PUvloer. Verder werd de elektriciteit in de volledige woning vernieuwd.

RUIMTE BENUTTEN
Ook de badkamer werd door Renox volledig uitgebroken en terug opgebouwd. “Daar was de opdracht vooral: geen ruimte verloren laten gaan. Er kwam een toffe grote douche, een toilet en een ruim lavabomeubel. Op een zeer beperkte ruimte. De infraroodverwarming hangt daarom aan het plafond.” Verder werden de binnendeuren overal vervangen en brak Renox de grote gietijzeren chauffage uit. De grote slaapkamer werd omgebouwd tot twee kleinere door de plaatsing van een tussenmuur. Zo werd er één slaapkamer met een dubbel bed en één slaapkamer voor de kinderen, met een stapelbed, gecreëerd. In beide kamers behoud je het zicht op de bosrijke omgeving om in alle rust wakker te kunnen worden. “Het was intensief”, stelt Tine. “Maar thuis hebben wij ook verbouwingen gedaan en dat was een stuk pittiger. Vooraf hadden we er een foutief beeld van. Verbouwen kan dus ook zonder problemen en stress. Dat hebben wij nu pas ontdekt.”

OASE VAN RUST
Op 1 november 2021 konden de eerste gasten ontvangen worden. “Het is een fantastische vakantiewoning geworden. Ik vind het echt leuk om die met anderen te kunnen delen. En de bezoekers zijn ook heel enthousiast. Intussen zijn de meeste weekends al ingevuld. We moeten zelfs momenten vrijhouden als we hier zelf nog willen langskomen”, glimlacht Tine. “Al zijn we hier ook vorige zomer al met vrienden geweest. Of we komen hier met het gezin wandelen in De Liereman. Onze dochters kamperen hier ook af en toe in de tuin met hun eigen vrienden. Wij wonen zelf in het centrum van Turnhout. Voor ons is het hier dus een oase van rust. Vanaf het moment waarop we hier de zandweg oprijden, is het vakantie voor ons. Dat is fantastisch om dat zo dicht bij huis te vinden.” “In een volgende fase gaan we zelf de tuin nog verder aanpakken. Daar hebben we al wel wat werkzaamheden gedaan, zoals een boomhut met kabelbaan bouwen met afvalhout dat hier nog lag. We zijn nu bijvoorbeeld aan het bekijken hoe we een bloemenweide kunnen maken hier tussen de bomen.” “De aankoop van onze vakantiewoning en de renovatie van Renox zijn hoe dan ook de allerbeste beslissingen die we de laatste jaren gemaakt hebben. Ik wou een moderne uitstraling met veel aandacht voor licht en ruimte. En dat is exact wat het geworden is”, besluit Tine tevreden.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.