Bijzondere woningen

Tweewoonst aangedreven door de nieuwste technieken

Gepubliceerd: 27 mei 2020  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 199

OUD-TURNHOUT/ARENDONK — In onze rubriek ‘Binnenkijken’ gaan we deze maand op bezoek in een ruime tweewoonst in Oud-Turnhout. Vanaf de start van het nieuwbouwproject was het duidelijk dat de technieken een belangrijk onderdeel zouden gaan vormen. Met een warmtepomp die beide woningen aandrijft en een uitgebreid domoticasysteem dat mee voor  energiebesparingen kan zorgen. Om alles concreet te maken, werd er aangeklopt bij Energieconcepten uit Arendonk.

We stappen binnen in een prachtige twee- woonst in Oud-Turnhout. We worden vriendelijk ontvangen en bewaren — netjes volgens de coronaregels — voldoende afstand. Tijdens de rondleiding valt het meteen op dat de technieken een belangrijk onderdeel zijn van deze woningen. Een moderne nieuwbouw, met een slim systeem dat netjes aan elkaar is verbonden. De bewoners wilden dat de technieken  in handen kwamen te liggen van één firma die alles kon plannen en de werken kon uitvoeren. Geen gedoe met verschillende contactpersonen of problemen bij het aaneenschakelen van systemen, dat was de gedachtegang. Al snel kwam Energieconcepten in beeld om alles mee uit te werken.

SLIM OMGAAN MET ENERGIE

“Hier regeert ‘the internet of things’”, vertelt Wannes Lievens van de Arendonkse energiespecialist tijdens de rondleiding. “Alle apparaten en installatie zijn verbonden met elkaar. Aangestuurd door de domotica van Niko Home Control. Een voorbeeld: als de zon overdag schijnt en de zonnepanelen produceren veel elektriciteit, dan kan dat omgezet worden in energie om de vloerverwarming bij te warmen. Dat systeem geeft zijn warmte heel geleidelijk opnieuw af. Gevolg? De warmtepomp moet ’s avonds niet meer opslaan. Zo hoeft het overaanbod aan elektriciteit van de namiddag niet zomaar teruggeplaatst worden op het  net.  De vloerverwarming wordt op dat moment gebruikt als een soort van batterij. Zo’n traag systeem is dan een enorm voordeel. Als je op dat moment een radiator moet aansturen, dan moet je die ’s avonds alweer gaan verwarmen.”

“Eén van de bedoelingen daarbij is dat je het elektriciteitsnet niet te veel gaat gebruiken. Want dat wordt al overbelast als de zon bijvoorbeeld schijnt en de zonnepanelen overal veel elektriciteit produceren. Zo voorkom je vooral ook dat je op andere momenten, in de winter bijvoorbeeld, te veel van het net gaat vragen op een moment dat er weinig energie opgewekt wordt”, zegt Wannes. “Alle kenners zijn het erover eens: we moeten de energie zoveel mogelijk verbruiken op het moment dat ze wordt opgewekt. Dat kan nu al, als je bijvoorbeeld door een slim systeem je elektrische auto automatisch laat opladen op de momenten dat je niet aan het koken en wassen bent. Alles meer spreiden dus en zorgen dat de belasting van het net vrij stabiel blijft.”

ENERGIEBESPAREND

Niko Home Control zorgt er in Oud-Turnhout ook voor dat screens, verlichting, verwarming en ventilatie via aparte schermpjes aan de muur en via je smartphone bediend kunnen worden. Ben je op weg naar huis en wil je de verwarming al opzetten als je op het werk vertrekt? Dat kan gewoon via je smartphone geregeld worden. Het is een systeem dat bij veel mensen al vertrouwd is. “Maar er zijn ook minder bekende toepassingen die we hier wel gebruiken”, stelt Wannes. “Bijvoorbeeld: als het alarmsysteem wordt ingeschakeld, dan gaat ook de verwarming en de ventilatie automatisch enkele standen lager. Dat kan interessant zijn als je even weg bent, maar zeker ook als je een tijdje op vakantie bent. Het systeem voelt als het ware dat er niemand meer aanwezig is.” Het zorgt meteen voor een lager energieverbruik, een belangrijk onderdeel van dit systeem. Je krijgt via de schermen ook voortdurend te zien hoeveel energie je op dat moment verbruikt. “Druk je op de ‘alles-uit-knop’, dan verspringt je waarde bijvoorbeeld naar 150 W. Zo word je nog verder getriggerd om zelf op zoek te gaan naar die sluimerende energieverbruikers in je huis en dat aantal bijvoorbeeld nog terug te brengen naar 100 W. Die energiemeting zet je dus aan om minder te gaan verbruiken. Dat werkt goed. Doordat je het weet, ga je er iets aan doen.” “Het is een misverstand dat zo’n slimme systemen alleen bedoeld zijn voor grote huizen”, stelt Wannes duidelijk. “Net zo goed kan het zijn nut bewijzen bij kleine woningen, toch meer en meer de trend. Minder koelen, minder verwarmen, daar kan een slim systeem zeker zijn steentje aan bijdragen. En bij een kleine woning is de kost natuurlijk ook een stuk minder. Het is zeker niet zo dat zo’n slimme systemen niet interessant zijn voor jonge gezinnen of tiny houses. Integendeel zelfs. Voor elke woning kunnen er oplossingen voorzien worden. En intelligente energiemetingen doen, dat heeft altijd en overal zijn nut.”

DE WEG VAN DE TOEKOMST

Hier in Oud-Turnhout worden de energienoden van twee woningen aangestuurd door één warmtepomp. “Ik denk dat dat de weg van de toekomst is”, klinkt het. “Wat je bijvoorbeeld steeds vaker ziet, is dat alle appartementen binnen één blok gelinkt worden aan één warmtepomp. Een soort revival van de gemeenschappelijk stookplaats van vroeger”, glimlacht Wannes. “Zo zorg je er meteen voor dat niet iedereen zijn eigen zonnepanelen moet voorzien die dan de energie terugsturen naar het net op de momenten dat ze niet thuis zijn. En één technische ruimte betekent ook dat techniekers veel makkelijker kunnen werken. Dan moeten ze niet in elk appartement apart alles gaan nakijken. De meeste gezinnen bestaan toch uit tweever- dieners, dan moet dat gepuzzel naar de juiste moment om de technieker langs te laten komen ook niet meer plaatsvinden.”

Iets anders wat in Oud-Turnhout gebeurt: als er iemand belt aan de poort, wordt het beeld van de camera automatisch doorgestuurd naar de smartphone. Zo kan je, ook als je niet thuis bent, rustig een babbeltje slaan of aangeven waar jouw pakketje afgeleverd kan worden. Waar de meeste domoticafans tegenwoordig ook voor kiezen: bepaalde sferen die vooraf ingesteld kunnen worden. Kies je voor ‘tv-sfeer’, dan gaat de lamp naast de zetel aan en dimt het licht in de keuken automatisch. Of kies je voor de alarmtoets, dan gaan alle lichten aan om de veiligheid te vergroten en eventuele inbrekers weg te jagen. De mogelijkheden zijn haast eindeloos.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.