Bijzondere woningen

Totaalrenovatie zorgt voor warme nieuwe thuis

Gepubliceerd: 30 maart 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 207

ARENDONK — Deze maand krijgen we voor onze rubriek ‘Binnenkijken’ een virusveilige rondleiding in een gerenoveerde woning in Arendonk, waar een gezin met twee jonge kinderen sinds november 2020 zijn nieuwe thuis gevonden heeft. Zij hadden het huis meer dan een jaar eerder gekocht. Het gezin koos vervolgens voor een duurzame totaalrenovatie van de woning. En laat dat nu net de specialiteit zijn van hun dorpsgenoten van Renox.

Niks wijst erop dat we vandaag, hier in Arendonk, op bezoek gaan bij een woning die begin jaren ’80 werd gebouwd. Zowel buiten als binnen lijkt het net een nieuwbouwwoning. “Er is ook wel heel veel werk verricht”, vertelt bewoonster Jolien mij, die met haar vrouw en hun twee kinderen in het huis woont. “De veranda achteraan is mee opgenomen in het open woongedeelte, overal is er extra isolatie gestoken, het dak werd vernieuwd, ramen zijn groter geworden, muren verwijderd en er is zelfs achteraan een bijkomende verdieping op het huis geplaatst.”

MEE NADENKEN
Allemaal werken die uitgevoerd werden door Renox uit Arendonk. “We zijn bij hen terechtgekomen nadat we een aantal aannemers uit de buurt vergeleken hebben”, legt Jolien uit. “Belangrijk daarbij was dat zij heel flexibel waren. Wij wilden bijvoorbeeld graag onze eigen loodgieter, onze eigen electricien,… aanbrengen. Dat was allemaal geen probleem.” Zaakvoerder Jelle Blockx dacht meteen mee na over hoe de plannen van de architect in de praktijk konden omgezet worden. “Hij heeft ons zelfs enkele alternatieven aangeraden waarmee we aanzienlijk konden besparen op ons budget. Wij vonden het heel fijn dat hij goed met ons meedacht. Zo heeft zijn suggestie om de bureau boven een beetje smaller te maken ervoor gezorgd dat we beneden veel minder moesten afbreken. Dat zijn kleine zaken die een immense impact hebben gehad.”

SUBTIELE AANWEZIGHEID
“Wij hebben deze woning gekocht nadat de mama van mijn vrouw is overleden. Zij heeft hier altijd gewoond. Het was een vreemde gedachte dat hier iemand anders zou komen wonen. Er zijn trouwens heel wat elementen in onze nieuwe woning die naar haar verwijzen, als subtiele aanwezigheid. Haar keukenblad hebben we hergebruikt in de wasplaats, haar grote plant staat hier nog steeds, de vaas waarin op haar afscheidsplechtigheid bloemen stonden, staat nu bij ons op de kast. Die verwijzingen vonden wij heel belangrijk.” Op het achterste gedeelte van het huis werd als het ware een volledige etage bovenop geplaatst. Je kan het nog het beste zien als je buiten naar de achterkant van de woning kijkt, dan steekt het nieuwe stuk er netjes bovenuit, wat ook visueel een heel mooi effect teweegbrengt. Beneden werd er gebouwd in massieve materialen, boven opteerde Renox voor houtskeletbouw omwille van het lichtere gewicht.

PRAKTISCH INGERICHT
Op verschillende plaatsen in het huis zorgen ingemaakte kasten en zelfs hele kastenwanden voor de broodnodige opbergruimte. “We wilden een praktisch en gebruiksvriendelijk huis waarin alles klaar moest zijn als we zouden verhuizen. Hier en daar moet er nog geschilderd worden en de tuin moet nog vorm krijgen, maar voor het overige is onze woning helemaal klaar. We wilden er ook echt meteen een thuis van maken, zeker voor de kinderen. Hun kamers waren zowat de eerste ruimtes die volledig klaar waren.” De garage, die in de woning lag, maakte plaats voor de voordeur en het inkomhalletje, en voor een grote wasplaats. “Dat wilden we graag, ook weer omwille van die praktische kant, zo hebben we daar bijvoorbeeld ruimte genoeg om onze was te drogen.”

EEN EIGEN COCON
De brede zitbank aan de grote raam aan de straatkant trekt mijn aandacht, mee ingebouwd in het raamkozijn als een soort ruime lounge. “Voorheen was dit een bloembak, vooraan het huis. Het keukenraam werd dan groter gemaakt en naar beneden doorgetrokken. Zo hebben wij hier onze eigen cocon waar we heel vaak zitten. Om rustig een boek te lezen of om even te aperitieven”, glimlacht de gastvrouw. “Ook de kinderen zitten hier vaak. Het is spiegelglas, dus de mensen op straat kunnen ons alleen zien als het buiten donker is. Het gaat hier ook prachtig zijn als we de zon in de zomer kunnen zien ondergaan.” Want het gezin haalde in november 2020 de verhuisdozen boven om naar hier te trekken. “En dus kijken we wel uit naar de komende maanden. Elk seizoen ziet je woning er toch net weer ietsje anders uit. Bovendien houden wij allemaal heel erg van de zomer. We zijn benieuwd.”

TERUGKERENDE ELEMENTEN
“Ook ons toilet vinden we heel tof”, gaat Jolien enthousiast verder. “Daar hebben we speciale zeshoekige roze tegeltjes geplaatst. Die komen ook terug in de badkamer boven.  Misschien iets gewaagder, maar wij zijn er alleszins fan van.” Die verschillende elementen die terugkomen doorheen het huis, daar werd goed over nagedacht. Het hout van de zitbank komt terug in de grote tafel en in de trap, het zwart van de keukenkasten wordt herhaald in de balustrade, de ramen, de deurklinken boven, de glazen deur beneden en zelfs in de pootjes en frames van de zetels. “Die terugkerende elementen zorgen voor rust en voor de moderne touch die we graag wilden.” “Ondanks corona is de timing van de werken vlot gegaan. Belangrijk daarbij was dat de mensen van Renox altijd goed in overleg traden met de andere aannemers, met de ramenfirma bijvoorbeeld, of de keukenbouwer. Zo konden alle nodige aanpassingen al snel in het bouwproces voorbereid worden. Eigenlijk is corona voor ons bouwproces eerder een zegen dan een vloek geweest. Wij keken er altijd enorm naar uit om hier te komen klussen.”

EXTRA LICHTINVAL
In de nieuwe gedeeltes van de woning werd er bewust voor extra lichtinval gekozen. In de woonkamer zorgt een hoekraam ervoor dat de zon zelfs ’s avonds nog voldoende kan binnen schijnen. In de woonkamer werd gekozen voor moduleo als ondergrond, een soort vinylvloer. “We zijn hier heel gelukkig”, klinkt het afsluitend. “Veel zaken waar we bij onze vorige verbouwing nog over twijfelden of die we toen niet vonden passen, hebben we nu wel kunnen realiseren. Dat is het voordeel als je met betrouwbare mensen kan werken. Bovendien was het dus niet onze eerste renovatie, wat een groot voordeel is. Zo weet je al een stuk beter wat je wel en wat je niet wil.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
wonenbinnenkijken

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.