Bijzondere woningen

Totaalrenovatie geeft vorm aan luxueus studentenappartement

Gepubliceerd: 24 november 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 225

LEUVEN/MEERHOUT — Deze maand gaan we ‘binnenkijken’ in een appartement in het centrum van Leuven. Een luxueuze studentenstek die aan een totaalrenovatie werd onderworpen. Een moderne woonst waar elk hoekje optimaal is benut en waar over elk detail werd nagedacht.

Het appartement waar we deze maand langsgaan, bevindt zich op de derde verdieping van een oude appartementsblok in het centrum van Leuven. “We hebben alles volledig gestript”, legt Ilse Van der Stappen uit, interieurarchitecte bij Artenic in Meerhout. “We hadden van de klant ook specifiek de vraag gekregen om de betonnen structuren terug bloot te leggen. Die waren niet meer zichtbaar. We zijn dus echt van nul terug beginnen opbouwen. Ook de indeling van de ruimtes hebben we helemaal gewijzigd. Zo zijn de keuken en de woonkamer één open geheel geworden. Enkel de badkamer en het toilet hebben we behouden, ook omdat we daar rekening moesten houden met de nodige aansluitingen.” Samen met haar man Werner Verwerft, die interieurbouwer is bij Artenic, maakte Ilse de plannen op. Hij nam de werken zelf voor zijn rekening. “Eigenlijk hebben we grotendeels carte blanche gekregen van de eigenaars. Zij zochten iemand die ze konden vertrouwen en die alles in eigen beheer kon uitvoeren, van ontwerp tot realisatie.”

ONDERHOUDSVRIENDELIJK
“Omdat het een studentenappartement moest worden, hebben we enkele specifieke keuzes gemaakt”, gaat Ilse verder. “Zo hebben we altijd naar de onderhoudsvriendelijkheid gekeken. We hebben bijvoorbeeld voor fingerproof laminaat gekozen voor de zwarte kasten in de gang en in de keuken en voor de tafel in de woonkamer. Daar zie je vuile vingers minder snel op en je krijgt ze er vooral ook makkelijker af.” Overal in het appartement is een keramische vloertegel voorzien, met houtlook. Die is onderhoudsvriendelijk, maar zorgt visueel ook voor extra warmte en gezelligheid in combinatie met het beton en de kleuren zwart en wit die overal terugkomen. “In de inkomhal hebben we gekozen voor een grote mat in een vloerkader.” In totaal is het appartement zo’n 75 m² groot. “Als je op een vrij kleine oppervlakte woont, wil je wel voldoende opbergruimte hebben”, weet Ilse. “En dus hebben we veel kasten voorzien. Om te beginnen in de keuken. Het is eigenlijk een complete keuken voor een normale woning, vrij groot dus voor dit appartement. Daarom hebben we zelfs in het keukeneiland overal kastruimte gemaakt. Alles is optimaal benut.” De dampkap zit in de kookplaat verwerkt. Verder werden een traditionele oven, ijskast en een vaatwasmachine ingebouwd. Voor het kraanwerk werd geopteerd voor chroom omdat dat minder delicaat is dan bijvoorbeeld een zwarte afwerking. “Hoewel dat hier visueel wel uitstekend gepast zou hebben.”

VASTE LICHTPUNTEN
Als student wil je ook voldoende ruimte hebben om te kunnen studeren. “In de slaapkamer hebben we daarom een bureau voorzien, met zelfs al een uitschuifbare tablet voor een printer en een extra led-strip over de hele lengte om voldoende licht te hebben. Ook in de woonkamer kan je rustig studeren aan de tafel. Daarom hebben we nog twee extra krukken geplaatst voor als de tafel in gebruik is. Op beide locaties hebben we gezorgd voor extra licht. In sfeerlicht kan je niet studeren, toch?” Die verlichting zorgde wel voor een uitdaging. “We hadden enkel de vaste lichtpunten die we konden gebruiken, door de betonnen structuur. Extra lichtpunten in het plafond creëren was niet mogelijk. In de hal waarlangs je binnenkomt was er bijvoorbeeld geen lichtpunt. Dat hebben we uiteindelijk gecreëerd op de kop van de keukenkasten. Tegen die zwarte wandkast hangen nu spotjes die naar het plafond zijn gericht. In de rest van de woning hebben we een modern railsysteem, een track, voorzien vertrekkende van de bestaande lichtpunten. Zo kunnen er altijd spotjes bijgeplaatst of aangepast worden als je je indeling verandert. Daarbij hebben we altijd de combinatie gemaakt tussen led-strips en led-spotjes.” In de open kasten werd indirecte verlichting geplaatst, voornamelijk als sfeerverlichting. “In de woonkamer moest aanvankelijk geen tv-meubel komen, maar we hebben wel een houten ladeblok voorzien waar later een televisie op geplaatst kan worden. Nu kan die ladeblok gebruikt worden als extra zitruimte als er andere studenten op bezoek komen.” Een systeem van dubbele lamellen zorgt in de woonkamer voor de nodige privacy. “Zo kan je indien gewenst de lichtinval beperken en de inkijk verminderen, want aan de overkant is er ook een appartement.”

EXTRA RUIMTE IN DE BADKAMER
“De badkamer was zeer compact. Daar hebben we extra ruimte gecreëerd door de wasmachine en de droogkast op elkaar te plaatsen en te verhuizen naar het ganggedeelte, via een schuifdeur kan je die makkelijk bereiken. Aan de zijkant is er in een hoge smalle kast plaats om poetsspullen op te bergen. Zo kwam er in de badkamer ruimte vrij en kon daar een grote inloopdouche geplaatst worden en een hoge kolomkast die extra diep is gemaakt zodat er een reiskoffer in past.” In de badkamer werd uiteindelijk geen extra verwarming geplaatst. “De aansluiting is er wel nog steeds, maar we zitten hier op de derde verdieping. De stijgleidingen van de andere appartementen lopen langs hier en helpen de badkamer mee opwarmen. Dat is een meevaller waar we handig gebruik van maken”, glimlacht Ilse. Alle andere verwarmingselementen in het appartement werden vervangen door vlakradiatoren. “In de enige slaapkamer van het appartement wilden we zeker genoeg ruimte voor een tweepersoonsbed, en voldoende kledingkasten. Het betonnen plafond maakt de slaapkamer ook extra gezellig. Het is dus de perfecte combinatie tussen functionaliteit en gezelligheid.” Ook de kamerhoge gordijnen vallen op, die schuiven achter de kolomkasten. “Zo besparen we weer extra ruimte.” “Het eindresultaat mag gezien worden”, besluit Ilse. “Het is een prachtig appartement geworden op een toplocatie. Ideaal om een fijne studententijd te beleven.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.