Bijzondere woningen

Totaalrenovatie geeft badkamer tijdloze uitstraling

Gepubliceerd: 23 maart 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 229

OUD-TURNHOUT/ARENDONK — Binnen deze rubriek gaan we deze keer langs bij een echtpaar uit Oud-Turnhout waar de badkamer één van de pronkstukken van het huis is. Die werd van nul terug opgebouwd en ontworpen zoals de bewoners dat in gedachten hadden. “De vloer, het plafond, de tegels, alles moest eruit.”

Voor onze rubriek ‘binnenkijken’ gaan we deze maand op bezoek bij Yann en Christof, een echtpaar uit Oud-Turnhout. Zij kochten zeven jaar geleden hun woning en begonnen meteen te renoveren. Nadat de eerste grote werken afgerond waren, kwam de badkamer aan de beurt. “We hebben daar lang over nagedacht en eerst onze eigen ideeën op papier gezet”, herinnert Yann zich. “Uiteindelijk mondde dat uit in drie verschillende plannen. Ik schat dat we daar wel een jaar mee bezig zijn geweest. We vonden dat heel fijn om te doen. Christof heeft er intussen zelfs zijn beroep van gemaakt. Samen met zijn beste kameraad richtte hij deuxamis.be op, waarmee hij nu ook anderen helpt met de inrichting van hun woning.”

BINNEN HET BUDGET
Met hun badkamerplannen trokken Yann en Christof naar een aantal firma’s in de buurt. Pas toen ze bij Bruyndoncx (een onderdeel van de Theo Boons Groep uit Arendonk, nvdr.) langsgingen, viel de puzzel in elkaar. “Bij andere firma’s gingen ze plots een heel stuk over het budget dat wij voorzien hadden of wilden ze niet meestappen in wat wij graag hadden. Misschien zijn wij geen simpele mensen op dat vlak”, lacht Yann. “Maar we wisten gewoon heel goed wat we wilden.” Bij Theo Boons klikte het wel. “Wij pakken de renovatie van onze woning stap voor stap aan. Het is dus belangrijk dat het budget dat we voorzien hebben gerespecteerd kan worden. Zij begrepen dat en dachten altijd goed met ons mee na. Uiteindelijk zijn we zelfs nog een stukje onder het voorziene budget gebleven.” In eerste instantie tekenden de mensen van Theo Boons ook een eigen plannetje uit. “We vonden dat heel knap en hebben er even over getwijfeld. Maar we kozen uiteindelijk toch voor een combinatie van ons ontwerp met ideeën uit hun ontwerp. Dat was voor hen ook geen enkel probleem. Essentieel was voor ons: het moet modern en tijdloos zijn. We hebben hiervoor al twee andere huizen gehad, daar leer je telkens wel uit. Dat je beter voor degelijke materialen kiest bijvoorbeeld.”

ROZE TEGELS EN GOUDEN KRANEN
Uiteindelijk werd alles volledig uitgebroken om van nul terug te kunnen opbouwen. “Het was een ouderwetse badkamer met roze tegeltjes en gouden kranen. Daar waren wij geen fan van. De vloer, het plafond, de tegels, alles moest eruit. Daardoor hebben we de leidingen opnieuw kunnen leggen en konden we dus kiezen waar alles zou komen. We hebben zelfs vloerverwarming geplaatst.” De werken werden van A tot Z uitgevoerd door de mensen van Bruyndoncx. “Dat vonden wij een enorm voordeel”, stelt Yann. “Dan weet je zeker dat alles klopt en we wilden liever niet dat er gepuzzeld moest worden met de agenda’s van meerdere firma’s. Nu sloot alles netjes op elkaar aan. Tijdens elke fase hebben ze uitgelegd wat ze gingen doen en gevraagd hoe wij het exact wilden. Ze waren echt met de kleinste details bezig, dat stelde ons gerust.”

RUIMTELIJK GEVOEL
In de badkamer wou het koppel zo weinig mogelijk voegen. “In een natte ruimte is dat niet ideaal”, weet Yann. “Daarom kozen we voor een keramische tegel met marmerlook. Die kon ook tegen de wanden geplaatst worden. We kozen de grootste die er op dat moment was: van 2,4 op 1,2 meter.” De dubbele wastafel werd in Solid Surface uitgevoerd, uit één geheel, en voor de douche werd gekozen voor een douchebak van 1,8 meter lang die aansluit op de tegelvloer. “Dat was niet eenvoudig om dat perfect te laten aansluiten, maar het is uiteindelijk toch gelukt. Daar zijn we heel blij om. Oorspronkelijk overwogen we om een zwarte douchebak te plaatsen, maar de mensen van Bruyndoncx vonden dat geen goed idee omdat het de ruimte anders visueel zou verkleinen. Ik denk dat we daar de juiste keuze in hebben gemaakt, want we wilden alles net heel ruimtelijk houden. We hebben het glas aan de douche dan iets donkerder gekozen.” “Hier mag geleefd worden en dus moet je met twee personen tegelijk de badkamer kunnen gebruiken zonder dat je elkaar voor de voeten loopt. Ook op het vlak van kwaliteit was dat erg belangrijk: onze badkamer moet lang meegaan. We hebben alles op het gelijkvloers voorzien. We kunnen hier dus perfect oud worden.”

VRIJSTAAND BAD
Yann en Christof kozen naast de regendouche ook voor een vrijstaand bad. “Vroeger stond hier een jacuzzi. Maar die was veel te groot en het bubbelmechanisme werkte niet meer. Zo’n vrijstaand bad vonden we visueel wel tof en eigenlijk gebruiken we het nu vaker dan ik vooraf gedacht had. Ook omdat het heel onderhoudsvriendelijk is.” Net als o.a. het kraanwerk en het toilet werd dat bad afgewerkt in het mat. Naast de wastafels werden twee zwevende kolomkasten tot één geheel gemaakt. “We wilden genoeg opbergruimte omdat we geen fan zijn van potjes en doucherekjes. We hebben wel een krukje geplaatst waar we onze shampoo kunnen neerzetten. Maar als we klaar zijn, gaat alles weer netjes de kast in. En door dat krukje lijkt het wel alsof je op hotel bent.” De handdoeken kunnen gedroogd worden op een laddertje naast het bad. “Die hebben we vastgeboord bovenaan. Omdat ik overal tegenaan loop en omdat we een kat hebben”, lacht Yann. “Nu kan dat niet omvallen.” Tussen het toilet en het bad werd een muurtje voorzien. “Oorspronkelijk zou dat een glazen wand worden, maar we vonden het beter om het toilet iets meer af te schermen met een muurtje. En zo konden de aansluitingen van het bad daar ook in verwerkt worden.” “We zijn er heel tevreden over”, zegt Yann afsluitend. “We horen vaak dat we een ‘Instagrambadkamer’ hebben, maar daar hebben we het alleszins niet voor gedaan. Wel mocht het niet te koud en kil zijn. Ik denk dat dat alvast helemaal geslaagd is.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.