Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
DESSEL/ARENDONK — Deze maand kijken we binnen in een moderne nieuwbouwwoning in Dessel waar de technieken een essentieel onderdeel vormen van het wooncomfort. Omdat alles naadloos op elkaar is afgestemd houden ze bovendien hun energieverbruik onder controle.
We stappen binnen in een nieuwbouwwoning in Dessel. Intussen staan er hier vier kinderbedden opgesteld. De jongste is net geboren. Voor de technieken klopte het koppel aan bij Energieconcepten uit Arendonk. Hun opdracht? Alles wat met energie te maken heeft naadloos en automatisch op elkaar laten inspelen.
EEN VLAKKERE CURVE
“Als de zonnepanelen te veel stroom opwekken wordt eerst de laadpaal aangepord om één van de twee elektrische auto’s op te laden”, vertelt de moeder van het gezin. “Vroeger moesten we goed nadenken over wanneer de zon zou schijnen zodat we met die opgewekte energie konden opladen. Bij minder weer wordt de auto nu opgeladen tot een bepaald percentage zodat we toch altijd voldoende batterij hebben, maar als de zon schijnt, dan wordt hij volledig opgeladen. Ik vind het ook handig dat we de auto gewoon kunnen inpluggen waarna het systeem alles automatisch regelt.” Zijn de auto’s niet aangesloten, dan wordt het sanitair water in de boiler op een hogere temperatuur opgewarmd door middel van de warmtepomp. “We hebben gekozen voor een extra groot sanitair vat zodat we het kunnen gebruiken als een soort van batterij.” Een thuisbatterij is er nog niet, al zijn alle voorzieningen wel in orde om die meteen binnen het bestaande systeem in te passen. “Via een app kunnen we op elk moment zien hoe hoog ons verbruik ligt. We merken echt een groot verschil ten opzichte van onze vorige woning. Daar waren er voortdurend pieken en dalen te zien op onze curve, nu is alles veel meer afgevlakt. Dat is een groot pluspunt, zeker als er in de toekomst een piekbelasting komt. Die thuisbatterij zou dan nog voor een beetje extra rendement kunnen zorgen.”
VERWARMDE BADKAMER
In het hele huis ligt vloerverwarming en in de badkamer boven wordt de vloer door een apart circuit verwarmd. “Omdat je merkt dat in de herfst en de lente je badkamer anders te koud dreigt te worden”, vertelt Joris Beijens van Energieconcepten. “Wij gebruiken hier warmte uit de boiler om alleen de vloerverwarming in de badkamer extra aan te sturen. Zo hoef je je leefruimte niet te verwarmen om je badkamer op een comfortabele temperatuur te houden en besparen we weer extra energie.” De vloerverwarming wordt in de zomer ook gebruikt om de woning te koelen. Zo heerst er altijd een aangenaam binnenklimaat. “Daar hebben we tijdens de warme dagen de afgelopen zomer heel veel deugd van gehad”, vult de gastvrouw aan. Voor de zekerheid werd er in de slaapkamer van de ouders nog een extra airco voorzien, die ingebouwd zit in één van de kasten in de dressing en koude lucht via drie sleuven in de muur de kamer in stuurt.
“Omdat er veel technieken gebruikt worden, hebben we overal een vals plafond voorzien, zodat we alles netjes konden wegwerken”, vertelt Joris. “En we hebben een grote technische ruimte gekregen waar we alles konden samenbrengen. Dat we al van bij het begin in het bouwproces betrokken waren, is zo een duidelijke meerwaarde geweest.”
ENERGIEZUINIG
“Om energie te besparen hebben we bewust géén circulatieleiding voorzien”, gaat Joris verder. “Dat zorgt ervoor dat de eerste druppel water uit je kraan al warm is. Een mooi systeem, maar het vreet wel energie. Dat wilden we dus niet.”
“De indeling van het huis was heel belangrijk voor ons”, vertelt de gastvrouw verder. “Als ik bijvoorbeeld sta te koken, behoud ik nog het contact met de speelkamer. Het zijn aparte ruimtes, maar die verbondenheid is er altijd wel. We zijn gegaan voor een overdekt terras dat visueel het verlengde vormt van onze keuken. De tegels zijn binnen en buiten dezelfde. We zitten daar vaak en eten veel meer buiten dan vroeger. Het dak is bewust lang genoeg gemaakt zodat we in alle omstandigheden droog zitten hier, dat hebben we speciaal laten opmeten. Dat dak bestaat uit waterdichte lamellen die we helemaal open kunnen draaien zodat we meer zonlicht binnentrekken. Heel aangenaam. ’s Ochtends draaien die lamellen automatisch naar een hoek van 55 graden zodat we extra licht hebben tijdens het ontbijt. Omstreeks 10 uur past het systeem zich aan en sluiten de lamellen weer automatisch.” Vooraan is er minder glas voorzien om de nodige privacy te handhaven. “Maar we hebben er wel nog voor gezorgd dat de ochtendzon nog net op de ontbijttafel valt.”
Zelfs in de badkamer kunnen de gordijnen automatisch aangestuurd worden. “Ik droomde altijd van een badkamer als deze”, glimlacht de gastvrouw. “Een prachtig bad, met de kraan netjes in het midden en een mooi uitzicht op de tuin. Heerlijk!”
VERSCHILLENDE SFEREN
Aan de zuidkant van de woning zijn er enkele screens geïnstalleerd die automatisch kunnen sluiten en ingebouwde regensensoren hebben. “Wij maken heel vaak gebruik van bepaalde ‘sferen’. Je kiest dan voor een bepaalde sfeer, bijvoorbeeld als het avond wordt, en dan start de beamer op, sluiten de gordijnen, gaat de sfeerverlichting aan en gaan de boxen muziek afspelen. Allemaal automatisch. Ik was oorspronkelijk minder enthousiast omdat ik bang was dat het te ingewikkeld zou worden om te bedienen. Maar ik ben echt aangenaam verrast. Haast alles gebeurt met één druk op een knop doordat alles vooraf uitvoerig besproken is met Energieconcepten. Zij hebben alles geprogrammeerd.”
De meeste ventielen van de ventilatie zijn ingebouwd in de kasten, bijvoorbeeld via een verdoken plint. De enkele zichtbare ventielen, in de woonkamer, zijn volledig ingebouwd in het plafond. “Visueel vonden we dat veel meer rustgevend. Zo’n ventiel kan soms heel aanwezig zijn, dat wilden we niet.”
Wat ook vaak terugkomt in zowat de hele woning: een RD Finish afwerking. “In een iets ruwere vorm voor de muren en in een zachtere variant voor bijvoorbeeld de keukentafel.” Ook in de badkamer- en dressingmeubels en in de douche werd voor deze afwerking gekozen. “Het is heel mooi én onderhoudsvriendelijk. Zelfs in de tafel komen geen vlekken als we morsen. Daar was ik vooraf een beetje bang voor.”
De conclusie? “Het is een heel fijn huis om in te wonen en de technieken en vooral het feit dat alles zo vlot samenwerkt met elkaar is echt een grote meerwaarde voor ons. Het is ook een aanrader om de coördinatie door één partij te laten doen, net zoals wij gedaan hebben.”
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.