Bijzondere woningen

Rustgevend interieur met speelse elementen

Gepubliceerd: 15 december 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 226

LAAKDAL/RETIE — Deze maand kijken we binnen in een nieuwwoning van een gezin uit Laakdal. Met een modern interieur dat voor de nodige rust zorgt. Een interieur dat een samenhangend geheel vormt, met enkele speelse elementen.

Vincent Peeters en Eline Coekaerts ontvangen ons hartelijk in hun nieuwbouwwoning in Laakdal, waar ze sinds begin dit jaar wonen. De zorg voor hun interieur gaven ze in handen van Segers Interieur uit Retie. “Ik ben tuinaannemer en was toevallig bij enkele klanten langsgeweest die een prachtig interieur hadden”, vertelt Vincent. “Dat bleek heel vaak door Segers Interieur gemaakt te zijn. Wij waren nog op zoek naar een keukenbouwer, dus wou ik zeker eens bij hen in Retie langsgaan. Dat voelde meteen goed. In hun toonzaal merkten wij dat zij op het vlak van interieur alles in handen konden nemen. Dat was oorspronkelijk niet het plan, maar we waren zo overtuigd dat we die stap toch gezet hebben. Het had als grote voordeel dat we dan één aanspreekpunt zouden hebben en vooral dat we overal in ons huis dezelfde materialen konden gebruiken. We hadden al gekozen voor een vloer met grote lichtgrijze tegels en wisten dat we de betonnen structuur van ons plafond zichtbaar wilden laten. Ook de keuze voor zwarte ramen was al gevallen. De rest van het interieur mocht dus niet te druk maar ook niet te kil worden. Daarom hebben we gekozen voor warme toetsen met hier en daar wat hout, en de combinatie van zwart en wit. Dat hout komt op enkele plaatsen terug, zonder dat het dominant wordt. In de keukentafel bijvoorbeeld, maar ook in de open kasten in het bureel en iets subtieler in een klein nisje in de badkamer.”

ASYMMETRISCHE KAST
Beneden zijn de deuren kamerhoog, boven op traditionele hoogte. In de keuken is de deur naar de berging en wasplaats weggewerkt in de grote houten wand. De greepjes op de andere deuren komen terug in sommige kasten, o.a. in die van de gang. Die kast is bewust asymmetrisch gemaakt, met een schijnbaar willekeurige afwisseling tussen bredere en smallere gedeeltes. “De kast lijkt te zweven, wat esthetisch heel mooi is. En onze gasten kunnen de ruimte eronder gebruiken om hun schoenen te plaatsen als ze op bezoek zijn”, glimlacht Eline. In de keuken werd verder geopteerd voor een kookeiland met een grote tafel eraan vast. “We wilden graag een quookerkraan en een dampkap die ingewerkt is in de kookplaat. Een dampkap tegen het plafond zou hier niet mooi zijn. We overwogen een simpel en sober keukentablet, maar vreesden dat het wat té sober zou worden. We zijn toen in de toonzaal van Segers Interieur gaan kijken naar een gelijkaardig tablet en waren meteen gerustgesteld. We zijn daar nu heel tevreden over.”

SPEELSE ELEMENTEN
“In die toonzaal stond een beetje verderop nog een prachtige dressing. Daarop in onze dressing uiteindelijk gebaseerd”, vertelt het koppel verder. “Met leggers die je zelf makkelijk kan verplaatsen zodat je af en toe kan variëren. Eén van hun badkamers vonden we ook heel mooi. Ook daar hebben we inspiratie uit geput. We hebben gekozen voor twee wasbakken, een bad en een inloopdouche met een zwarte glazen wand. Door in hun toonzaal rond te kijken hebben we uiteindelijk ook nog gekozen voor een mooie grote spiegel met ledverlichting.” Vincent en Eline zijn duidelijk fan van speelse elementen in hun interieur. “Daar hebben we vooraf specifiek naar gevraagd. Het mocht iets meer zijn dan bij een standaard nieuwbouwwoning die vaak iets te strak is naar onze smaak. We wilden graag dat esthetiek en gebruiksgemak hand in hand zouden gaan.” In het bureel staat zo een kamerbrede kast met een ondiep gedeelte erin waarin naadloos een televisie past. “Die zijn we vooraf gaan kopen zodat alles zeker zou kloppen”, klinkt het met de glimlach. “Die televisie staat zo exact gelijk met de rest van de kast, heel mooi.”

MODIEUZE KAPSTOKKEN
“De mensen van Segers Interieur hebben veel toffe ideetjes aangebracht. De doppen in de hoek van de keuken bijvoorbeeld, die we als kapstok kunnen gebruiken, maar die gewoon ook heel erg mooi zijn. Ze hangen hier in de keuken, in de hal en in de dressing. Verder vonden wij het heel tof dat zij aan de praktische details dachten. Ingewerkte stopcontacten aan de zijkant van het keukeneiland bijvoorbeeld. Die gebruiken we nu vrij veel. Het is onze eerste nieuwbouw, dan is het wel een meerwaarde dat er met je meegedacht wordt. Voldoende opbergruimte creëren vonden we ook belangrijk. We hebben geen zolder en onze kelder is er enkel om de technische installaties een plek te geven.” “Het is een groot voordeel gebleken dat we Segers Interieur al vroeg in ons bouwproces hebben ingeschakeld”, gaat Vincent verder. “Zo vreesden zij dat onze badkamer iets te krap zou worden. We hebben dan de dressing ietsje kleiner gemaakt. Gelukkig maar, anders was de badkamer wellicht te krap geweest. Het geeft een heel ruimtelijk gevoel nu. En naast het bad kon er zo een nisje gemaakt worden waar wij handdoeken in leggen en dat ook dienst doet als zitbankje. Heel handig.”

WERKEN LANGS EEN VIDE
Verder trekt de vide aan de trap de aandacht. Een open geheel met bovenaan een ruime bureau waar je een mooi uitzicht naar buiten hebt, via een groot raam. “Een fijne plek om te werken, met veel natuurlijk licht.” In de slaapkamers en in de gang koos het gezin voor laminaat. Daar is in één van de kasten een waskoker weggewerkt die rechtstreeks naar de wasplaats beneden leidt. In het toilet en in de badkamer komt dezelfde tegel terug die ook op de benedenverdieping overal is geplaatst. “Alles vormt één samenhangend geheel, zonder te veel tierlantijntjes”, besluit het gezin tevreden. “Dat vonden we heel belangrijk. Het is modern, maar niet te strak. En enkele speelse elementen zorgen er mee voor dat het echt aanvoelt als ónze woning. De keuze om het interieur in handen van één zaak te geven, is voor ons echt een voltreffer gebleken.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.