Bijzondere woningen

Prijswinnend zwembad als paradijs in eigen tuin

Gepubliceerd: 29 april 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 208

MOL — Bij onze rubriek ‘Binnenkijken’ blijven we deze maand voor één keer, zoals het hoort, netjes buiten. We bezoeken de tuin van een gezin uit Mol met als pronkstuk een gloednieuw overloopzwembad, perfect in lijn met de rest van zijn omgeving. Voor de uitwerking van het project klopten ze aan bij hun dorpsgenoten van Swimtec.

Maart 2020. De eerste lockdown verplicht ons om ‘in ons kot’ en in onze eigen tuin te blijven. Het gezin uit Mol waar we deze maand langsgaan heeft net hun gloednieuwe zwembad voor het eerst zwemklaar gemaakt. “De timing was perfect voor ons”, vertelt de vader van het gezin. “We hebben daar in die lockdownperiode enorm van genoten. We gaan normaal gezien in de zomer altijd wel naar het buitenland, maar het was nu zeker geen straf om in onze eigen tuin te moeten verblijven, integendeel zelfs.” Het vorige zwembad was zo’n 20 jaar oud en aan vervanging toe. “Officieel is het een renovatie geworden, maar van het oude bad is niks overgebleven. We hebben wel dezelfde ruimte gebruikt om het nieuwe bad in te plaatsen.” Dat nieuwe bad werd ter plaatse gegoten in gewapend beton en betegeld met epoxy-lijm. Alle werken werden uitgevoerd door Swimtec, de zwembadenbouwer uit Mol. “Ik ben zelf ook in de zwembadenbusiness actief”, verklapt de gastheer ons. “Ik heb een bedrijf, Iwaki Belgium nv. Daarmee zijn we één van de grootste spelers op de markt op het vlak van waterbehandeling. Daardoor werken we o.a. met Swimtec samen, ik weet dus hoe ze werken en welke kwaliteit ze leveren. Daarom heb ik voor hen gekozen.”

BIJZONDERE TRAP
“Ik wist vooraf heel goed wat ik wou”, gaat de gastheer verder. “Zo moest het terras en het zwembad één geheel vormen. Dat hebben we verwezenlijkt door de terrastegels door te laten lopen in het bad zelf. Ook de boordsteen van de eerste overlooprand wou ik in diezelfde keramische tegel. Die heeft Swimtec speciaal laten bewerken en laten opdikken zodat alles exact gelijk zou zijn. De voegen lopen mooi in elkaar over. We hebben voor een lichte vloer geopteerd omdat die een frisse uitstraling heeft, er is verder led-verlichting voorzien onder water en een ingebouwde tegenstroominstallatie.” “De trap is gebaseerd op een exemplaar dat ik in Vietnam heb gezien. Kris Donders (de zaakvoerder van Swimtec, nvdr.) heeft dat dan tot in de kleine details uitgetekend. Dat was een huzarenstukje waarbij allemaal kleine spiesen uit keramiek tegen elkaar zijn geplaatst. Zo bekom je een afgerond geheel, zonder scherpe stukken. Prachtig om te zien.” Het zwembad kan worden afgedekt met een solar rolluik in polycarbonaat. “Die stof is extra weersbestendig en de zwarte kleur zorgt voor een serre-effect als de zon op de lamellen schijnt.”

MONITORING VIA INTERNET
Het zwembad vergt nauwelijks onderhoud. “Mijn water is altijd in orde, ik hoef daar niks aan te doen. Alles wordt via internet gemonitord. Als mijn zuur- of chloorvloeistof leeg is, krijg ik een melding op mijn smartphone. Of een alarm als mijn waarden niet kloppen. Heel handig. En als er toch iets mis moest zijn, dan kan Swimtec vanop afstand meekijken naar mijn waarden en mijn historiek.” Ook op technisch vlak werden er vernieuwingen voorzien. “De leidingen zijn volledig nieuw maar de pompinstallatie zelf was nog perfect in orde. We hebben nu de optie om te verwarmen met een warmtepomp of via een warmtewisselaar met de bestaande cv-installatie. Om onze energiekosten niet te laten oplopen, hebben we intussen zonnepanelen laten plaatsen.”

RENOVATIE POOLHOUSE
De bouw van het zwembad hoorde samen met de renovatie van het poolhouse. Ook daar nam Swimtec de betegeling van de vloer voor zijn rekening, tot in de douche en de sauna toe. “Zelfs de regenafvoer van het poolhouse en de drainage rond het zwembad hebben zij voorzien. Net als het uitgraven van het oude zwembad. Dat vonden wij een enorm pluspunt. Je wil toch zo weinig mogelijk verschillende aannemers als je werken laat uitvoeren.” De timing verliep vlot. “Wij wilden graag tegen Kerstmis klaar zijn, niet zozeer om al te kunnen zwemmen, maar wel om de tuin al te kunnen gebruiken. Dat is perfect gelukt. Het is allemaal ook zo goed gelopen dankzij de werfleider, die heel erg betrokken was. Hij dacht mee met de bouwwerken en was onze vaste contactpersoon waarbij we altijd terecht konden.” Het gezin vertoeft nu veel vaker in hun tuin dan vroeger. “Dat heeft met het zwembad te maken, in combinatie met het poolhouse en de sauna. We bekijken het als één geheel. Die sauna is trouwens ook door Swimtec geïnstalleerd. Alle noodzakelijke functies zijn voorzien in ons poolhouse: een toilet, een keukentje, een douche, zelfs een bar. Je hoeft dus niet per se in de woning zelf te zijn om comfort op te zoeken.”

GOUDEN MEDAILLE
Swimtec won met het zwembad een gouden medaille in een prestigieuze zwembadwedstrijd van het vaktijdschrift Zwembaden Plus. “Dat is uiteraard leuk”, zegt de gastheer met de glimlach. “Het geeft toch aan dat anderen er ook de schoonheid en de kwaliteit van inzien. Wij bekijken het als een fijn extraatje.” Momenteel is het vooral hopen op mooi weer zodat er snel gezwommen kan worden. “Vorig jaar hebben we van eind maart tot half oktober gezwommen. Toen de lockdown begon, hadden wij hier ons eigen paradijs, zeker in combinatie met het mooie weer. Een zwembad zorgt nu eenmaal voor een vakantiegevoel bij je thuis. Ook de kinderen maken er vaak gebruik van. Nog meer dan wij eigenlijk. Het laatste jaar mocht het meestal niet, maar binnenkort gaan zij zeker vaker gastheer en gastvrouw zijn voor hun vrienden. En ook wij ontvangen vrienden nu bijna altijd in de tuin, net omdat die zo uitnodigend is. We krijgen vaak te horen dat het zwembad in combinatie met het poolhouse wel echt zorgt voor een ‘wow-factor’. Hopelijk kunnen we er ook dit jaar nog vaak van genieten.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.