Bijzondere woningen

Oude villa krijgt totaalrenovatie

Gepubliceerd: 24 maart 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 218

GEEL/KASTERLEE — Voor onze rubriek ‘Binnenkijken’ krijgen we deze maand een rondleiding in een ruime villa in Geel die helemaal gerenoveerd werd. Een uniek project dat in handen werd gegeven van Boa Interior uit Kasterlee.

“Dit is mijn ouderlijk huis”, vertelt de gastvrouw van dienst meteen tijdens de rondleiding. “Het huis zelf is meer dan 100 jaar oud. Vroeger was het een woning met een conciërgewoning mee in.” Het was tijdens de eerste lockdown, in 2020, dat het project in een stroomversnelling kwam. Boa Interior uit Kasterlee ging aan de slag om het hele pand te renoveren. “Inclusief de elektriciteit, de verwarming, de vloeren, de binnendeuren,… Echt een totaalproject.”

MOOI EVENWICHT
“We zijn bij Roman (de zaakvoerder van Boa Interior, nvdr.) terechtgekomen omdat we een advertentie in Onderox Magazine hadden gezien”, vertelt de gastvrouw. “Ik was meteen aangetrokken tot hun huisstijl. Dat bleek ook later meermaals toen we met Roman erbij keuzes gingen maken. We zaten bijna altijd op dezelfde lijn. Het moest een interieur worden met een mooi evenwicht tussen klassiek en modern, met veel hout. Niet te kil en te strak, met een zekere eenvoud erin. Less is more. Waarbij ook altijd de combinatie tussen gebruiksgemak en esthetiek gevonden werd. Ik vind dat we daar wonderwel in geslaagd zijn.” Een boom die lang geleden nog in de tuin van de villa stond, leverde het hout om drie tafels en een bank van te maken. “Dat hout werd in planken gezaagd en heeft 25 jaar liggen drogen in onze schuur. Daarna is het behandeld om het gebruiksgemak te vergroten.” Eén exemplaar daarvan kreeg een plekje in het bureel. “Mijn man en ik hebben daar elk onze vaste plaats”, glimlacht de gastvrouw. “Aan onze eigen zijde, zodat we ook aparte schuiven en kasten hebben. Heel handig.”

GLAZEN DEUR MET STALEN FRAME
Tussen de woonkamer en de hal trekt de grote glazen deur met een stalen frame erin de aandacht. “Daar stond voorheen een boog en een bruine glazen deur. Roman was grote voorstander om voor die kamerhoge nieuwe deur te gaan in die combinatie van glas en staal. Wij hebben daar nog over getwijfeld, maar het is echt prachtig geworden. Nu is het één van de eyecatchers van onze woning. De schouw in de woonkamer werd op vraag van mijn moeder behouden. De traditionele haard werd vervangen door een gashaard.” “De zwarte en witte tegels in de hal wou mijn man dan weer graag weg, maar Roman wou die liever behouden. Ook daar zijn we nu heel blij mee. Het past perfect in het totaalplaatje van de woning. Centraal staat daarin de combinatie tussen hout, eiwit (heel licht beige, nvdr.) en zwart. “We hebben uiteindelijk van de keuken en de woonkamer één open geheel gemaakt”, gaat de gastvrouw verder. “Oorspronkelijk wilden we graag een keukeneiland omdat we dat in onze vorige woning vaak gebruikten. Maar dat bleek niet evident door de vorm van de ruimte hier. Uiteindelijk hebben we een mooi compromis gevonden: een klein eilandje tussen de keuken en de woonkamer, met twee krukjes. Daar maken we vaak gebruik van als er gasten zijn. Mijn man kookt graag en zo kunnen we ook tijdens het koken gezellig samenzitten.”

GELUCHTGOMD
In de hal trekt de grote trap de aandacht. “Die was er al, maar werd door Boa Interior helemaal geluchtgomd. Zo werd deze een stuk lichter en paste hij beter bij de stijl die we overal lieten terugkomen. Het was Roman die dat voorstelde. We wisten niet goed wat we ervan moesten verwachten, maar het is prachtig geworden.” Boven valt de centrale gang meteen op. Daar gaf Toon, de schilder, de muren een speciale behandeling zodat alles nog meer één geheel vormt. Net als in de rest van de woning werden alle binnendeuren hier vernieuwd en ook de ingebouwde kasten kwamen netjes in het vlak te liggen en werden kamerhoog gemaakt.

VEEL LICHTINVAL
In de master bedroom maakte Boa Interior een hoge houten wand achter het bed. Het zonlicht valt binnen via drie grote ramen, waarvan er twee tot op de grond reiken. “Heerlijk om hier wakker te mogen worden”, klinkt het. Veel lichtinval en natuurlijk licht is hoe dan ook een terugkerend thema in het huis. “We hebben zowat overal een prachtig zicht op onze groene omgeving, en op de paarden die hier in de wei staan. Tijdens de zomermaanden genieten we van de kleurrijke wilde bloemenweide in onze tuin. Er waren al overal grote ramen, enkel in de woonkamer hebben we één raam laten vergroten om nog meer natuurlijk licht binnen te kunnen brengen.” Op de master bedroom sluit een ruime dressing aan. Met een eiland in het midden met aan weerszijden diepe lades en twee grote kastenwanden, telkens met verlichting ingewerkt in de kast zelf. Een andere deur geeft via de slaapkamer uit op de hoofdbadkamer van het huis, met een inloopdouche, toilet en een bad. “De afwerking gebeurde in microtopping. Daarbij kan er naadloos gewerkt worden, wat het geheel een stuk onderhoudsvriendelijker maakt. En de betonlook zorgt ervoor dat het er ook prachtig uitziet.” “We wonen hier enorm graag”, besluit de gastvrouw na de rondleiding. “We hadden ook voor een nieuwbouw kunnen kiezen, maar we zijn uiteindelijk heel blij dat we het pand hebben kunnen behouden. Voor ons hoort daar ook een stukje nostalgie bij. En zo’n totaalrenovatie met één vast aanspreekpunt, dat kunnen we iedereen aanraden.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.