Bijzondere woningen

Open leefkeuken met veel lichtinval

Gepubliceerd: 1 juli 2020  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 200

ARENDONK — Wonen in een tijdloos interieur met veel lichtinval, en een keuken, woonruimte en tuin die mooi in elkaar overgaan.  Het was de droom van het gezin uit Arendonk waar we deze maand komen ‘binnenkijken’. Een droom die mee gerealiseerd werd door hun dorpsgenoten van Keukens De Jong.

Op de plek waar we deze maand langsgaan stond vroeger een oude boerderij. Daar woonde het gezin dat ons vandaag ontvangt 16 jaar lang, voor alles moest wijken voor een nieuwbouw. “We wilden graag een moderne woning met veel lichtinval en een ruim gevoel”, vertelt de eigenares van de woning ons. “Alles moest gebruiksvriendelijk zijn. Met niet te veel hoekjes en kantjes.”

Om het interieur mee vorm te geven werd aangeklopt bij hun dorpsgenoten van Keukens De Jong. “Mijn man werkte al eerder met hen samen en kreeg ook veel goede referenties. Het gevoel zat meteen goed, het is zelfs de enige zaak waar we gaan informeren zijn.” Uiteindelijk werden zij ingeschakeld om zowat het hele huis mee vorm te geven: de keuken, leefruimte, badkamers, dressing, bureel en slaapkamers.

STRAK EN MODERN

Geert Adriaensen, de architect van het gezin, had het merendeel van het interieur al uitgetekend. In samenspraak met Marian Bastiaens, binnenhuisarchitecte bij Keukens De Jong, werden bepaalde onderdelen, zoals de keuken, nog verder uitgewerkt. “Echt tot in de puntjes”, klinkt het. “We hebben elk detail met haar bekeken waardoor het een heel gebruiksvriendelijke keuken geworden is, met een mix van elektronische kasten en duwsystemen. Het greeploze design maakt de keuken zeer strak en modern.” Die keuken werd zo een plek om tot rust te komen. “Net zoals wij het in gedachten hadden. Door de grote ramen achteraan lijken de tuin en de keuken wel met elkaar verbonden. Een echte leefkeuken. Vroeger zaten we bijna nooit in de keuken, maar nu is het echt heerlijk om tijdens het koken buiten te kunnen kijken of hier aan tafel te zitten, met zicht op de paardenwei waaraan onze tuin grenst.”

INGEBOUWDE KOFFIEMACHINE

In de keuken werden er een microgolf, een traditionele oven, een stoomoven en een koffiemachine voorzien. “Die koffiemachine was een grote wens van mijn man”, fluistert de vrouw des huizes zacht. “Dat moest voor mij niet per se, maar het resultaat mag er zijn.”

Verder werd alle ruimte optimaal benut. “In onze vorige woning merkten we soms dat we te weinig kastruimte hadden. Daarom hebben we er nu zeker voldoende voorzien. In het keukeneiland zijn er bijvoorbeeld langs twee zijden kasten gemaakt. Ook in de rest van het huis werd elke stukje optimaal benut om extra opbergruimte te creëren.”

ÉÉN OPEN GEHEEL

De keuken vormt samen met de leefruimte één open geheel, zelfs het halletje naar de voor- deur werd mee geïntegreerd. “Een klassieke hal wilden we niet. Met die ruimte doe je toch niks.” Zo werd er een kamerhoog tussenmeubel ingepast, met ingebouwde gashaard. “We wilden geen traditionele open haard, maar die gashaard past wel mooi in het geheel. Al moet ik bekennen dat we hem alleen voor de gezelligheid opzetten. Het is verder ook niet nodig, onze woning is warm genoeg.” In het tussenmeubel zit ook de televisie verwerkt. Die kan visueel weggewerkt worden, er schuift dan een paneel voor, om het interieur nog strakker te maken.

In die leefruimte werden er open glaspartijen geplaatst aan de achterzijde, die uitgeeft op het noorden. “Door al die ramen is er altijd ge- noeg lichtinval, ook als het buiten slecht weer is. Van dat licht maakten we gebruik om de woonkamer en onze keuken extra levendig te maken.”

TIJDLOOS

Wit vormt de basis van het interieur, afge- werkt met hier en daar wat zwarte accenten. “Tijdloos, dat wilden we graag. Niet zomaar de huidige trends volgen en over vijf jaar in een verouderd interieur leven. Bovendien is het makkelijker en leuker om met accenten of decoratie kleur te brengen. Op die manier moet je niet je hele interieur aanpassen om toch voor een frisse look te zorgen.”

Overal in het huis zijn er kamerhoge deuren en kasten voorzien. Pivoterend langs twee kanten of net verdwijnend in de muur. “Als de deuren dicht zijn, komen ze netjes gelijk te staan met de kastenwanden. Zo vormt alles één geheel.” Tussen de woonkamer en de keuken is er een grote schuifdeur voorzien. “Die staat eigenlijk altijd open, net om dat ruime gevoel te bewaren.” Eén van de andere schuifdeuren kan het bureel beneden afsluiten van de leefruimte. “Dat is toekomstgericht”, vertelt de gastvrouw. “Als we later ooit slechter te been zijn, kunnen we er een slaapkamer van maken en hoeven we geen trappen meer te doen.”

Dat kan, want zowel beneden als boven is er een badkamer voorzien. “Boven is ze iets groter, maar toch gebruiken wij vooral de badkamer beneden. Dat zorgt ervoor dat je niet je hele huis door moet om de badkamer te bereiken.” In de badkamer boven werd er veel gewerkt met solid surface om alles naadloos en waterdicht te kunnen afwerken, zowel de inloopdouche, het bad als het badkamermeubel werden in dat materiaal afgewerkt. “En het is opnieuw wit en strak. Heel geslaagd.”

De samenwerking met Keukens De Jong liep vlot. “Ze begrepen altijd goed wat wij wilden en hadden zelf ook een positieve inbreng. Zij staken heel wat tijd en geduld in ons project, en dat werd echt geapprecieerd door ons. De afgesproken timing werd strikt opgevolgd, iets wat niet onbelangrijk is.”

EXTRA KLEUR

Zowel beneden als boven wordt er gewerkt met lichtgangen waardoor je bijna door het hele huis kan kijken. “Als kind woonde ik ook altijd in een modern huis met veel lichtinval. Daar is blijkbaar toch wel iets van blijven hangen”, klinkt het met de glimlach.

Intussen woont het gezin hier zo’n 1,5 jaar. “We zijn hier heel tevreden en hebben zeker nog ideeën om het nóg gezelliger te maken. Zo moeten we de tuin nog verder onder handen nemen. En hier en daar gaan we binnen nog wel wat extra kleur toevoegen in het interieur. Maar dan moeten we eerst op een mooi schilderij of op andere leuke decoratiestukken botsen. Maar alles op zijn tijd, we wonen hier in een prachtig huis, dus we hebben geen haast.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
binnenkijken

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.