Bijzondere woningen

Open keuken als blikvanger in moderne houtskeletwoning

Gepubliceerd: 28 september 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 212

EMBLEM/HERENTALS — Deze maand trekken we naar Emblem (Ranst) waar een gezin met twee jonge kinderen hun droomwoning liet bouwen. Een houtskeletwoning met een grote open keuken als blikvanger. Om hun woning te bouwen, klopten ze aan bij Ecohuis uit Herentals.

“We hebben bewust voor houtskeletbouw gekozen, omdat we erin geloven en omdat het ecologische en energiezuinige ons aansprak”, leggen Becky Ceulemans en Nick Boermans uit, het gezin waar we deze maand op de koffie gaan. “Bovendien was de korte bouwtijd een belangrijk bijkomend pluspunt voor ons. Zo moesten we ons overbruggingskrediet niet te lang aanspreken.”

TOEKOMSTGERICHT
“We zijn vervolgens bij heel wat houtskeletbedrijven langsgeweest en hebben ons goed geïnformeerd”, vertelt het koppel. “Zo kwamen we dus ook bij Ecohuis terecht. Zij zaten goed qua prijs en hun service en bereikbaarheid sprak ons meteen aan. We zijn dan met Dave, de architect waar Ecohuis vaak mee samenwerkt, gaan samenzitten en zijn eerste plan was meteen fantastisch. Helemaal wat wij verwachtten van ons huis. Hier en daar zijn er natuurlijk nog kleine aanpassingen gebeurd, maar in grote lijnen zat alles meteen juist.” Zo wilde het koppel een open en praktisch ingerichte woning waarin de ruimte optimaal benut wordt. “En waarin we met kleine aanpassingen ook in de toekomst hier alles kunnen vinden wat we nodig hebben. Zo hebben we nu een aparte speelhoek die van de zithoek gescheiden wordt door een laag muurtje. Dat gedeelte kunnen we later inrichten met een bureau zodat de kinderen er schoolwerk kunnen doen. En we hebben de optie om het muurtje te verwijderen zodat alles nog meer één open geheel gaat vormen.”

VRIENDEN ONTVANGEN
De blikvanger bij uitstek is de open keuken. Die is erg ruim, met een groot keukeneiland dat uitloopt in een lange houten keukentafel waaraan makkelijk een achttal personen kunnen plaatsnemen. “Wij zitten hier altijd. We ontvangen graag vrienden, dus dat is ideaal. Via de schuifraam is er ook de link naar buiten.” In de keuken is veel kastruimte voorzien in een ruime kastenwand met ingebouwde ovens en espressomachine. “Omdat we allebei vrij groot zijn, hebben we het eiland hoger laten plaatsen.” Becky en Nick kozen voor een moderne aankleding met een combinatie tussen wit en zwart met hier en daar enkele houtaccenten. Een combo die doorheen het huis vaker terugkomt en zo voor de nodige rust zorgt. Ook de beide badkamers lijken qua indeling en stijl erg op elkaar. De ene geeft uit op de slaapkamer van de ouders, de andere situeert zich aan de slaapkamers van de kinderen. “Zo kan ik ’s ochtends douchen zonder de kinderen te wekken en hebben zij later ook de nodige privacy die een eigen badkamer toch biedt”, vertelt Nick. Beide badkamers hebben een inloopdouche, de badkamer bij de kinderkamers heeft daarbovenop ook nog een ligbad, van 2 meter op 90 centimeter. Qua technieken werd er ventilatie type C voorzien en een lucht-water-warmtepomp in combinatie met vloerverwarming die ook kan koelen. Op het dak liggen er zonnepanelen aan de voorkant van het huis. De slaapkamers kregen een aparte thermostaat zodat de temperatuur daar afzonderlijk ingesteld kan worden.

DRIE KINDERKAMERS
Het gezin koos, naast een master bedroom, voor drie bijkomende kinderkamers. “Omdat we de optie voor een extra kindje wilden open houden.” De kinderkamers moesten ook voldoende natuurlijk licht krijgen. “En we wilden dat ze even groot waren, zodat daar geen ruzie over kon ontstaan. Onze slaapkamer wilden we graag aan de achterkant, met zicht op de tuin.” Verder valt de dubbele houten trap op, die tot aan de zolderverdieping loopt. “We willen daar op termijn ruimte voor de kinderen maken als ze wat ouder zijn en graag drummen of een eigen tv-kamer willen”, glimlacht het koppel. “We hebben daarom nu al voor een vaste trap gekozen, waar we achteraf bekeken heel blij mee zijn.”

EXTRA OPBERGRUIMTE
“Dave heeft heel goed begrepen wat we net wilden. Hij kwam ook regelmatig met tips af en dacht goed mee na. We hebben al een keer een woning verbouwd en daar leer je
veel uit. Dat extra opbergruimte heel nuttig is bijvoorbeeld, of dat een spoelbak in de berging handig kan zijn… We wilden ook graag een wasplaats beneden zodat de kinderen hier kunnen rondlopen terwijl we de was doen. En we hebben bewust gekozen voor een grotere ijskast en diepvriezer, en voor ovens met meer functies.” De tuin van hun woning deelt het gezin met de buren, de zus van Becky en haar gezin. “En zo hebben de kinderen een extra grote tuin om in te spelen. Een tuin delen is een absolute aanrader. Op termijn komt er nog een bijgebouw in, maar die plannen zijn nog niet concreet.” “Kortom: wij zijn hier heel gelukkig in onze nieuwe woning”, stelt het koppel afsluitend. “Helemaal zoals wij het graag wilden. En met opties om het later makkelijk hier en daar aan te kunnen passen. Helemaal klaar voor de toekomst.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.