Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
BALEN/MOL — Voor onze rubriek ‘Binnenkijken’ bezoeken we deze maand de nieuwbouwwoning van een jong koppel en hun zoontje in Balen. Voor de afwerking en plaatsing van de keuken, en voor veel van het maatwerk in huis, klopten ze aan bij V.O.-Lux Design in Mol.
We worden rondgeleid in de nieuwbouwwoning van Annelies en Yannick, in Balen. Voorzichtig als we naar boven gaan want hun zoontje, nog maar 11 maanden oud, slaapt al. Al beginnen we de rondleiding in de keuken. Die werd, net als het meeste andere maatwerk in het interieur, gemaakt en geplaatst door V.O.-Lux Design uit Mol. “We hadden al goede zaken over hen gehoord en we kennen iemand die er werkt”, zegt het koppel. “We zijn samen met onze architecte naar daar gegaan en dat zat meteen goed. Staf (de zaakvoerder, nvdr.) en zijn team hebben na een uitgebreid gesprek gezorgd voor gedetailleerde tekeningen waarbij ze ook de haalbaarheid van onze plannen altijd tot in detail bekeken. Als iets niet haalbaar was, vertelden ze dat meteen en zochten ze mee naar oplossingen. Die directe communicatie vonden wij heel belangrijk. Je wil niet later tijdens zo’n bouwproces nog op problemen stuiten.”
KERAMIEK
In de keuken kozen Annelies en Yannick voor twee combi-ovens (oven-stoom en oven-microgolf). “Het kookgedeelte wilden we graag tegen de muur zodat we op het eiland meer werkruimte hadden, met zicht op de tuin. We hebben nog een granieten blad overwogen, maar hebben uiteindelijk omwille van het gebruiksgemak voor keramiek gekozen. Anders moesten we te voorzichtig zijn met onze potten en pannen. Verder wilden we graag een Quookerkraan, heel handig als je snel kokend water wil.” Het keramische blad werd bewust ietsje hoger geplaatst dan het kookgedeelte. Zo staat het eiland mooi in contrast met de lagere eettafel die een uitloper vormt van dat eiland. “Verder wilden we hier voldoende opbergruimte, net zoals in de rest van onze woning.” De grote raam aan de keuken is gericht op het noorden en zorgt zo voor veel natuurlijk licht terwijl de woning toch niet opwarmt. Aan de westzijde koos het gezin voor een kleine patio met veel glas rondom die op haar beurt veel natuurlijk licht naar binnen loodst.
CENTRALE BLOK
Verder valt de opvallende indeling van de benedenverdieping op. Centraal staat er een grote blok die afgewerkt is in donker hout en waarin de deuren naar de kelder en naar de eerste verdieping verborgen zitten. Die blok doorbreekt het open geheel dat de woonruimte vormt met de keuken en met de extra zitruimte aan de patio. “We vinden het perfect zo. We wilden een open gevoel hebben met verbinding tussen de verschillende gedeeltes, maar het moest wel nog knus genoeg aanvoelen.” Aan de zijde van de leefruimte vormt de blok een grote maatkast met ingewerkte gashaard. “Vooral in het tussenseizoen gebruiken we die haard vrij veel”, stelt het koppel. “We hebben vloerverwarming voorzien, maar dat vergt wat meer tijd om het huis op temperatuur te brengen als het buiten wisselvallig is. Dan is het handig dat je met zo’n haard wat extra kan verwarmen. Die geeft meteen veel directe warmte. We moeten zelfs goed oppassen dat het dan niet té warm wordt.” In diezelfde wand schuift er met een druk op een knop een paneel voor de televisie zodat die uit het zicht verdwijnt.
WARME UITSTRALING
“We wilden een moderne woning met een warme uitstraling. Met die combinatie tussen het gebroken wit, het donkere hout en de grijze keramiek hebben we ervoor gezorgd dat het niet té strak oogt. Het moet voldoende huiselijk zijn. Die keramiek is vooral in de keuken en de badkamer aanwezig, maar komt ook iets subtieler terug als achterwand in de open kasten van het bureel, de dressing en de vestiaire. “Dat onze volledige woning met die combinatie is ingericht, zorgt voor enorm veel rust. Daar zijn we heel tevreden over.”
MINDER AFSTOFWERK
Boven werden twee badkamers voorzien. Eentje die nu al in gebruik is en eentje die in de toekomst voor Annelies en Yannick wordt voorzien als de kinderen wat groter zijn. Dan hebben zij hun eigen badkamer. In beide ruimtes komt opnieuw de grijze keramiek terug in het badkamermeubel. Daarnaast opteerden ze voor een vrijstaand bad in een matte afwerking. “Naast onze slaapkamer wilden we verder graag een ruime inloopdressing met een kleiner open gedeelte waar we eventueel nog enkele kledingstukken konden ophangen. Voor het overige bestaat de dressing uit dichte kasten. Lekker ordelijk en zo hebben we minder afstofwerk”, glimlacht het koppel. Ondanks corona verliep de bouwplanning vrij vlot. “De ruwbouw heeft hier en daar wat op zich laten wachten. Maar het interieur is heel vlot gegaan. Je merkte dat de mensen van V.O.-Lux Design ervaring hadden en dat ze het goed wilden doen. Ze waren echt trots op het eindresultaat. Wat wij ook erg belangrijk vonden: als we samen aan tafel zaten, namen ze rustig de tijd voor ons. Dat vonden we heel fijn. Alles is altijd bespreekbaar geweest, geen enkel idee werd onmiddellijk van tafel geveegd.” “Kijk, alles in ons huis is begonnen bij de keuken”, vertelt het koppel afrondend. “Die hadden we helemaal als eerste gekozen en zo hebben we alles verder uitgewerkt. Zo hebben we de kleur van de vloer bepaald, de tint van de gordijnen,… Het zwart van de ramen zelfs. We wonen hier heel erg graag en zijn fier op ons interieur.”
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.