Bijzondere woningen

Nieuwbouwwoning krijgt modern en rustgevend interieur

Gepubliceerd: 16 december 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 215

RAVELS/RETIE — Ons leven is al hectisch en druk genoeg. Dan moet je als je thuis komt wel de nodige rust kunnen vinden. Het was één van de belangrijkste eisen waarmee het koppel waar we deze maand gaan ‘binnenkijken’ mee naar Segers Interieur in Retie stapten. “Het moest modern en strak zijn, maar zeker ook warm en tijdloos.”

Deze maand gaan we langs bij een koppel in Ravels-Eel, beiden zestigers. In oktober 2020 verhuisden zij naar hun huidige woning, een nieuwbouw. De zorg voor het interieur werd in handen gelegd van Segers Interieur uit Retie. “We waren in gedachten al een tijdje met onze woning bezig”, vertelt de gastvrouw. “Op een keer zijn we dan bij hen langsgegaan en we hadden daar meteen een goed gevoel bij. Dat klikte. We hebben dan nog even gebabbeld en eigenlijk lag de beslissing om met hen in zee te gaan toen al vast. Onze dochter is ruimtelijk planner met als basisopleiding architectuur en zij had al enkele voorstellen op papier gezet. Marieke, van Segers Interieur, voelde daarbij goed aan wat zij bedoelde en wat wij graag hadden. Dat vonden wij heel belangrijk. Daarna zijn de eerste tekeningen opgemaakt. Eigenlijk zijn er alleen nog enkele details gewijzigd. De hoofdzaken zaten meteen goed.”

VAN KLASSIEK NAAR MODERN
“We wilden een huis dat strak en modern was, maar wel warm en tijdloos aanvoelde. In onze vorige woning was het interieur eerder in een klassieke stijl opgebouwd, nu we al wat ouder zijn, schakelen we over op modern”, glimlacht de vrouw des huizes. “Om die stijl te handhaven, stelde Marieke voor om te werken met wit, hout en zwart. En die kleuren overal terug te laten komen. Dat zorgt ook voor rust en maakt dat de hele benedenverdieping mooi bij elkaar aansluit. De keuken en de woonkamer is één geheel, maar ook de schuifdeuren naar het bureel staan meestal open. Segers Interieur heeft er prachtig voor gezorgd dat dat allemaal naadloos bij elkaar aansluit.” We krijgen een rondleiding in de woning. Virtueel, want er waart een virus door ons land. In de keuken valt meteen de ‘window seat’ op. Vol kussens en met een inspirerend zicht op de tuin. “Ook in het bureel hebben we zo’n ‘window seat’, daar is die ingewerkt in een kast. Dat was een ideetje van Marieke. Heel geslaagd. Hier in de keuken is het vooral een populaire plek als ik nog sta te koken. Als mijn dochter dan bijvoorbeeld op bezoek is, neemt ze daar vaak plaats. Ik vind het een absolute meerwaarde voor de keuken, door de gezellige uitstraling.” Het lichte hout waarmee de window seat bekleed is, komt ook aan de ovens terug. Die zijn van Miele. “We zijn er zelfs speciaal voor naar Brussel gereden om daar alles te kiezen. Een heel nuttige ervaring waarbij er allerlei demonstraties werden gegeven. We hebben uiteindelijk gekozen voor een microgolf, een combinatieoven (stoom-hete lucht), een traditionele oven en twee warmhoudlades.”

KAST MET LEDVERLICHTING
Daarnaast werd gekozen voor een Bora inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging. “Een dampkap boven het keukeneiland zou hier niet mooi geweest zijn”, klinkt het. “Ik kook heel graag, daarom was de keuken heel belangrijk voor mij en wilde ik daar absoluut voor kwaliteit kiezen. Daarnaast is alles hier heel praktisch ingericht. Met veel schuiven en opbergruimte.” Eén van de grote schuifkasten verhult een Kitchen Aid en een sapcentrifuge. Schuif je de deur verder door, dan komt een broodbewaardoos tevoorschijn met daarboven enkele losse leggers waarop onder meer de glazen staan. Met bijhorende ledverlichting. “Die kast staat heel vaak open, ook omdat ze zo mooi verlicht is.” Net boven de onderste kasten loopt een zwarte strip door tot voorbij de gootsteen. Waarmee Marieke opnieuw de combinatie zwart-hout-wit vervolledigde. Op het keukeneiland werd een wit keramisch werkblad geplaatst. “Omdat dat krasvrij is en goed tegen warmte kan, maar ook omdat de prijs-kwaliteitverhouding daarbij zeer goed is.” Aan het keukeneiland staan enkele hogere krukken. “Daar maken we eigenlijk verrassend veel gebruik van. Dat had ik vooraf niet gedacht. Mijn man en ik eten hier bijna altijd en zelfs als er bezoek is, zitten we hier vaak.”

INGEBOUWDE GASHAARD
De keukenvloer bestaat uit donkere grote tegels. Die lopen door tot in de gang ernaast. Ook daar was Segers Interieur aan het werk, om een bescheiden vestiaire te maken. “Klein maar stijlvol en zeer handig om te hebben. Onze gasten kunnen er hun jas ophangen en ik heb hieronder nog ruimte om mijn handtas te plaatsen. De verlichting vind ik hier ook een duidelijke meerwaarde.” In het bureel ligt er parket, net als in de woonkamer. Een hangkast trekt de aandacht. “Opnieuw het hout dat terugkeert, en het past heel mooi bij het parket. We zijn intussen met pensioen, maar we wilden toch nog graag de ruimte voor een bureel om onze paperassen op orde te kunnen houden.” De zwarte deuren schuiven open en de woonkamer openbaart zich. “De deuren in het hele huis zijn allemaal breder gemaakt dan standaard. Wij moeten nu eenmaal stilaan aan onze oude dag denken”, klinkt het nog voor ze de woonkamer binnenstapt. Meteen valt de gashaard op die werd ingebouwd en voor de nodige gezelligheid zorgt. “Het gedeelte onderaan hebben we in het zwart laten afwerken. Daar hebben we een tijdje over getwijfeld en met Marieke alle mogelijkheden bekeken. Maar uiteindelijk zijn we heel blij met hoe het nu is.” De kast rechts van de haard kan open- en dichtgeschoven worden, waardoor de tv in de kast kan verdwijnen. “Dat zorgt voor extra rust in het interieur.” Staat de tv wel op, dan wordt die bovenaan vergezeld door enkele houten leggers waarop wat boeken, een klok en enkele stukken decoratie hun thuis vinden. “We wonen hier nu twee jaar. Ik kreeg onlangs de vraag of we iets zouden willen veranderen aan ons interieur, met wat we nu weten. En ik moest het antwoord schuldig blijven. Dat is wellicht het ultieme teken dat we hier prachtig wonen en heel gelukkig zijn met het bekomen resultaat, toch?

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.