Bijzondere woningen

Natuurlijke materialen zorgen voor modern en landelijk interieur

Gepubliceerd: 25 augustus 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 222

MOL/RETIE — Deze maand gaan we ‘binnenkijken’ in het huis waar Cindy en Louis samen met hun dochter wonen, in Mol-Sluis. Voor hun interieur werkten ze samen met DOCAD Interieur uit Retie. Hun opdracht? Een goed evenwicht zoeken tussen een landelijke en moderne stijl, met veel natuurlijke materialen.

De woning waar we deze maand op bezoek zijn, werd 10 jaar geleden gebouwd. “We hebben alles in fases aangepakt”, legt bewoonster Cindy uit. “Als laatste kwam het interieur aan bod. Het grootste deel werd daarvan vorig jaar vernieuwd.” Daarvoor werd aangeklopt bij DOCAD Interieur uit Retie. “We kenden Dominic al van vroeger en hadden ook al samengewerkt met hem om een appartement aan de kust te renoveren.” DOCAD Interieur werkte voor het project samen met interieurarchitecte Kris Cools.

HOUT EN BLAUWE HARDSTEEN
Dominic en Kris baseerden hun ontwerpen o.a. op de bestaande keuken, die behouden bleef. “Daar lag een blauwe hardsteen en was veel hout gebruikt”, gaat Cindy verder. “De moeilijkheid lag erin om het nieuwe hout zo sterk mogelijk op het oude te laten gelijken. Hout verkleurt lichtjes met de jaren, daar moesten we rekening mee houden.” Landelijk-modern, die stijl wou het gezin graag in hun volledige woning zien terugkomen. “Omdat het huis aan de buitenkant een landelijke stijl heeft, wilden we dat gedeeltelijk mee naar binnen trekken. Maar we wilden het niet té landelijk. Er moesten zeker moderne toetsen inzitten. Ik vind dat dat wonderwel gelukt is. Het hout zorgt op veel plaatsen voor die landelijke uitstraling. De combinatie tussen wit, hout en donkere steen komt vaak terug. Dat werkt. We wilden niet overal die natuurlijke houtlook omdat dat te zwaar zou zijn. We hebben wel hetzelfde wildverband behouden maar hebben vanaf de eerste verdieping en op zolder dat hout met de hand wit laten lakken. Zo oogt het moderner en minder zwaar. De extra groef die we hebben voorzien zorgt dan weer voor de link met de landelijke stijl.”

OPEN KARAKTER
“Wij zijn nu eenmaal altijd al fan geweest van pure natuurlijke materialen. De blauwe hardsteen die in de keuken ligt, het hout uiteraard, het staal in de deuren en de kastdeuren… En we hadden ook al een natuurstenen vloer. Alles past mooi bij elkaar.” Ook in de open kasten, verspreid over het hele huis, komt het hout terug. In de kasten naast de keuken werden glazen kastdeuren voorzien met stalen randen. “Het zorgt allemaal voor een open en luchtig gevoel. Dichte houten kastdeuren, dat zou te zwaar geworden zijn. Wat ook belangrijk was: we wilden graag veel opbergruimte. Alles is optimaal benut en toch worden zo goed als alle kasten gebruikt. Ik hou van rust in mijn woning. Er mag niet te veel blijven rondslingeren.”

EIGEN COCON
“De woonkamer moest bijvoorbeeld zo’n rustgevende ruimte worden”, klinkt het. “Met een gashaard als aanvulling van de vloerverwarming en met een wijnkoeler.” Richting de straatkant is er aansluitend nog een extra ruimte voorzien. “Dat was eigenlijk een bureauruimte maar daar gebruikten we het weinig voor. Het is al een soort speelkamer geweest voor onze dochter en nu hebben we er een leesruimte van gemaakt. Mijn man kan daar in het weekend rustig een koffie drinken en de krant lezen en onze dochter leest er haar stripverhalen. Door voor glazen deuren te kiezen tussen beide kamers behoudt die leesruimte toch haar open karakter, maar is het wel een soort van eigen cocon. Als we daar dichte deuren hadden geplaatst, zouden we die ruimte vast en zeker minder gebruiken. In de toekomst kan die kamer nog altijd een andere invulling krijgen.”

SFEERVOLLE VERLICHTING
Ook de led-verlichting zorgt voor een moderne touch. “We werkten meestal met indirect licht, soms ook met volledige led-strips.” Die doen we ’s avonds aan, als enige verlichting. Heel sfeervol en toch heb je er voldoende licht van. In de gang beneden hebben we een timer die de verlichting aanstuurt waardoor je ’s avonds en ‘s nachts ook voldoende licht hebt om het toilet te vinden.” In dat toilet valt de metalen nis op in de achterwand. Een opdracht die DOCAD Interieur aan JB Laswerken gaf. “Uiteindelijk is de hele achterwand in dat materiaal gemaakt. We wilden vermijden dat we rondom die nis nog moesten verven. Dat zou minder mooi geweest zijn. Al is zo’n stalen achterwand niet iets wat je vaak ziet bij een toilet.”

VERNIEUWDE ZOLDER
Op de eerste verdieping nam DOCAD Interieur o.a. de gang en de dressing die aansluit op de master bedroom voor haar rekening. Ook daar keert de combinatie tussen hout en rustgevend wit terug. De zolder werd helemaal vernieuwd. “Die was niet in gebruik, er was zelfs nog geen vaste trap. Alles is daar volledig heringericht zodat onze dochter nu haar eigen verdieping heeft die bestaat uit een grote kamer met een aparte badkamer. Oorspronkelijk was daar enkel een lavabomeubeltje voorzien, maar al snel hadden we door dat met enkele aanpassingen ook een eigen badkamer mogelijk was. Dat is een goede beslissing geweest, zeker met het oog op de toekomst.” “Het was een intensieve periode, maar alles is heel vlot verlopen”, vat Cindy samen. “De eerste tekeningen waren er eigenlijk meteen al pal op, dus het vertrouwen was er onmiddellijk. Zij hebben goed aangevoeld wat wij wilden en zelfs de timing die vooropgesteld werd, is goed gevolgd. We hebben nu een prachtig interieur waarin we enorm graag wonen.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.