Bijzondere woningen

Moderne houtskeletwoning met zicht op de tuin

Gepubliceerd: 22 september 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 223

PUTTE/HERENTALS — Op nauwelijks een half jaar tijd werd de houtskeletwoning gebouwd waar we deze maand aanbellen. Terwijl corona piekte dan nog. Het werd een moderne en energiezuinige woning die zich visueel helemaal op de tuin richt. De uitvoering werd in handen genomen door Ecohuis uit Herentals.

Deze maand kijken we binnen in de houtskeletwoning van Werner en Karin in Putte. Die werd vorig jaar gebouwd door het Herentalse Ecohuis. “We hebben hen leren kennen via hun website, omdat we aan het zoeken waren naar energieneutrale woningen”, legt Werner uit. “We zijn bij meerdere woningen gaan kijken, van Ecohuis maar ook van andere bedrijven. In oktober 2020 zijn we dan met Ecohuis gaan samenzitten en toen is alles behoorlijk snel gegaan.” “Een korte bouwtijd was voor ons een belangrijk voordeel aan houtskeletbouw. Wij woonden in een appartement boven onze zaak, maar die hadden we verkocht. We konden daar dus niet enorm lang blijven wonen. In februari 2021 is de bouw gestart, begin september 2021 zijn we verhuisd.” “We wilden graag een BEN-woning (Bijna Energie Neutraal, nvdr.) in een moderne stijl. Die moest meteen ook klaar zijn voor de toekomst. Zo hebben we bewust onze slaapkamer met een bijhorende badkamer beneden ingepland, voor het geval we ooit slechter te been worden. Verder wilden we graag dat alles aangestuurd kon worden via domotica.”

GERICHT OP DE TUIN
De indeling van de benedenverdieping richt zich visueel volledig op de tuin. “In ons appartement hadden we enkel een terras. Die tuin was dus heel belangrijk voor ons. Meteen ook de reden waarom we die onmiddellijk hebben laten aanleggen, inclusief een zwembad en een poolhouse met bijhorende berging. Zo hadden we meteen dat vakantiegevoel bij ons thuis dat we graag wilden.” De grote ramen achteraan zorgen voor een extra open gevoel. “Vanuit de zithoek en de keuken behoud je het zicht op de tuin. Buiten hebben we een overdekt terras. Dat bestaat, net als onze oprit, uit gepolierde beton. In de oprit zijn daar uitsparingen voorzien waar we kiezels hebben geplaatst.” Binnen zorgen ook de kamerhoge deuren en de hoge plafonds, van 2,70 meter, voor een open gevoel in de hele woning. De meeste deuren zijn wit gepoederlakt, tussen de woonkamer en de hal werd geopteerd voor een glazen deur met ‘steel look’. In de hal vallen ook de ingemaakte kasten op waar led-strips werden ingewerkt. “Die strips hebben we op meerdere plaatsen in de woning voorzien. Heel stijlvol.” 

ZWART, WIT EN HOUT
In de volledige woning werd voor dezelfde inrichting gekozen met een combinatie tussen zwart, wit en houtaccenten. In de keuken werden de fronten van de kasten bijna allemaal gepoederlakt. Twee fronten, die kunnen openschuiven, werden in hout afgewerkt. Ook in de woonkamer, in het tv-meubel onder de televisie, werden de fronten gepoederlakt. Het keukenblad is afgewerkt in dekton. “Dat is bestand tegen vlekken en makkelijk te onderhouden.” Ook in de badkamer werd gekozen voor de combinatie tussen zwart, wit en hout. Daar is naast een ligbad ook een inloopdouche en een ruim badkamermeubel voorzien.

GEOTHERMISCHE WARMTEPOMP
Op de eerste verdieping is er nog een badkamer, en werd er ruimte gemaakt voor een technisch gedeelte, de slaapkamer van één van de zonen van het gezin (die nog thuis woont) en nog een extra logeerkamer. “Voor als de kleinkinderen komen logeren”, vertelt Werner. Over het hele huis werd gekozen voor een grote keramische vloertegel van 60 op 60 centimeter. Zelfs in de badkamer, waar de tegels doorlopen tot tegen de muur van de inloopdouche. “De hele woning is voorzien van vloerverwarming die zowel kan koelen als verwarmen, aangestuurd door een geothermische warmtepomp. Verder hebben we een laadpaal voorzien voor de auto en een thuisbatterij. Op ons dak liggen 18 zonnepanelen.”

STRAKKE PLANNING
Ondanks het feit dat corona voor heel wat problemen zorgde in de sector, liep de bouw van de woning opvallend vlot. “Er mocht bijvoorbeeld telkens maar één aannemer aanwezig zijn. Dat is heel strak opgevolgd. Die puzzel is volledig door Ecohuis gelegd, dat moet niet eenvoudig zijn geweest. Wij hadden één vast aanspreekpunt en die regelde alles voor ons. Dat zij al die zaken opvolgden, vonden we fantastisch. Al werden we wel goed op de hoogte gehouden. Elke week kregen we bijvoorbeeld een planning van wat er de komende dagen stond te gebeuren.” “We wilden een huis dat strak en rustgevend is. En onderhoudsvriendelijk”, vat Werner samen. “Dat is wonderwel gelukt. We zijn heel tevreden met onze woning en met hoe de samenwerking met Ecohuis verlopen is. Zo’n vaste contactpersoon kiezen die alles voor je uit handen neemt, dat zou ik iedereen aanraden die nog een woning wil bouwen. Het heeft ervoor gezorgd dat wij eigenlijk nauwelijks stress hebben ervaren tijdens de hele bouwperiode.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.