Bijzondere woningen

Modern overloopzwembad trekt de aandacht in de tuin

Gepubliceerd: 25 mei 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 231

LUBBEEK/MOL — Voor onze rubriek ‘Binnenkijken’ blijven we deze maand netjes buiten. De zomer komt er immers aan. We gaan langs in de tuin van een gezin uit Lubbeek waar een prachtig overloopzwembad de blikvanger vormt.

We worden hartelijk ontvangen in de tuin van een woning in Lubbeek. Hier woont Herman met zijn vrouw en zijn dochter. De andere kinderen wonen niet meer thuis. Vorig jaar bouwde Swimtec uit Mol hier een gloednieuw zwembad. “We kennen Swimtec via onze tuinaannemer”, legt Herman uit. “Hij had al vaker met hen gewerkt en was er heel tevreden van. Wij zijn dan met Kris Donders (de zaakvoerder van Swimtec, nvdr.) gaan samenzitten om te overleggen wat de mogelijkheden waren. Dat liep allemaal heel vlot. Hij had o.a. een aantal foto’s verzameld van hoe het zwembad er zou kunnen gaan uitzien. We wilden een overloopzwembad met een mooie rand. Die staat in contrast met de tegels ernaast. Langs één zijde komt het gras helemaal tot tegen het zwembad aan. Zo vormt alles één mooi geheel.”

DONKERE LINER
“We hebben bewust voor een meer donkere liner gekozen. De meeste mensen kiezen voor lichtgrijs, bij ons is het donkerder. Hoewel het een stuk lichter lijkt als de zon erop schijnt. Dan krijg je een mooie blauwe waterkleur.” “Als er niet gezwommen wordt, kunnen we een rolluik over het zwembad laten schuiven. Die zit volledig weggewerkt aan de zijkant in een nis, heel knap. Het is iets dat Kris zelf heeft voorgesteld en uitgewerkt. Onder de liner van het zwembad hebben ze overal een foam voorzien waardoor alles extra zacht aanvoelt aan je voeten.”

PLATFORM IN HET WATER
“Verder wilden we graag een platform in het water, aan de kant van de trappen. Daar maken we heel veel gebruik van. Zeker als er kinderen op bezoek komen, zij hebben dan hun eigen ondiep stukje. Mijn broer komt bijvoorbeeld regelmatig langs met zijn kinderen om te zwemmen. En ook de volwassenen kunnen er rustig liggen en van de zon genieten. Dat is prachtig uitgewerkt.” Vanop dat platform lopen de trappen verder naar beneden, dieper het water in. “We hebben die trappen zelfs helemaal tot beneden laten doorlopen. Dat wordt meestal niet gedaan, maar we wilden dat toch graag om nog makkelijker in en uit het zwembad te kunnen stappen. Die trappen zijn trouwens door de mensen van Swimtec ook breder gemaakt dan standaard.”

WARMTEPOMP
Via een warmtepomp kan het water op temperatuur gebracht worden. “Meestal zetten we die rond de 28 à 29 graden. Omdat er zonnepanelen op het dak liggen, kost het systeem ons eigenlijk niet zoveel in verbruik. Nu ligt het wel open, maar het is nog niet aan het opwarmen. Daarvoor is het te lang slecht weer geweest. Ik zou het perfect kunnen opzetten nu, maar ik wacht nog even. Het is ook aangenamer zwemmen als het buiten wat warmer is.” “Wat voor ons ook belangrijk was: we hebben er weinig onderhoud aan. Daar hadden we toch een beetje schrik voor. We hebben een robotje dat we af en toe in het zwembad zetten en ik kijk regelmatig in de overloopput waar bladeren in worden opgevangen. Maar meer werk hebben we er niet mee, een heel belangrijk pluspunt.”

MEER BUITEN LEVEN
“Het zwembad past perfect in de tuin en het is prachtig om naar te kijken. Ook visueel is het een grote meerwaarde. Je krijgt er meteen een vakantiegevoel door, zelfs al ben je nog niet aan het zwemmen. Ons huis is in een L-vorm gebouwd zodat je eigenlijk in elke kamer zicht op de tuin en op het zwembad hebt. Daarom leggen we het ook vaak open. ’s Avonds is het met de sfeerverlichting in de tuin en in het zwembad zelf ook prachtig om te zien.” “Nu we het zwembad hebben, zitten we ook veel vaker buiten. Zowel ’s ochtends als ’s avonds eten we nu hier langs het zwembad. We zitten hier overdekt en als het te koud is, zetten we onze verwarmers op. Het zwembad is gebouwd naar de zon. Die gaat helemaal achter het zwembad onder en lijkt haast in het water te verdwijnen. En het heeft als extra voordeel dat het water zowel ’s middags als ’s avonds nog volledig in het zonlicht baadt en dat het ook later op de avond nog heel aangenaam is om te zwemmen". 

ZWEMMEN TOT IN NOVEMBER
“We hebben lang getwijfeld of we wel een zwembad wilden”, geeft de gastheer toe. “Maar nu het er is, zou ik het niet meer kunnen missen. En dat had ik vooraf nooit gedacht. Wij hebben hier ook een sauna en een aparte ruimte met een douche. Die combinatie is echt zalig, zeker in de zomer. Een vleugje wellness bij ons thuis, zeg maar.” “Ik dacht nooit dat we het zwembad zo vaak zouden gebruiken. We hebben er vorige zomer echt heel veel plezier aan beleefd en hebben ook heel lang kunnen zwemmen. Zowat het hele najaar nog, tot in november. Fantastisch, toch? Dat is ook het fijne aan het systeem, als je echt zou willen, dan kan je haast het hele jaar door zwemmen. Maar het is ook wel fijn om het even niet te doen. Zo kijken we er nu extra naar uit om binnenkort terug die eerste duik te nemen. Laat die zon maar komen.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.