Bijzondere woningen

Modern en warm interieur in stijlvolle nieuwbouwwoning

Gepubliceerd: 28 juni 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 210

DESSEL/RETIE — In onze rubriek ‘Binnenkijken’ gaan we deze maand langs in Dessel, waar een jong gezin een nieuwbouwwoning bouwde. Het interieur werd bepaald door ‘Interieurinrichting & Schrijnwerkerij Hans Nijs’ uit Retie. Een moderne woning met een huiselijke inrichting en enkele leuke details.

Deze maand kijken we binnen bij Ine en Lennert, twee Retienaren die in Dessel gingen wonen. Eind 2019 verhuisden ze naar hun splinternieuwe woning. Om het interieur vorm te geven, klopte het gezin aan bij Interieurinrichting & Schrijnwerkerij Hans Nijs. “Alles begon met de keuken, maar al snel hebben we Hans gevraagd om in ons hele huis kasten en deuren te voorzien. Het gevoel zat meteen goed bij hem en de eerste voorstellen waren altijd top. En het is een groot voordeel om één aanspreekpunt te hebben voor heel het interieur van je huis. Dat vonden wij een extra reden om de keuze te maken”, vertelt Ine ons.

OPVALLENDE BARKAST
De zithoek is één van de aandachtstrekkers. Met veel lichtinval en een vide die tot aan de eerste verdieping reikt. “Maar het mocht ook niet te warm worden in de zomer. We zijn heel tevreden met hoe het geworden is.” In de hoek staat een opvallende open barkast die Hans samen met zijn interieurarchitecte ontwierp. In het tv-meubel zit een deur verscholen die naar de kelder leidt. “We wilden ook graag een haard. Die hadden we al gekozen, maar Hans heeft er een omkasting voor gemaakt. Heel geslaagd. We gebruiken hem ook om te verwarmen, maar het is in de eerste plaats een decoratief element.” In het interieur van het hele huis wordt de combinatie gemaakt tussen wit, zwart en hout. Het zorgt voor eenheid en rust in de woning. In de keuken lag de indeling vooraf al vast. De afwerking werd in handen van Hans Nijs gelaten. “We wilden centraal een kookeiland en langs één zijde een grote kastenwand omdat we in de woonkamer iets minder opbergruimte hebben. Onze gootsteen moest aan de kant van de brede raam komen. Hans heeft onze ideeën vervolgens gebundeld en zijn eigen inbreng gegeven. Met nog een paar bijkomende praktische zaken zoals extra stopcontacten en iets meer ruimte voor een werkblad.” Het kookvuur kreeg een ingebouwde spatwand die ook dienst doet als dampkap en die volledig in het vuur kan zakken als het niet gebruikt wordt. “Heel handig én ideaal bij deze indeling, want anders moest er een grote dampkap boven het eiland komen en dat is toch zelden écht mooi.” Qua toestellen werd er verder een ingebouwde ijskast en afwasmachine voorzien en werd er ruimte gemaakt voor een combi-stoomoven en een combi-microgolfoven. In het keukeneiland werd een uitsparing voorzien voor een eigen ontbijthoekje met twee krukken. De eettafel lijkt vast te hangen aan het keukeneiland. “Maar dat is niet het geval”, zegt Ine. “Op die manier kunnen we de tafel ook los gebruiken als er bijvoorbeeld eens veel mensen op bezoek komen. We wilden hoe dan ook altijd zes personen een plekje kunnen geven. Eigenlijk is de breedte van het keukeneiland bepaald door de ruimte die we aan weerszijden nog hadden.”

GEBRUIKSVRIENDELIJK
“Nu we er wonen, valt het pas op dat de keuken erg gebruiksvriendelijk is. Dat wilden we ook graag, maar dat was iets waar Hans de hele tijd veel aandacht voor had. Terecht, zo blijkt nu.” Boven valt de dressing op. “Daar is wel wat puzzelwerk aan vooraf gegaan”, legt Ine uit. “We hebben lang getwijfeld tussen open en dichte kasten. Uiteindelijk is het een combinatie van de twee geworden”, klinkt het met de glimlach. Ook de ventilatie-unit is mee ingewerkt, achter een valse dubbele kastdeur. In één van de andere kasten zit verder een waskoker verscholen. “Zo komt de vuile was netjes beneden in de wasruimte terecht. Dat werkt heel goed. Hans voorzag ook enkele schuiven voor ondergoed en sokken. Dat is heel handig. Iets waar we zelf wellicht niet aan gedacht zouden hebben.”

VERSCHOLEN MAKE-UPHOEKJE
In de badkamer brengt één lang meubel twee aparte wastafels samen en loopt het dan nog een stukje verder uit. Ine toont ons dat er in het laatste stuk een make-uphoekje verscholen zit, inclusief een grote spiegel. “Dit is iets waar veel vrouwen die langskomen jaloers op zijn”, vertelt ze. “Het is heel handig. Als je het opent, dan blijft het bovenste gedeelte rechtop staan en heb je ineens die grote spiegel voor je. Hans heeft dat systeem zelf uitgedokterd. Het is prachtig en heel erg handig.” Het gebruiksgemak is in de badkamer ook van belang. “Daarom hebben we voor twee wastafels gekozen en zijn er twee aparte douches.” Ook in de wasruimte zijn er twee aparte wastafels ingewerkt in één meubel. Ook daar is er nog een douche voorzien. Intussen wordt er in de tuin nog verder gewerkt. Daar komt onder meer nog een extra gebouwtje met een kleine bar erin en ruimte waar bijvoorbeeld tuinspullen kunnen opgeborgen worden. “We zijn hier heel gelukkig. Het is een prachtig huis geworden op een leuke locatie. Met fijne mensen in de buurt, weinig verkeer in de straat en helemaal tussen het groen. Wat wil een mens nog meer?"

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.