Bijzondere woningen

Koppel wordt zelfbouwer om droomwoning te realiseren

Gepubliceerd: 17 november 2021  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 213

TURNHOUT/ARENDONK – ‘Binnenkijken’ doen we deze maand bij Matthias en Sarah, een jong koppel dat recent hun droomwoning met bijhorende kinépraktijk bouwde in Turnhout. Voor verwarming, sanitair en ventilatie werden ze geholpen door RB Zelfbouw uit Arendonk.

“Ik geef toe dat ik niet helemaal gerust was met het idee om zelf al het werk te doen”, start Matthias zijn verhaal. “Je weet natuurlijk dat je een mooi bedrag kan besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Maar de vraag was of goede wil voldoende was. Ik ben kinesist en heb niet echt een technische achtergrond. Toch lieten we ons overhalen om voor een zelfbouwconcept te gaan, en zonder spijt!”

NIEUWSTE TECHNIEKEN
Het was belangrijk voor Matthias en Sarah om met de nieuwste technieken te werken om op die manier zo duurzaam mogelijk te bouwen. Na zich uitgebreid geïnformeerd te hebben, kozen ze voor een geothermische warmtepomp met passieve koeling en een ventilatiesysteem D waarbij gebruik wordt gemaakt van warmterecuperatie. “Tel daar nog de vloerverwarming bij en dan weet je dat je voor een mooie uitdaging staat”, glimlacht Matthias. “Het belangrijkste aspect van de installaties was ongetwijfeld de aansturing van alle elementen. De woning bestaat namelijk uit het privégedeelte en de kinépraktijk, waardoor alle zones, zowel de kelder, het gelijkvloers als de verdieping, een aparte bediening moesten krijgen. Toch lukte het om de grootste delen van de technieken zelf te installeren.”

GOEDE VOORBEREIDING
Zelf aan de slag gaan, doe je in eerste instantie om er een financieel voordeel uit te halen. Dat was bij Matthias en Sarah niet anders. Ze waren dan ook blij en verrast met het voorstel van RB Zelfbouw. “Maar niet alleen het financiële voorstel heeft ons over de streep getrokken”, gaat Sarah verder. “De communicatie was helder en duidelijk, net als de offerte. We waren ook gecharmeerd door hun enthousiasme. Bovendien, en niet onbelangrijk, ook voor de sanitaire toestellen hadden ze een interessant voorstel. Het gegeven dat we alles onder één dak konden vinden, beviel ons wel.” Een goede voorbereiding is het halve werk. Daar werd dan ook extra aandacht aan besteed. Zo werden alle plannen, inclusief het EPB-verslag op voorhand grondig besproken en bestudeerd met RB Zelfbouw. Zij vertaalden dit naar concrete legplannen en een handleiding met fiches voor ventilatie en sanitair. “De plannen die we mochten ontvangen waren erg duidelijk en compleet”, aldus Matthias nog. “Ze werden meermaals toegelicht. Op dat moment groeide zeker het besef dat we dit zo goed als zelfstandig konden afwerken. Zeker toen al het materiaal, en vooral de werkkoffer met al het werkmateriaal, werd geleverd. Het was tijd voor actie.”

AANVATTEN VAN DE WERKEN
“Het is logisch dat het in het begin allemaal afschrikt, maar eens je gestart bent, gaat dat verbazend vlot. Ik zou liegen als ik zeg dat het zo snel gaat als bij professionele installateurs, maar als je voldoende tijd neemt en beschikt over de juiste motivatie, dan mag dit eigenlijk voor niemand een probleem zijn. In verschillende toepassingen, zoals het leggen van vloerverwarming, zit er veel herhaling. Dat was dus veel eenvoudiger dan we vooraf dachten. En bij het plaatsen van de ventilatie heb je bijvoorbeeld nauwelijks werkmateriaal nodig. Zo’n zaken wist ik niet op voorhand.” We konden rekenen op heel wat hulp van RB Zelfbouw. De finale aansluitingen en definitieve opstart hebben de techniekers van RB Zelfbouw gedaan zodat alles conform liep. Op die manier waren we ook zeker van een kwaliteitsvolle installatie waar we vele jaren zonder zorgen van kunnen genieten. En we hebben uiteraard erg veel bijgeleerd over onze woning en alle verschillende mogelijkheden. En dat is toch iets dat je voor lange tijd meeneemt.”

FINANCIEEL VOORDEEL
Matthias en Sarah kijken positief terug op hun bouwproject, ook al waren ze erg blij toen de klus eindelijk geklaard was. “We zijn zeer tevreden over de samenwerking en het resultaat. Draai het zoals je wil, het blijft voor niet-technische mensen toch een project buiten hun comfortzone. Door de omvang van het project konden we gelukkig rekenen op de steun van enkele familieleden om de klus vlot te klaren. Als we nu uitrekenen welke andere mooie zaken we hebben kunnen doen met dat uitgespaarde budget… En ja, we zijn ook trots dat we dit grotendeels zelf hebben kunnen realiseren. Want zoals gezegd, daar waren we vooraf wel wat bang voor. Ten onrechte, zo bleek.”

Meer lezen van Peter Meulemans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.