Bijzondere woningen

Kijkwoning met open en ruimtelijk gevoel

Gepubliceerd: 26 januari 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 227

TURNHOUT/LILLE — Waar we normaal gezien binnen deze rubriek rondgeleid worden in een privéwoning, wagen we ons deze keer aan een kijkwoning in Turnhout. Hier wordt dus wel eens vaker ‘binnengekeken’. De woning in kwestie werd gebouwd door LivingWood, specialist in houtskeletbouw. We zijn benieuwd.

Gunter Keustermans van LivingWood wacht ons op en leidt ons rond. Het is wellicht niet de eerste rondleiding die hij geeft, want als we nadien nog even naar enkele details vragen, zal hij die probleemloos weer voor de geest kunnen halen en benoemen. “Eerst wilden we hier graag twee woningen bouwen”, legt hij uit bij de start van de rondleiding. “Een meer klassieke en een moderne. Maar langs deze weg mocht geen lintbebouwing komen. Daarom hebben we besloten om enkel de moderne woning te bouwen.” Zo’n jaar geleden opende de kijkwoning hier voor het eerst de deuren. “Het is een woning in houtskeletbouw, uiteraard. We willen hier tonen dat je qua afwerking zover kan gaan als je zelf wil. We vonden het belangrijk om een open gevoel te creëren, in elke ruimte. Daarom hebben we gekozen voor veel natuurlijk licht. Een woning waarin je kan dagdromen, zeg maar. Met hoge plafonds die voor dat extra ruimtelijke gevoel zorgen.”

LICHTE AARDSE KLEUREN
“We hebben bewust geopteerd voor veel wit, lichte aardse kleuren, hout en marmer.” Die combinatie is in zowat elke kamer in het huis terug te vinden. Dat marmer vind je bijvoorbeeld terug als blad van het keukeneiland, maar net zo goed als achterwand van de open kast in het bureel of als zwevende kast waarboven de televisie hangt. “Die eenheid zorgt voor rust en voor een vertrouwd gevoel. Ook de gevelstenen zijn wit en zelfs de afvoeren van het regenwater.”

SLIMME BATTERIJ EN GASHAARD
Ook op het vlak van technieken is alles voorzien. “Een geothermische warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming die ook kan koelen, ventilatiesysteem D met automatische vochtsturing en een slimme batterij. Via een domoticasysteem kan je alles makkelijk besturen en kan je bepaalde ‘sferen’ instellen. In de woonkamer hebben we een gashaard geplaatst, eigenlijk enkel voor de gezelligheid. Om te verwarmen is die niet nodig.” De woonkamer en de keuken vormen één open geheel. “Maar ze liggen niet op één lijn”, benadrukt Gunter. “Er is dus wel nog een zekere afscheiding tussen de twee. We merken dat dat erg aanspreekt bij de bezoekers. We krijgen regelmatig de vraag om dat ook in hun woning op deze manier uit te werken.” Via de woonkamer komen we terecht in een bureel die als ontvangsruimte wordt gebruikt. Hier is de hoek richting de voordeur volledig in glas uitgewerkt, met ook een pivoterende glazen deur die in beide richtingen open kan. Omdat de voordeur ook uit glas bestaat, zorgt het visueel voor één open geheel. De inkomhal zelf is opvallend ruim en heeft een brede kast die afgewerkt is met dunne houten latjes. Hier zitten twee deuren in weggewerkt, waarvan er eentje leidt naar een Japans toilet. De weggewerkte deuren, het is een trucje dat ook elders in de woning nog zal terugkomen. 

INLOOPDRESSING
Naast de trap wordt er met indirecte led-verlichting gewerkt, net zoals in veel kasten overal in de woning. Op de overloop op de eerste verdieping zorgt een lange glazen balustrade opnieuw voor dat open gevoel. In de masterbedroom trekt de ruime inloopdressing de aandacht. Op die manier kan je volledig de slaapkamer rond en kom je aan de andere kant van het bed uit. In de hoek van de dressing staan grote spiegels geïnstalleerd met een kastje erbij dat ook dienst doet als zitbank om bijvoorbeeld je sokken aan te doen. In de bijhorende badkamer komt het marmer terug in het blad van het badkamermeubel en zijn de houten kasten qua stijl geïnspireerd op die van beneden in de gang. “Om het geheel extra strak te maken, hebben de deuren hier geen omlijsting.”

VERBORGEN BADKAMER
In de kinderkamers heb je een mooi zicht op het groendak dat helemaal langs de voorzijde van de woning doorloopt. In de eerste kinderkamer brengt een traditionele deur je naar de badkamer, die zich centraal tussen de twee kinderkamers bevindt, in de tweede kinderkamer is die deur weggewerkt in de kastenwand. “Het idee van die badkamer tussen de twee kinderkamer in, is ook erg populair bij mensen die hier al langsgeweest zijn.” In de gang lijkt nog een dubbele ondiepe kast te zijn toegevoegd, maar in weze is het een deur die naar een kleine wasruimte leidt. Hier houden ze duidelijk wel van verborgen ruimtes.

WOLKJESSTRUCTUUR
“Alle muren in de ganse woning zijn met een speciale kalktechniek afgewerkt”, legt Gunter uit als we even halt houden. “Daarbij wordt een kalkspatel gebruikt en krijg je als eindresultaat een visuele lichte wolkstructuur. Zelfs in de badkamers is dat doorgetrokken. Via Stuc Granito (een techniek van Stoopen & Meeûs, nvdr.) wordt alles daar watervast gemaakt. De tafel in het bureel is zelfs met dezelfde kalktechniek gemaakt als de muren.”

OVERKAPPINGEN
Achteraan de woning werd een overdekt terras voorzien waar je in de zomer rustig kan zitten en waar je op andere momenten spullen buiten kan leggen zonder dat ze nat worden. Visueel wordt het plafond van de woonkamer doorgetrokken naar buiten, waar het de overkapping vormt. Aan de voorzijde van de woning valt de grote ingewerkte carport op die volledig wordt verlengd tot aan de voordeur en de zij-ingang. “Zodat je altijd droog tot binnen geraakt, met of zonder boodschappen.” Onze rondleiding zit erop. Het is een inspirerende woning gebleken. “En dat is ook net de bedoeling”, besluit Gunter. “We raden onze klanten altijd aan om hier eens een kijkje te komen nemen voor ze aan hun droomwoning beginnen te bouwen. Heel vaak merk je dat ze dan alsnog bepaalde ideetjes meenemen in hun eigen ontwerp.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.