Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
GROBBENDONK/KASTERLEE — Deze maand kijken we binnen in een oude langgevelhoeve die volledig gerenoveerd werd door Boa Interior uit Kasterlee. Het is hun zaakvoerder die hier samen met zijn vriendin ging wonen en hun huis meteen ook openstelde als kijkwoning. “We wilden het simpel en elegant, zonder te veel tralala. En belangrijk: het hele huis moest hetzelfde verhaal vertellen.”
Onze rubriek ‘Binnenkijken’ brengt ons naar Grobbendonk. Waar Boa Interior een oude langgevelhoeve uit de jaren 1800 volledig renoveerde. Het huis van zaakvoerder Roman en zijn vriendin Marlies. Zij ontvangt ons en leidt ons rond. “We hebben echt alles gerenoveerd”, start ze haar uitleg. “Zelfs elke dakpan hebben we met de hand afgekuist en opnieuw geplaatst.”
Eigen stijl
“De plannen van onze woning waren eigenlijk zo goed als klaar toen we besloten om het huis ook in te zetten als kijkwoning. Die plannen zijn eigenlijk nauwelijks nog gewijzigd. Dit is gewoon de stijl waar wij van houden.”
“Het is dus een kijkwoning, maar je mag zien dat er in geleefd wordt, hoe alles er na een aantal jaren uitziet ook. Wij wilden geen klinische toonzaal. Omdat we hier wonen, kunnen we bij een rondleiding veel praktische tips meegeven. We kunnen perfect zeggen waar je een diepe kast moet voorzien in de keuken en op welke plekken schuiven handig zijn. Zoiets zie je in een klassieke toonzaal niet waar er enkel voor de esthetiek een paar glazen in de kast staan. Het is echt onze woning. Op één open kast in de woonkamer na, daar staan nu staaltjes in om aan klanten te kunnen tonen, in plaats van mooie decoratie”, lacht Marlies.
“Voor ons twee is het huis eigenlijk iets te groot. Wij wonen daarom volledig op het gelijkvloers. We hebben een ingewerkte schuifdeur geïnstalleerd die helemaal in de muur kan verdwijnen. Daarmee kunnen we het huis in twee delen verdelen voor twee gezinnen. Je hebt dan enkel een gemeenschappelijke inkom.”
Open gevoel
“We wilden een open gevoel achteraan en veel privacy vooraan. Daar hebben we dus kleine raampjes geplaatst en achteraan net met grote glaspartijen gewerkt. De keuken biedt zo een open zicht op de tuin. Ideaal om het eerste glaasje te schenken als je vrienden ontvangt. Het marmer is tijdloos en komt ook terug in de doorgangen in de keuken en in de badkamer. We kozen voor witte muren, maar wel met een structuur erin. Zodat we het plafond donkerder konden maken. Het mocht niet té strak zijn, wel simpel en elegant. Zonder te veel tralala. Less is more.”
“Het keukeneiland kreeg langs één zijde een afgeronde inham om een ronde tafel te kunnen plaatsen. Ik ben blij dat we dat gedaan hebben. Het zorgt voor extra gezelligheid.”
ÉÉN geheel
Visueel vormen de keuken en de tuin één geheel. “Zowel de tegels, de verlichting, de keukenwand als het plafond lopen door. Die tegels zijn we nog speciaal gaan uitzoeken zodat we die zowel binnen als buiten konden gebruiken. Die moesten bijvoorbeeld vorstwerend zijn. Ook de buitenkeuken ligt in het verlengde van de keuken binnen.”
De buitengevel is gekaleid. De keuken is afgewerkt met microtopping die makkelijk afwasbaar is en de muren zijn schildertechniek. “Als je dus in de keuken staat, kan je die drie verschillende technieken met elkaar vergelijken. We kozen hier ook voor ingewerkte plinten in de muren en led-verlichting in de kasten. Dat zijn pluspunten die je meteen kan tonen bij een rondleiding.”
“We hebben een aparte bijkeuken en een koude berging voorzien, vlak achter de keuken zelf. Die berging loopt volledig door over de volledige lengte en biedt zo heel veel kastruimte. Dat vonden we erg belangrijk. Ook in de bijkeuken is er veel opbergruimte.”
Haard als aandachtstrekker
Alle kasten zijn doorheen het huis uit hetzelfde materiaal gemaakt: fineer-eik. Ook dezelfde ingewerkte grepen komen overal in het huis terug. “Het zijn kleine details, maar ze zorgen wel voor het gevoel dat het hele huis hetzelfde verhaal vertelt. Dat vonden we erg belangrijk. In de hal hebben we voor donkere planken gekozen, die hebben we zelf allemaal met de hand gebrand. Het is een ruimte die open is tot op de nok, met veel lichtinval. Daardoor komt het donkere plafond volledig tot zijn recht en voelt het niet benauwd aan.”
“In de woonkamer zijn we voor een Samsung The Frame gegaan als televisie. Hier kunnen we een foto op projecteren waardoor die mee opgaat in het interieur. Onze meubels zijn gericht op de haard. “Ik had die haard al eerder gezien en wou hem enorm graag”, vertelt Marlies enthousiast. “Ik was er meteen verliefd op. Met die handgemetselde baksteentjes… Vroeger was hier een volledige open haard, zoals in Bokrijk. Die vond ik prachtig, maar die kon helaas niet blijven. Deze haard was voor mij het enige alternatief.”
Vlak naast de slaapkamer kozen Marlies en Roman dan weer voor een grote dressing. “Met een eiland in het midden, ik heb daar lekker veel ruimte. Ik ben blij dat we die keuze gemaakt hebben.”
“We zijn hier heel tevreden”, klinkt het afsluitend. “Alles is helemaal in onze typerende stijl gemaakt. Het is een ideale plek geworden om te wonen, maar ook om inspiratie te bieden voor andere mensen.”
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.