Bijzondere woningen

Houtskeletwoning in een landelijke stijl

Gepubliceerd: 27 januari 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 216

LICHTAART/WESTERLO — Deze maand trekken we voor onze rubriek ‘Binnenkijken’ naar Lichtaart. Daar worden we rondgeleid in de woning van Jan en Heidi, een houtskeletbouw waar ze bijna twee jaar geleden hun intrek in namen. Voor de uitwerking van hun project klopten ze aan bij 3Bouw uit Westerlo.

“Het is altijd een droom geweest om nog een nieuw huis te bouwen”, legt Jan uit, de vader van het gezin uit Lichtaart waar we deze maand gaan ‘binnenkijken’. “Ik ben steeds meer gaan opzoeken over de techniek van houtskeletbouw en ontdekte zo heel veel positieve zaken. Al snel besloten we om de stap te zetten.” 3Bouw uit Westerlo werd gecontacteerd om de woning te helpen ontwerpen en bouwen. “Normaal gezien bouwen zij woningen op drie maanden tijd”, legt Jan uit. “Voor veel mensen is dat een groot pluspunt, maar voor ons was het niet doorslaggevend. Wij woonden in ons eigen huis en moesten daar niet dringend weg. Dus hebben we onze tijd genomen zodat we zelf ook bepaalde zaken konden doen. De ramen bijvoorbeeld, want ik ben schrijnwerker. Ook de kelder en de gevel heb ik zelf gemetseld.”

OPEN LEEFRUIMTE
“Wij hadden al wel wat zaken op papier staan, maar onze architecte heeft alles verder uitgetekend. Zij voelde goed aan welke woning wij wilden. Zij had goede ideeën en aan haar plannen hebben wij niet veel meer veranderd.” Belangrijk was dat het nieuwe huis een grote leefruimte kreeg, met de woonkamer en keuken die samen één open geheel moesten vormen. “Onze vorige keuken was redelijk basic. Dat mocht nu ietsje meer zijn. We wilden graag een keukeneiland en een combi-stoomoven. Daar koken we vaak mee. Omdat die een zelfreinigingsfunctie heeft is hij ook makkelijk in het gebruik. Verder is het handig dat er een berging is net achter de keuken. Die zit mooi weggewerkt achter een verborgen deur. Daar kunnen we onze boodschappen zetten, aangezien we geen kelder hebben. En die berging is langs de andere kant bereikbaar via onze inpandige garage. Makkelijk als je naar de winkel bent geweest, je hoeft die spullen nooit ver te dragen.”

RUIME WASPLAATS
“In ons vorige huis was de wasplaats te klein, die moest nu groter”, vertelt Jan verder. “Ik kan mijn handen daar meteen wassen als ik thuiskom, nog voor in de woonruimte binnen stap. De wasmachine staat op hoogte met ruimte voor een wasmand eronder. Buiten aan de achterdeur hebben we een stukje laten overdekken zodat je eventueel je vuile schoenen nog buiten kan laten staan zonder dat ze nat worden.” Het huis werd gebouwd in een landelijke stijl, met een warm interieur. “Verder wilden we een praktisch ingericht huis, zonder verloren ruimte. Dat is goed gelukt. Zo hebben we op de zolder een hele wand met ingebouwde kasten voorzien om extra opbergruimte te hebben. Ook beneden, onder de trap bijvoorbeeld, is de ruimte optimaal benut. Daar kunnen we onze jassen hangen.”

MANCAVE
Boven sluit het parket mooi aan bij die houten trap, die iets breder dan standaard is. In de keuken en de woonkamer werd een grote onderhoudsvriendelijke tegel voorzien. De vaste trap leidt verder naar een zolder op de tweede verdieping. “In ons vorige huis was de zolder niet afgewerkt. Dat wilden we nu wel. Het is op dit moment vooral nog opbergruimte, maar op termijn kunnen we er ook echt een bruikbare ruimte van maken. Wij hebben door onze jobs weinig tijd, dus we wilden absoluut in een huis gaan wonen dat helemaal afgewerkt was. Er was ook geen tijdsdruk, dat was een groot voordeel.” De ruimte boven de garage zou oorspronkelijk enkel via een trapval bereikbaar zijn, maar we hebben in laatste instantie toch beslist om een deur te plaatsen die uitkomt in de hal. En zo heb ik nu mijn eigen mancave”, glimlacht Jan tevreden. Ook de badkamer bevindt zich op de eerste verdieping. Met een ligbad en inloopdouche die afgewerkt is met glas in plaats van tegels. “Erg onderhoudsvriendelijk.” De handdoekendroger kan je met een afstandsbediening warme lucht laten blazen. “Zo is het lekker warm als je uit de douche komt.”

AUTOMATISCHE SCHUIFLUIKEN
Buiten vallen de schuifluiken op. Die passen helemaal bij de landelijke stijl van de woning. “Die kunnen we met een afstandsbediening openen en sluiten”, zegt Jan. “We hoeven dus ’s avonds niet naar buiten om alles dicht te doen.” Aan de zuidkant van de woning zijn er screens voorzien aan alle ramen. De airco in de woonkamer kan nog een extra handje helpen om het huis koel te houden in de zomer. “We hebben gemerkt dat de temperatuur heel constant is in het hele huis, omdat alles zo goed geïsoleerd is en we driedubbel glas hebben. We hoeven nauwelijks te verwarmen, de vloerverwarming houdt alle kamers op een constante temperatuur. Enkel in de mancave hebben we geen vloerverwarming voorzien. Daar is het soms iets kouder, maar eigenlijk is dat geen probleem.”

HELE FAMILIE OVERTUIGD
De twee dochters van het gezin, Aafke en Aline, wonen momenteel nog thuis. Al is Aafke op dit moment ook met 3Bouw aan haar eigen woning bezig, en de plannen van Aline liggen ook al klaar. Zij begint binnenkort aan haar houtskeletwoning te bouwen. “De hele familie is gewonnen voor het concept”, glimlacht Jan. “Want ook onze zoon woont in een houtskeletwoning van 3Bouw.” Intussen is de woning van Jan en Heidi erg in trek bij mensen die zelf willen gaan bouwen. “Er zijn al veel mensen informatie komen vragen. Welke gevelsteen we hebben gebruikt bijvoorbeeld, of waar onze voordeur vandaan komt. We hebben ons huis opengesteld voor de openhuizendag van 3Bouw en toen zijn er blijkbaar mensen geweest die zo overdonderd waren door onze indeling dat ze die gebruikt hebben bij de bouw van hun eigen woning. Ook onze deuren vielen blijkbaar erg in de smaak bij de mensen die toen langskwamen.” “Het is heel fijn om hier te wonen”, vertelt Jan afrondend. “Eigenlijk kan ik nog altijd niets opnoemen wat we nu anders zouden doen. Bouwstress? Nee, daar hebben we totaal geen last van gehad. Ook omdat de begeleiding van 3Bouw zo goed was. Zij hebben alles in handen genomen en de details afgehandeld. Heel handig, want bij zo’n bouwproces komt heel wat kijken, al hebben wij daar dus nauwelijks iets van gemerkt.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.