Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
AARTSELAAR/HERENTALS — Deze maand kijken we binnen bij een gezin met twee kinderen in Aartselaar. Een nieuwbouw uit houtskelet met enkele zwarte muren en een bijzondere indeling van de master bedroom. “Ons huis is niet enorm groot, maar dat gevoel heb je zeker niet.”
“In februari ging de eerste spade de grond in, in juni was alles klaar”, herinnert Andy Van den Eynde zich, de vader van het gezin waar we op bezoek zijn. “Enkel de schilderwerken hebben we zelf gedaan en de vinylvloer is ook iets later gelegd.” Om hun huis te bouwen, gingen ze langs bij Ecohuis uit Herentals. Zij namen alles in handen. “We zijn bij hen terechtgekomen omdat familie van ons met hen gebouwd had. We komen daar regelmatig over de vloer en waren al langer onder de indruk van hun woning. Al dachten we oorspronkelijk niet dat het aan ons besteed zou zijn, qua budget. Maar dat bleek toch haalbaar te zijn.”
GEEN BOUWSTRESS
“We hebben in eerste instantie niet specifiek voor houtskeletbouw gekozen, want die kennis hadden we niet. We zijn daarom naar Batibouw en enkele andere beurzen geweest om informatie in te winnen. En we hebben ook bij meerdere firma’s geïnformeerd, zowel houtskeletbouw als traditioneel. Wat de doorslag gaf? Wel, mijn vrouw was een beetje bang omdat je toch de wildste verhalen hoort over bouwstress en de druk die zo’n bouwproces op je relatie zet. Maar onze familieleden waren lovend over Ecohuis en zeiden dat zij geen stress hadden gekend. Dat heeft ons gerustgesteld. Voor ons is het alleszins een zorgeloos parcours geweest. Wat daarin meespeelde: er werd van bij de start een realistische offerte gemaakt. Daar is enkel nog een beetje bijgekomen omdat wij nog extra’s gevraagd hebben. En we waren heel blij met de korte bouwtijd. Op zes maanden was alles klaar. Eenmaal je bezig bent, wil je zo snel mogelijk verhuizen, toch?”
SYMMETRISCHE KINDERKAMERS
“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in architectuur en heb zelf een eerste plan getekend voor onze woning. Ons startpunt was: onze twee kinderen moesten exact dezelfde kamer hebben”, glimlacht Andy. “In symmetrie met elkaar en zo groot mogelijk. Daardoor kwam de trap centraal in de woning te staan. De rest hebben we er eigenlijk rond gepuzzeld. We wilden bijvoorbeeld graag een garage, maar die moest niet al te groot zijn omdat we die vooral gebruiken als opslagruimte. We wilden dan liever een extra ruimte waar we onze piano en gitaren konden plaatsen en waar je rustig een boek kan lezen. Een plek waar het fijn is om te vertoeven maar waarbij je niet helemaal afgesloten bent van de andere kamers. Uiteindelijk is die ruimte er in het verlengde van de woonkamer gekomen.”
MODULAIR
“Een paar kleine muurtjes maken visueel het onderscheid in bepaalde ruimtes. Je kan op die manier aparte hoekjes creëren die bij het geheel horen, maar toch afgescheiden zijn. Zo is onze woonkamer zelf bijvoorbeeld een apart stuk waar je rustig kan cocoonen maar waarbij je toch een open gevoel behoudt. We hebben verder een bureau in de ruimte achter de keuken geplaatst, met een schuifdeur ertussen zodat je apart kan zitten als het moet, maar de openheid bewaart op andere momenten. Dat modulaire sprak ons wel aan. Af en toe werken we van thuis uit, dan is dat heel handig. Ons huis is niet enorm groot, maar dat gevoel heb je helemaal niet.”
“De keuken lijkt op die in mijn vorige woning. Ik kook heel graag, maar vaak à la minute”, zegt Andy. “Als er dan mensen aanwezig zijn en je bent aan het koken, dan is het heel vervelend dat je naar de muur staat gedraaid. Daarom moest de kookplaat in het keukeneiland. En het is gezellig als je gezin thuis is en je staat te koken. Zo hou je nog contact en blijft de keuken onderdeel van je leefruimte.”
ZOALS EEN HOTELKAMER
Het idee voor de slaapkamer van de ouders kreeg het gezin in een andere woning. “De badkamer en dressing komt enkel op de slaapkamer uit”, zegt Andy. “Alles vormt dus één compartiment met één centrale deur met de gang. Een beetje zoals in een hotelkamer. ’s Ochtends kunnen we dus frisgewassen en aangekleed uit onze kamer komen. Dat vinden wij heel aangenaam.” Voor de kinderen is er een badkamer die wel verbonden is met de gang. “Zij gaan ooit 18 jaar zijn en dan is het wel handig dat ze die badkamer niet met hun ouders moeten delen. En zo heeft iedereen een beetje extra privacy.”
SPEELSE TEGEL
“De vloer hebben we overal proberen door te trekken, om voor eenheid te zorgen. Op de meeste plaatsen zijn we voor vinylparket gegaan. Daar zijn we heel tevreden over, want het ziet eruit als parket, voelt solide en warm aan en het vergt toch weinig onderhoud. In de keuken en aan de bureau hebben we gekozen voor een grote vloertegel. In de woonkamer wilden we dat absoluut niet, dat vonden we in onze vorige woning niet gezellig.” In de gang ging het gezin voor een traditionele tegel. “Die stond hoog op het verlanglijstje van mijn vrouw. Het is speels en een tegel is er handig omdat je langs daar soms met slijkschoenen binnenkomt.”
Heel de woning is voorzien van vloerverwarming. “In twee aparte circuits zodat we het boven kouder kunnen houden dan beneden. We hebben een E-peil van -7. Onze opdracht is dus vooral om te voorkomen dat er warmte binnenkomt, al wilden we wel overal voldoende natuurlijk licht in huis. Zo hebben we in de gang een lichtkoepel voorzien.”
DONKERE MUREN
“Verder wilden we niet de witte muren die je tegenwoordig overal in moderne woningen ziet. Of de pure open ruimtes, het is moeilijk om daar gevoel en warmte in te krijgen. We hebben zelfs met zwarte muren gewerkt. Daardoor konden we het contrast tussen zwart en wit uitspelen en de combinatie maken met grijs. We brengen kleur in het interieur door met planten te werken en door de gordijnen en andere accenten te voorzien in natuurlijke kleuren. Die zijn meer tijdloos en zo’n details zijn makkelijker vervangbaar.”
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.