Bijzondere woningen

Houten schrijnwerk als blikvanger van moderne nieuwbouw

Gepubliceerd: 27 oktober 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 224

KASTERLEE/RETIE — Deze maand nemen we jullie binnen deze interieurrubriek graag mee naar Kasterlee. Daar lieten Jef Imants en zijn gezin twee jaar geleden een moderne nieuwbouwwoning bouwen, uit houtskelet, met een strak uiterlijk. Toch trekt het houten schrijnwerk zowel binnen als buiten de nodige aandacht. We leiden je even rond.

Deze keer kijken we binnen in de houtskeletwoning van Jef Imants, zijn vrouw en hun twee kindjes. Jef is zaakvoerder van 3Bouw en schakelde Schrijnwerkerij Ronny Wens uit Retie in om samen met hen hun woning te bouwen. “Wij werken al jaren heel goed samen. Ik heb dus niet lang moeten nadenken toen ik iemand zocht.”

TRAP ALS EYECATCHER
Het meest in het oog springende stukje maatwerk dat Ronny Wens en zijn team hier afleverde is wellicht de trap, die centraal in de leefruimte staat. “Daarover hebben we lang getwijfeld”, vertelt Jef. “Mijn collega had een vergelijkbaar model dat ik heel mooi vond, maar die stond tegen de muur. Dat maakt het veel eenvoudiger om alles vast te zetten. Het lijkt niet zo, maar het is een stalen trap met houten bekleding. Via een glasfabrikant waar Ronny vaker mee samenwerkt hebben we dan een glazen leuning laten maken uit één geheel. Dat houdt alles mooi mee in evenwicht. Het is wel een eyecatcher geworden omdat ie centraal in de woonkamer staat. Dus was het logisch om er iets speciaals mee te doen. Boven ligt er donker parket, door de trap wordt de link tussen boven en beneden zo ook visueel gemaakt.”

OPVALLENDE U-VORM
De nieuwbouwwoning werd in U-vorm gebouwd waarbij er aan de zuidkant grote glaspartijen zijn voorzien. “Zo hebben we het hele jaar door veel natuurlijk licht in onze woonkamer en keuken. En bij uitbreiding in de rest van ons huis. We hebben wel overal voldoende zonwering moeten voorzien om in de zomer oververhitting te voorkomen. Maar dat lukt goed, we kunnen de warmte goed buiten houden.” “Met al dat natuurlijk licht wilden we een vleugje vakantiegevoel creëren in onze dagelijkse woning”, gaat Jef verder. “Je hebt overal een mooi zicht naar buiten. Naar de tuin, maar ook naar de groene omgeving aan de voorkant van onze woning, met veel bomen en de weiden hier in de buurt. Ook van in onze slaapkamer hebben we een prachtig uitzicht op de omgeving.”

GEVELBEKLEDING IN WILDVERBAND
Buiten valt de houten gevelbekleding op. Daarin zit de voordeur mee weggewerkt en ook op de eerste verdieping, aan de straatkant, zorgt die gevelbekleding voor het typerende uitzicht van de woning. “We vonden dat een hele mooie aanvulling”, herinnert Jef zich. “Al hebben ze dit systeem speciaal voor ons ontwikkeld. Het was een idee van Ronny om hier houten gevelbekleding te plaatsen in wildverband. Ik vond het belangrijk dat het hout zijn kleur zou behouden. Daarom is alles vooraf in een lakkerij al behandeld en afgewerkt. Binnen dit systeem worden de latten in hun omhulsel geklikt. Meestal moeten die vastgeschroefd worden, maar daarbij wordt de coating dan beschadigd. Dat wilden we vermijden. Nu zitten we voor jaren goed en hoef ik niet stil te staan bij het onderhoud dat ik anders regelmatig zou moeten herhalen. Intussen is het blijkbaar een systeem geworden dat de mensen van Ronny Wens vaker toepassen.”

ONZICHTBARE BINNENDEUREN
Ook de houten binnendeuren werden door Ronny Wens vervaardigd en geplaatst. “Ze liggen volledig gelijk met de muren en er is geen omlijsting zichtbaar. Dat zorgt dat het visueel extra strak oogt. Invisidoors, heet het. Wij vonden dat heel erg mooi. Zij hadden die al eens ooit geplaatst bij een project waar we samen aan gewerkt hadden. Toen wist ik al: dit wil ik ook.”

LAAG VERBRUIK
“Uiteraard hebben we voor houtskeletbouw gekozen. Omdat wij met 3Bouw daarin gespecialiseerd zijn, maar in de eerste plaats omdat we oprecht overtuigd zijn dat dat de beste bouwmethode is. Op het vlak van isolatie kan bijvoorbeeld geen enkele methode dat evenaren. En qua constructie zijn er nauwelijks beperkingen, wat erg belangrijk was voor ons. Onder meer omdat we graag die U-vorm wilden verwezenlijken. Ons verbruik ligt 4 tot 5 keer lager dan bij een traditionele woning van een vergelijkbare omvang. In deze tijden haal je er nu eenmaal veel profijt uit door minder energie te verbruiken. Dat is altijd al zo geweest, maar nu is het verschil wellicht groter dan ooit.” “We wonen hier nu twee jaar. Met Kerstmis zijn we verhuisd. We zijn hier heel gelukkig. We hebben onze woning zelf kunnen uittekenen en alles werd tot in de puntjes perfect uitgevoerd. Het werd een strakke en moderne woning, met hier en daar enkele organische elementen, precies zoals we het in gedachten hadden.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.