Bijzondere woningen

Energiezuinige houtskeletwoning die zorgt voor rust

Gepubliceerd: 5 oktober 2020  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 202

KASTERLEE/WESTERLO — Dichter bij hun dochter zijn, het bracht de familie Nagels van Ravels naar Kasterlee. Daar vonden ze een goedgelegen lap grond in het centrum van de gemeente. Op die plek een functionele en energiezuinige woning bouwen, die opdracht gaven ze aan 3Bouw houtskeletbouw uit Westerlo.

 

De dochter van de familie Nagels woont al jaren in Kasterlee, samen met haar gezin. Om dichter bij hen te zijn besloten haar ouders om de verhuis naar het pompoenendorp te wagen. Hun oog viel op een bouwgrond in het centrum van de gemeente. De bouwplannen konden beginnen. Het waren goede vrienden van het gezin die 3Bouw Houtskeletbouw aanraadden. “Zij waren zodanig tevreden dat wij eigenlijk niet getwijfeld hebben. We werden uitgenodigd op een infoavond in Herenthout, zijn langsgeweest in hun kijkwoning in Westerlo en hebben zelfs enkele willekeurige klanten bezocht, hier in Kasterlee. Het gevoel zat telkens helemaal goed.” “Het feit dat 3Bouw zaakvoerders heeft die veel ervaring hebben in de houtskeletbouw, dat was een belangrijk onderdeel voor ons”, vertelt de gastheer. “Het zit zo: ik heb 41 jaar voor een bank gewerkt en één van mijn vaste klanten had familie in Canada, waar houtskeletbouw al meer dan 40 jaar bestaat en het echt al lang een groot succesverhaal is. Dat heeft zeker meegespeeld om de keuze voor houtskeletbouw te maken.”

KORTE BOUWTIJD
In augustus 2018 werd er gestart. 13 weken later, in november, kon er al opgeleverd worden. Eén van de voordelen aan houtskeletbouw. “Als je een project snel en kwalitatief kan afwerken, biedt dat niks dan voordelen”, vertelt het gezin ons. “Je kan bijvoorbeeld meteen beginnen schilderen en inrichten. We hebben dat jaar in december ook een 200-tal mensen ontvangen op een opendeur in onze woning. Daar konden we al tonen dat ons huis helemaal klaar was, zelfs het interieur.” “De werken zelf liepen enorm vlot. Alles vloeide naadloos in elkaar over. De werf is nooit stilgevallen, wat toch behoorlijk indrukwekkend is. Ze hebben ook hun vaste onderaannemers die het gewoon zijn om zo te werken. Voor de keuken hebben we onze eigen aannemer aangebracht, voor het overige hebben we hun voorstellen gevolgd. We kregen een persoonlijke dossierbeheerder toegewezen die ook onze vaste werfleider is geworden en vooral ons vaste aanspreekpunt was. Die communicatie verliep uitstekend. Als wij een vraag hadden, kregen we meteen een antwoord.”

BEN-WONING
“Een te hoge energiefactuur en een moeilijk te onderhouden huis, dat waren de frustraties die we in Ravels hadden”, klinkt het. “Onze nieuwe woning heeft een energiepeil van 15.” Een BEN-woning dus, die werkt met een combinatie van zonnepanelen, vloerverwarming en aardgas. “Het moest energiezuinig zijn. En dat is gelukt. Onze huidige energiefactuur bedraagt nog 1/5 van die van ons vorige huis. We kwamen van een woning in hoevestijl met elektrische verwarming. En we worden nu beloond omdat we vijf jaar geen kadastraal inkomen moeten betalen.”
“De goede isolatie zorgt ook voor rust. Je hoort heel weinig van de straten hier. Dat merk je bijvoorbeeld in de studeerruimte, die heel belangrijk is omdat ik mij daar kan concentreren als ik wat moeilijkere materie aan het lezen ben, maar ook omdat de kleinkinderen daar ongestoord kunnen studeren, daarvoor komen ze graag naar hier. En om te spelen op de zolder natuurlijk, daar hebben ze ruimte zat. Wij doen er de strijk en laten er de was drogen. Het is één open leefzolder geworden, waar we ook extra kastruimte hebben voorzien.”

STALEN DEUR ALS BLIKVANGER
Ook in de rest van het huis valt het op dat alle ruimte optimaal benut is. “Het is één van de eerste dingen die we tegen de architecte gezegd hebben. Er mocht geen verloren ruimte zijn, geen kleine hoekjes en kantjes die niet gebruikt worden. Verder wilden we veel lichtinval om een extra ruimtelijk gevoel te scheppen. De tussendeur richting de trap is een goed voorbeeld. Een stalen frame met veel glas die ook het extra licht dat via de smalle ramen langs de trap binnenkomt verder tot in de woonruimte brengt. Die deur is wel een blikvanger geworden.” Verder valt onder meer een boograam en de grote schuifraam in de woonruimte op. Ook in de open keuken is er veel kastruimte voorzien. “En een cooker op de kraan die voor instant kokend water kan zorgen”, vult de gastheer aan. “Iets wat ik iedereen zou aanraden. Heerlijk als je ’s avonds nog een soepje wil eten.” Op de kasten staan kleine greepjes gemonteerd. “Ik ben geen fan van duwsystemen omdat de kasten dan soms blijven openstaan.”

ONDERHOUDSVRIENDELIJK
“Over de vloer in de leefruimte hebben we misschien nog het langst getwijfeld. Dat is uiteindelijk een grote tegel geworden. Die heeft het voordeel dat hij enorm onderhoudsvriendelijk is en tegen een stootje kan. Als je bijvoorbeeld parket legt, moet je toch heel voorzichtig zijn. Ik ken mensen die daardoor zowat overal tapijten hebben gelegd. Dat wilden wij zeker niet.” Verder valt het op dat er in de woonkamer overal met ingebouwde spotjes wordt gewerkt. “We wilden geen armaturen of luchters. En de spotjes kunnen gedimd worden. Dat gebruiken we vaak.”
“Om nog meer rust te hebben, richtten we het huis op de doodlopende straat hier”, vertelt het gezin nog. “Langs de hoofdstraat komen er heel veel fietsers en soms zelfs bussen voorbij. Daar zijn we nu meer van afgesloten.” Het terras is dan weer visueel het verlengde van de open woonruimte binnen. “Bij mooi weer zitten we vaak buiten. We hebben er de optie om een overkapping te plaatsen. ’s Ochtends kunnen we de grote schuifraam openzetten en zo frisse lucht binnenbrengen, pas in de namiddag staat de zon op dat gedeelte. Zo kunnen we de woning makkelijker koel houden.” Ook de gevelstenen werden heel bewust gekozen. “Die van ons vorig huis waren heel poreus. Als het een strenge winter was, dan brokkelde er hier en daar al eens een steen af. Daarom hebben we nu voor een heel stevige steen gekozen. Het mag nu vriezen, we gaan geen schade hebben.”
Kortom, de familie Nagels is erg gelukkig in hun nieuwe woning. “Het is een huis waarin geleefd mag worden. Heel onderhoudsvriendelijk en functioneel. Energiezuinig en rustgevend. Exact wat wij zochten dus.” 

MEER INFO
www.3bouw.be

 

 

 

 

 

 

 

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
wonenbinnenkijken

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.