Bijzondere woningen

Een warm interieur als smaakmaker

Gepubliceerd: 14 december 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 237

BOUWEL/RETIE — Voor de ‘Binnenkijken’ gaan we deze maand langs bij een koppel dat al enkele jaren met pensioen is. Vorig jaar verhuisden ze naar hun nieuwbouwwoning in Bouwel. “De betonnen structuur zorgde ervoor dat er voldoende warme elementen in het interieur moesten komen”, klinkt het bij de bewoners. 

“We wonen hier exact één jaar”, vertellen de bewoners van het huis waar we deze keer gaan ‘binnenkijken’ terwijl ze ons rondleiden. “Ons vorige huis en onze tuin werden te groot en er moesten stilaan renovatiewerken gebeuren. Daarom besloten we om terug van nul te beginnen en kochten we hier een bouwgrond.” De zorg voor het interieur kwam in handen te liggen van Segers Interieur uit Retie. “Zij hebben ook het interieur gedaan in de woning van onze zoon. Hij woont daar nu zo’n dertien jaar en alles is er nog piekfijn in orde. Later hebben ze nog een kleine renovatie in onze eigen woning uitgevoerd, ook daar waren we heel blij mee. We zijn al heel vroeg in het bouwproces naar hen gestapt met onze plannen, zodat zij ons al van bij het begin goed konden begeleiden. We vonden het bovendien interessant dat zij hun eigen interieurarchitecte hebben, zo moesten we daar niemand extern voor inschakelen.”

CARTE BLANCHE
“We hebben hen eigenlijk voor het grootste deel carte blanche gegeven”, klinkt het. “Ze voelden heel goed aan wat wij wilden en wat wij mooi vinden. Het moest een interieur zijn dat makkelijk was in onderhoud en praktisch om in te wonen. Het mocht strak en stijlvol blijven. Maar omdat we een betonnen structuur hebben, mocht het wel niet té strak zijn. Daarom hebben we in overleg gekozen voor de warmte van hout en dat doorheen de hele woning terug laten komen.” Beneden is dat onder meer het geval in de keuken en in het televisiemeubel. “Er werd gezocht naar een mooi evenwicht tussen onze meubels en het nieuwe interieur. Zo is het hout van de keuken en onze eettafel mooi op elkaar afgestemd.”

OPEN KASTEN
Ook in de dressing werd gekozen voor hetzelfde hout. In de greepjes van de kasten en in de open kasten die het geheel visueel doorbreken. “We wilden hier geen strakke kastenwand omdat we dat te kil vinden. Die open gedeeltes in combinatie met de ingewerkte bureau achteraan vinden we heel geslaagd. In één van de dichte kasten heeft de printer zijn eigen plekje gekregen. “We wilden vermijden dat de printer en de computer in de woonkamer in het zicht zouden staan. Hier kunnen we er vlot bij, maar springen ze niet in het oog.” In de open kasten werd met indirect licht gewerkt, net als bijvoorbeeld in de trapleuning en op meerdere plaatsen in de keuken.

ZACHTE TINTEN EN NATUURLIJKE MATERIALEN
In die keuken is er een mooi evenwicht gecreëerd tussen de rustige tinten en de karaktervolle materialen. Door de hoge kastenwanden licht te houden, is alles open en ruim gebleven. “De onderkasten in Amerikaanse notelaar zorgen voor het warme karakter in de ruimte.” In het ontwerp werden er geen bovenkasten voorzien, om de keuken open en luchtig te houden. De keuken is niet enkel een werkkeuken maar ook een gezellige plaats om te vertoeven. Voor het keukeneiland is er een natuursteen uitgezocht, die met zijn warme tint perfect in het geheel past. “Zelfs de hoekjes van het keukeneiland zijn prachtig afwerkt, ik laat me nochtans vertellen dat dat niet eenvoudig is.” Bij het spoelgedeelte werd er met een onderhoudsvriendelijk RVS-werkblad gewerkt. “De spoelbakken lopen naadloos over in het tablet, wat zorgt voor een erg hygiënisch geheel. Je kan er zelfs je potten en pannen op zetten, al doen we dat meestal niet.” De stopcontacten zijn mooi in de spatwand en het kastwerk ingebouwd, wat voor extra rust zorgt. “We hebben de ervaringen van het wonen in ons vorig huis mee verwerkt in de plannen. Al was het maar dat de afwasmachine iets hoger werd geplaatst en er in het keukeneiland een kookvuur met ingebouwde dampkap kwam.” In de badkamer werd een bad tegen de muur geplaatst. “Het mocht niet vrijstaand zijn, want dat vinden we minder makkelijk te onderhouden. Maar we vonden dat bad wel belangrijk. Het mocht niet te groot zijn en de randen wou ik niet te breed.”

VEEL NATUURLIJK LICHT
“We wilden een woning met veel natuurlijk licht, maar het mocht geen blok zijn. We hadden ruimte genoeg, dus daarom hebben we voor een L-vorm gekozen waarvan beide benen ongeveer even lang zijn. Met veel raampartijen aan de kant van de tuin. In de zomer zitten we vaak onder ons overdekt stukje terras. Daar hebben we vanaf de middag al schaduw, heel aangenaam. Of we eten soms buiten als het mooi weer is.”

EIGEN STIJL
“De mensen van Segers Interieur kwamen met veel toffe ideeën af. Onze woning is daardoor echt prachtig geworden, met zijn eigen stijl. Over alles is goed nagedacht en de afwerking is top, tot in de kleinste details. Niks werd aan het toeval overgelaten. De timing liep ook vlot. Dat vonden we heel belangrijk. Op onze leeftijd wil je niet nog in een bouwproject van meerdere jaren stappen. Daarom hebben we ervoor gekozen om ons volledige interieur in hun handen te leggen.” “Het is een heel fijne woning geworden en het interieur is daarvan een belangrijk onderdeel. We zijn hier heel gelukkig. Het was een grote stap voor ons, maar we zijn blij dat we die gezet hebben.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.