Bijzondere woningen

Een sfeervol modern huis om rustig oud in te worden

Gepubliceerd: 25 februari 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 206

ZOERSEL/KASTERLEE — In onze rubriek ‘Binnenkijken’ bezoeken we deze maand een unieke woning in Zoersel, met zicht op de tuin in zowat het hele huis. Toch werd ook het interieur een erg belangrijk onderdeel van deze nieuwbouw. Reden te meer om een samenwerking aan te gaan met Boa Interior uit Kasterlee.

Ook deze rubriek ontsnapt er niet aan. De rondleiding van deze maand verloopt via video, met dank aan een zeker virus. Gastvrouw Leen hanteert de smartphone en toont ons met de nodige trots de woning waarin zij samen met haar man en hun twee dochters wonen, die pendelen tussen kot en thuis. “Het is dus eigenlijk eerder een woning voor twee personen, waar wij rustig oud kunnen worden. De bovenverdieping is momenteel voor onze dochters, maar alles is zo gebouwd dat wij enkel beneden moeten zijn, als we ooit slechter te been worden. Geen trapjes of niveauverschillen dus.” In 2019 begonnen ze te bouwen aan hun nieuwbouwwoning, vorig jaar in oktober verhuisde het gezin. “Eerder uit koppigheid”, glimlacht de gastvrouw. “Want we kwamen bijna in een ruwbouw terecht. We hebben dan stukje bij beetje alles verder vormgegeven.” Het interieur werd mee uitgetekend en vervaardigd door Boa Interior uit Kasterlee. “We leerden hen kennen via de aannemer die onze architect had aangeduid. Zij hadden al vaker samengewerkt en waren zeer lovend. Volkomen terecht, zo zou later blijken.”

GROTE RAAMPARTIJEN
De woning is gebouwd in een opvallende L-vorm. Met overal grote raampartijen richting het zuiden, waar de tuin de aandacht trekt. Zowat in het hele huis heb je een zicht op het achterliggende groen. “Beneden hebben we zoveel mogelijk voor openheid gezorgd. De keuken en woonkamer sluiten bij elkaar aan en er zijn nauwelijks binnendeuren.” De kastenwand die doorheen de keuken en de living loopt, bestaat uit Honduras mahoniehout, dat een lichtrode tint heeft. “Dat wou ik graag omdat het warm aanvoelt in combinatie met de beton van het plafond en de vloer.” De kastenwand wordt in de keuken onderbroken door een kamerhoge raam en in het woongedeelte is er een open stuk centraal in de kast verwerkt. “We vreesden dat het anders te bombastisch zou zijn en bovendien wou ik graag een plekje hebben waar ik accessoires kon plaatsen of waar je bijvoorbeeld theelichtjes kan zetten om het gezellig te maken.” Voor de open stukken werd er geopteerd voor zwart als kleur. Dat zwart komt ook terug aan de binnenkant van de kasten. In het barretje bijvoorbeeld, dat verborgen ligt achter één van de kastdeuren die volledig kan wegschuiven in de wand. Ook de ovens zitten weggewerkt achter zo’n kastdeur. Binnenin is alles voorzien van indirecte verlichting, wat het geheel extra sfeervol maakt.

TELEVISIE DIE KAN VERDWIJNEN
Ook de televisie zou oorspronkelijk een plekje in de grote kastenwand krijgen. “Maar dat zou betekenen dat we tv moesten kijken met onze rug naar de tuin en dat zagen we niet zitten. Daarom hebben we samen met Boa Interior een oplossing gezocht.” Die oplossing kwam er door een uitsparing te voorzien in een andere muur in de woonkamer. Een aparte ingebouwde kast, helemaal in het wit, kon zo de televisie herbergen. Als de deuren dicht zijn, staan ze in het verlengde van de muur zelf en is de televisie compleet uit het interieur verdwenen. Een ingenieus stukje denkwerk dat tot op de millimeter exact moest worden uitgewerkt. Naast de zetel staat een bijzondere lamp. “Die heeft Christof Bleys, de vriend van mijn dochter, samen met zijn broer Bart ontworpen en gemaakt. Een uniek stuk van twee jonge ondernemers om in de gaten te houden!” Om het open geheel toch te doorbreken, koos het gezin voor een losstaande scheidingswand waarin onderaan een gashaard zit verwerkt, tussen de woonkamer en de keuken. “Het zorgt er onder andere voor dat we aan tafel kunnen zonder dat de potten en pannen in het zicht staan, maar toch blijft het één open geheel.”

VISUELE LIJNEN
Visueel wordt er in het interieur met verschillende lange lijnen gewerkt. Het woongedeelte wordt zo verlengd door de hal, waar alles extra strak is uitgewerkt. Met witte deuren die perfect in lijn liggen met de muren, Boa Interior maakte er zelfs speciale handgrepen voor om alles extra strak te houden. De vloerverwarming zorgt voor een constante, aangename warmte. “De overstekende luifel buiten zorgt ervoor dat we in de zomer beschermd zijn tegen de invallende zon. We hebben ook bewust veel bomen laten staan in de tuin. Alleen de avondzon valt rechtstreeks in de keuken binnen, maar daar hebben we screens, net als aan de slaapkamers van de kinderen.” Opvallend is ook dat de schuiframen op meerdere plaatsen kunnen geopend worden. Sommige stukken kunnen zelfs volledig verdwijnen in de muur, het stuk tussen de twee kastenwanden bijvoorbeeld, dat schuift weg in een aparte nis. En ook in de badkamer kan de raam helemaal verdwijnen. Het losstaand bad komt zo als het ware mee buiten te staan.

KEUKENEILAND UIT INOX
Een andere blikvanger is het keukeneiland uit geborsteld inox. “Het mocht een beetje stoerder zijn”, stelt Leen. “Klassiek marmer, dat zag ik niet zitten. We hadden dit gezien bij onze architect thuis. Het is modern, maar niet te kil. Een warme en zachte gloed. De inox laag is heel erg dun. Je moet natuurlijk wel tegen een krasje kunnen, maar dat vind ik er net mooi bij passen. Het keukeneiland is zelfs het centrum van ons huis geworden. Hier zitten we samen als we gasten ontvangen, met de haard vlakbij.” Kortom, een prachtige en unieke woning met zijn eigen karakter. “Ik wilde geen huis dat enkel wit was. Daarom hebben we voor de effen gepolierde beton gekozen. Ik zag hier echt geen parket liggen. Het is een modern huis geworden, maar wel met een knipoog naar het modernisme van de jaren ’70.” “En alles is nog niet klaar”, benadrukt de gastvrouw ten slotte. “De tuin moet nog aangelegd worden, er komt nog een loungehoekje en een buitenkachel en we willen hier en daar ook nog schilderijen en mooie accessoires een plaatsje geven. Misschien moet je over een jaartje nog een keer komen kijken.” Dat staat alvast genoteerd!

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
wonenbinnenkijken

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.