Bijzondere woningen

Een overloopzwembad als eyecatcher in de tuin

Gepubliceerd: 28 april 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 219

TURNHOUT/MOL — Op een dag waarop de lentezon zich uitvoerig laat bewonderen, bezoeken wij de tuin van Kim en zijn echtgenote Ilse. Het koppel woont in Turnhout en heeft twee tienerdochters. Eyecatcher in de tuin is hun overloopzwembad, dat in 2020 door het Molse Swimtec werd geplaatst. Intussen kijkt het gezin reikhalzend uit naar de zomer. “Zwemmen doen we normaal gezien van eind april tot eind september. Maar veel is afhankelijk van het weer.”

“In onze vorige tuin hadden we ook een zwembad dat we vaak gebruikten”, legt Kim uit, de vader van het gezin dat we deze maand bezoeken. “Toen we verhuisden, was het al snel duidelijk dat we er hier opnieuw eentje wilden. Maar dan helemaal in lijn met onze woning. Die is strak en modern, dus we wilden ook graag een modern overloopzwembad. Een traditioneel zwembad, met zo’n hogere rand, zou hier niet passen.” Het zwembad werd gebouwd door Swimtec uit Mol. “We hebben Kris (Donders, de zaakvoerder, nvdr.) leren kennen op Alta Ripa, de lifestylebeurs in Oud-Turnhout. Enkele jaren geleden al, nog voor er sprake was van een zwembad te bouwen. Toen we verhuisd waren, hebben we met hem contact opgenomen. We kenden intussen ook mensen die een zwembad van Swimtec hadden en die heel tevreden waren.”

SPEELSE BLOKTRAP
“Wil wilden graag een overloopzwembad met zoveel mogelijk zwemlengte. Daarom werd de trap in een hoek geplaatst en niet over de volledige breedte. Het is een speelse bloktrap geworden, een ontwerp van Swimtec. Heel mooi en handig, want je kan er ook rustig op zitten. De lamellen die erover kunnen schuiven zijn volledig geïntegreerd in het geheel. Als het zwembad open ligt, zie je die lamellen niet zitten omdat ze oprollen in een gedeelte achter het bad.” “Als je aan het zwemmen bent, zie je de waterlijn met in het verlengde de tuin en het terras. Dat vind ik enorm aangenaam. Bij een klassiek zwembad kijk je voortdurend op de rand. Dat is toch een heel ander gevoel. Ook aan de kleinste details zijn gedacht. Zo komen de voegen van de boordstenen overeen met de voegen van ons terras. Dat zorgt er meteen voor dat alles één mooi geheel vormt.” We hebben de details ook nog doorgesproken met een tuinarchitect. Die heeft mee bepaald waar het zwembad exact zou komen, het was o.a. belangrijk dat het zwembad niet te vaak in de schaduw zou komen te liggen. En we wilden de tuin toch onder handen nemen, dus dan kon het beter allemaal samen zodat we geen twee keer tussen de werkzaamheden zaten. Dat is eigenlijk allemaal heel vlot verlopen. De werken hebben zo’n drie maanden geduurd, vanaf het voorjaar van 2020. En in de zomer konden we al zwemmen. We zaten toen wel nog tussen het zwarte zand want we hebben pas in het najaar grasmatten gelegd, maar voor één zomer hadden we er dat wel voor over.”

APRIL TOT SEPTEMBER
“We zwemmen meestal van eind april tot eind september, afhankelijk van het weer. Als de zon in het voorjaar voor het eerst wat langer schijnt, begint het te kriebelen. En als het weer in het najaar grijs en killer begint te worden, dan zetten we de verwarming stilaan terug af. Het mooie weer hoort er wat mij betreft ook bij. Anders heb ik toch geen zin om te zwemmen.” “Vorige week kregen we nog bezoek van een gezin met kinderen. Het water was toen nog maar zo’n 16 graden, maar ze hebben toch even gezwommen. Het is heel uitnodigend. Al ga ik er zelf nog niet in dan, dat is me iets te koud”, lacht Kim. “Maar het heeft ons er wel toe aangezet om de verwarming op te starten zodat wij binnenkort ook kunnen zwemmen, maar wel in warmer water dan”, klinkt het met de glimlach.

INTELLIGENTE STURING
Het zwembad werd aangesloten op de bestaande warmtepomp van het huis. Wel werden er bijkomende zonnepanelen gelegd om genoeg energie te hebben om het zwembad te verwarmen. “We hebben gekozen voor een intelligente sturing waarbij het water opgewarmd wordt als de zonnepanelen te veel stroom aanmaken. In plaats van die terug op het net te zetten, gebruiken we die energie dus voor het zwembad.” “Zo’n zwembad nodigt ook uit om meer buiten te zitten. We merken dat we nu vaker op ons terras vertoeven. En we nodigen al eens sneller vrienden uit, of onze kinderen laten hun vrienden langskomen. We hebben zelfs gemerkt dat we vaker thuis zijn. Als het mooi weer wordt, hoeven wij niet in de auto te zitten zweten op weg naar de kust, we blijven gewoon thuis en zwemmen hier of zetten ons rustig langs het zwembad. Het zorgt voor een heel ontspannen gevoel. Intussen hebben ook mijn ouders hun zwembad door Swimtec laten vernieuwen. Ze hebben hier gemerkt dat hun eigen zwembad toch wat ouder begon te worden en ze vonden het zwemmen in een overloopzwembad ook geweldig.” “In de winter laten we alles open liggen. Zo krijg je het gevoel van een vijver in de tuin. Dat vind ik een stuk mooier dan zo’n afgedekt zwembad. We maken er dus heel veel gebruik van. Zowel mijn vrouw en ik als de kinderen. Het gebeurt regelmatig dat ik ’s avonds nog wat baantjes zwem als ik bijvoorbeeld laat thuis ben van een vergadering. En in het weekend is het één van de eerste dingen die ik ’s ochtends doe. Dan ben je meteen opgefrist en kan je vol energie aan de dag beginnen.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.