Bijzondere woningen

Een modern bijgebouw in de tuin, met Oostenrijkse invloeden

Gepubliceerd: 23 februari 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 228

DESSEL — Voor de binnenkijken van deze maand blijven we voor één keer deels buiten. We bezoeken een gezin uit Dessel waar we het vakantiegevoel opzoeken in hun tuin. Daar zorgt een bijzonder bijgebouw voor, met een opvallend uiterlijk en enkele Oostenrijkse invloeden. “Het heeft iets van een après-skihut, maar dan wel met een modern uitzicht.”

“Wij hadden in onze tuin nog een tuinhuis nodig. Maar een traditioneel tuinhuis wilden we niet”, legt de gastvrouw van deze maand uit. “Mijn man wou er liever een mancave van maken. Omdat we allebei fervente skiërs zijn, mochten er enkele Oostenrijkse invloeden mee in verwerkt worden. Zo gingen we op zoek naar de typische uitstraling van ‘barnwood’, het ruwere hout dat je daar vaak ziet. Maar het uiterlijk van het gebouw moest modern zijn, omdat het mooi bij ons huis moest passen.”

VOLLEDIG WEGSCHUIVEN
Al snel kwam het koppel bij hun dorpsgenoten van LSB Blokhutten terecht. “Ten eerste omdat ze veel verschillende soorten hout hebben om uit te kiezen en we er zo dat barnwood voor binnen vonden. En ten tweede omdat zij een systeem konden aanbieden waarbij de ramen en de deur als één geheel wegschuiven. Dat vouwt mooi samen tegen de zijkant. We wilden dat veel liever dan een combinatie van schuiframen die je niet helemaal kan openzetten. We hebben nu heel stevige ramen, maar ze zitten toch in een flexibel systeem. Dat was perfect wat we zochten. Bart (van LSB Blokhutten, nvdr.) was meteen mee in wat we graag wilden. Het eerste plannetje dat we kregen, lag meteen volledig in lijn met wat wij in gedachten hadden.” Alles werd al gerealiseerd nog voor de coronacrisis losbarstte. “We hebben daar die periode veel plezier aan beleefd, je mocht toch nergens naartoe. Daarna werd het enorm populair, iedereen wou plots investeren in vakantie in je eigen tuin.”

HET HELE JAAR DOOR
“Wij bekijken het echt als een extra stukje woning. Maar dan wel eentje waar we heel veel gebruik van maken. Dat hadden we vooraf nooit gedacht. We zitten hier heel vaak en als we gasten hebben, komen we altijd rechtstreeks naar hier. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je huis niet overhoop komt te staan. We hebben hier alles voorzien. Een apart toilet, een barretje, drank, glazen en zelfs een afwasmachine. Het zorgt er wel voor dat we nu iets vaker gastheer en gastvrouw zijn binnen onze vriendengroep dan vroeger, maar dat vinden we helemaal niet erg.” “Ook in het weekend zitten we hier bijna voortdurend. Als we ons hier zetten dan is het weekend écht begonnen. Dat is nog helemaal anders dan gewoon in je zetel neerploffen, vind ik. Ik kom hier meteen tot rust. We zitten hier het hele jaar door, zeker niet alleen in de zomer. Tijdens de warmste maanden zorgt de airco voor verkoeling of zetten we alles open, tijdens de winter zorgen de grote ramen ervoor dat alles snel opwarmt en kan de airco ook verwarmen.”

WINTERS TAFEREEL
Overal komt de combinatie tussen wit, zwart en hout terug. Met de lichte kasten en de vloer, het donkere plafond en dak en het hout van de toog en van de muren en de gevelbekleding. Zowel in het toilet als in de leefruimte is één van de muren voorzien van behangpapier met een winters tafereel erop. “Zo wanen we ons helemaal in een aprèsskihut in de bergen”, klinkt het met de glimlach. “Intussen hangen er ook skilatten aan de muur en hebben we enkele soorten schnaps in huis gehaald. Dat hoort er voor ons wel bij. En buiten hebben we een blok hout staan om ‘hamertje klop’ te spelen. We wilden er zeker geen poolhouse van maken, wij zijn niet zo’n zwemmers.” Achteraan is er een berging voorzien waar de tuinspullen van het koppel een plaatsje kregen. De meubels werden ook bij LSB Blokhutten gekocht. “Dat vonden we heel handig, dat zij dat aanbod ook hebben waardoor we dus niet ergens anders moesten gaan zoeken.” In de woonkamer koos het koppel voor een railing met spots erop en boven de toog werden lampen in flesvorm voorzien. “In het donkere ‘black smokey grey’, dat past goed bij de kleur van het plafond en bij het donkere kraanwerk.” De vloer is van gepolierd beton en vormt visueel één geheel met het terras rondom het bijgebouw. “Dat ziet er strak uit en is erg onderhoudsvriendelijk.” Aan de buitenkant zorgen smalle houten latjes voor een moderne look. Zij zijn een stuk fijner en gladder dan het ruwere barnwood van binnen.

SPEELS EN MODERN
De toog en de kasten werden door Segers Interieur uit Retie bedacht en geplaatst. “Die kasten wilden we graag strak en modern. Met een speels open kastje erin, maar toch vormt het visueel één mooi geheel. De afwasmachine en twee kleine ijskastjes zijn in die lage kastenwand weggewerkt.” “We zijn heel blij met ons bijgebouw”, klinkt het enthousiast. “En mijn man is zeker ook tevreden. Het is dan wel geen pure mancave geworden, maar hij zit hier toch erg vaak. Net als ik trouwens, ook met mijn vriendinnen. Het is geen café, maar aan een toog een praatje maken is altijd een stuk gezelliger dan in je woonkamer, toch?”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.