Bijzondere woningen

Ecologische tuin vol met ronde vormen

Gepubliceerd: 7 september 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 211

OUD-TURNHOUT/RETIE — Met de nazomer in zicht, blijven we in deze rubriek voor één keer gezellig buiten. We bezoeken de tuin van een dame uit Oud-Turnhout, die vijf jaar geleden in de gemeente kwam wonen. Ze droomde meteen van een ecologische tuin vol bloemen en bomen, met een overvloed aan ronde vormen. Een partner om die natuurlijke tuin te ontwerpen en aan te leggen vond ze in Retie: bij Groeba.

“Ecologie is heel belangrijk voor mij”, gaat de gastvrouw van start. “Ik wou een bedrijf dat daar ook veel belang aan hecht. Ik ben dan op internet beginnen zoeken en zo kwam ik bij Groeba terecht. De contacten liepen meteen vlot. Belangrijk, want het moet klikken. Gino (de tuinarchitect van Groeba, nvdr.) kon zich helemaal inleven in wat ik wou en in hoe ik de uitvoering zag. Je merkt dat hij er verstand van heeft.” De tuin werd volledig onder handen genomen door Groeba. “Er stond alleen maar onkruid. Met ergens een verzakt zwembad ertussen.” Alles werd van nul terug opgebouwd.

VLINDERS EN BIJEN
“Ik hou van bloemen en planten die goed zijn voor de bijen en vlinders”, vertelt de gastvrouw verder. “Op basis daarvan heb ik een eerste selectie gemaakt. Aangevuld met enkele bloemen die ik graag wou schilderen. Ik doe dat in mijn eigen atelier, dus dan zijn bloemen in de tuin wel handig.” Daarna stelde Groeba enkele bomen voor die goed bij die eerste selectie van planten en bloemen pasten. “Ik kon me meteen vinden in de bomen die zij hier wilden plaatsen. En zo heb ik weer leuke nieuwe dingen ontdekt”, klinkt het enthousiast. “Ik heb ook rozen geplant. Die onderhoud ik zelf en pluk ik zo nu en dan om ze in drijfschalen te leggen. Tegen het hek groeien er bijvoorbeeld veel rozen. Daaraan werken, vind ik het leukste wat er is.”

NATUURLIJK EVENWICHT
“Bij mij komt er geen milliliter gif in mijn tuin. Jammer genoeg denkt niet iedereen er zo over. Maar voor Groeba was dat ook meteen een evidentie. Ecologie is geen stijl op zich, het zijn eerder spelregels die worden toegepast. Zo bekijken zij het en zo denk ik er ook over. Ik vind het fantastisch hoe de natuur in elkaar zit. Daar moet je je zoveel mogelijk op richten. Dat ecologisch evenwicht tussen mens, dier en natuur is essentieel. Een tuin moet een natuurlijk evenwicht vormen. Zo kan je perfect insecten of vogels lokken als natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zij zullen ook geen hagen met vaste snoeivormen voorstellen, eerder losse struiken met bloemen erin.” “Ik heb vroeger altijd moestuinen en gewone tuinen gehad aan mijn vorige woningen, dus ik wist wel wat ik wou. Veel ronde vormen bijvoorbeeld, dat was één van de allereerste zaken die ik heb verteld aan hen. Dat hebben ze heel mooi uitgewerkt.” Getuige de bochtige paden en de ronde zon die in een hoek van de tuin is geplaatst met centraal een boom erin. “Ik wou graag een zon in de tuin omdat ik dat een belangrijk en positief symbool vind. De zon is het licht voor mij. Als we de zonnige kant blijven zien, dan valt het leven allemaal nog wel mee, toch? Gino heeft dat heel erg mooi ontworpen. Die boom, een reuzenkornoelje (Cornus Variegata, nvdr.), heeft bovendien een prachtig rond bladerdek als hij in bloei staat. Dan lijkt het wel alsof hij in etages groeit. Het past perfect bij de zon zelf. Ik wou het allemaal niet te afgelijnd. Er is vrij veel gras, maar nergens zijn er grote lappen. Ik vind het prachtig zo. Ook vanuit mijn atelier heb ik een schitterend uitzicht op de tuin.”

OPLICHTEN IN DE SCHEMERING
De paadjes kregen een ijzeren afbakening. “Dat was hun idee. Ik was in eerste instantie niet helemaal overtuigd, tot ze me meenamen naar één van hun andere klanten waar ze zo’n pad hadden gemaakt. Toen was ik er meteen voor gewonnen. Het past hier ook uitstekend.” Binnen de afbakening werd er grind voorzien. “Meer wit dan grijs”, verklaart de bewoonster. “Zo lichten de paden een klein beetje op als het schemert ’s avonds.” “Verder wou ik niet te veel verharding. Enkel een stukje terras en voor het overige moest alles waterdoorlatend zijn. Ook de oprit vooraan, daar heb ik voor grotere stenen gekozen.” Vlak aan het terras is er een waterelement voorzien. “Omdat ik dat mooi vind, maar ook omdat de vogels daar gebruik van kunnen maken.” “Het is een warme tuin, gericht op het zuidwesten, dus ik wou voldoende schaduwplekken. Bomen die snel groter worden bijvoorbeeld en dan voldoende schaduw kunnen geven. Het is niet de bedoeling dat ik daar nog jaren op moet wachten. Ik wil dat ik nu al ten volle van mijn tuin kan genieten. En dat lukt ook. Sinds ik deze nieuwe tuin heb, zit ik bijna altijd buiten. Zelfs om te eten.”

WILDE BLOEMEN
Net voor het huis is er een stukje voorzien met wilde bloemen. “Dat had misschien zelfs nog groter mogen zijn. Misschien wil ik op termijn het grasperkje daar nog weg om nog meer wilde bloemen te hebben. Dat is goed voor de natuur.” In juni en juli stond het hier vol met klaprozen. “Heerlijk, vind ik dat. Ook in de cirkel rond het waterelement. Klaprozen die als het ware door de tuin heen dansen, prachtig! Enkele planten heb ik intussen uitgewisseld met vrienden. Dat vind ik een fijne manier van werken. Zo verrijk je elkaars tuinen nog verder.” “Mijn tuin was haast belangrijker dan het huis zelf”, besluit de gastvrouw met een glimlach. “Buiten zijn is intens belangrijk voor mij. Hoe hard het ook regent of hoe koud het ook is, ik ga naar buiten. Dat zou je zelf ook doen, als je zo’n prachtige tuin had, toch?”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.