Bijzondere woningen

"De domotica is aanwezig, maar niet te dominant."

Gepubliceerd: 27 mei 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 209

OUD-TURNHOUT/ARENDONK — Deze maand kijken we in Oud-Turnhout binnen in een moderne nieuwbouw woning met veel lichtinval. Het jonge gezin dat er woont, besloot om een deel van de technieken zelf te plaatsen, onder de begeleiding van Energieconcepten uit Arendonk. 

Ruim twee jaar geleden verhuisde Randy met zijn vrouw Evi van Turnhout naar Oud-Turnhout. Intussen is ook de kinderkamer bezet, want zo’n jaar geleden werd hun dochtertje Ona geboren. “Wij zochten een bouwgrond waar een huis met een plat dak op mocht”, vertelt Randy. “Op veel plaatsen mocht dat niet, maar ik weet al 20 jaar welk huis ik wil en daar wou ik nu niet meer van afwijken.” Het koppel ontmoette elkaar toen ze allebei assistent-architectuur studeerden. “Een huis bouwen was dus heel erg belangrijk voor ons. Gelukkig hebben we dezelfde smaak. We hebben nooit lang getwijfeld over onze keuzes en er is nooit ruzie geweest. Ik hoor wel eens dat dat niet de standaard is tijdens zo’n bouwproces”, lacht Randy.

BETONCONSTRUCTIE
Het huis is een betonconstructie die ter plekke in elkaar werd gezet. Een aantal betonnen muren, zoals die langs de trap, werden bewust zichtbaar gelaten. In het interieur komt vaak een combinatie van zwart en wit terug, met enkele eikleurige accenten hier en daar. Verder waren de technieken een essentieel onderdeel voor het gezin. “Die moesten mee zijn met de tijd, maar ook niet dominant aanwezig”, klinkt het. Nadat het gezin enkele firma’s uit de buurt vergeleken die ze op internet vonden, maakten ze een afspraak bij Energieconcepten in Arendonk. Daar kwamen ze in contact met Wannes, die later hun vaste aanspreekpunt zou worden. “Het gevoel zat meteen goed, dat is heel belangrijk voor ons. Je moet iemand kunnen vertrouwen bij zo’n groot project.”

ZELF TECHNIEKEN PLAATSEN
Al snel kwam de optie om gedeeltelijk zelf de technieken te plaatsen op tafel te liggen. “Voor ons een goede manier om kosten te besparen”, zegt Randy. “Ik deed het zelf, maar ik had wel altijd de technische ondersteuning van Wannes. Als er iets was, kon ik hem altijd even bellen. We hadden vooraf een duidelijk plan uitgetekend. Ik werd niet aan mijn lot overgelaten.” Bepaalde onderdelen die moeilijker zijn om zelf uit te voeren, konden zo alsnog door Energieconcepten geïnstalleerd worden. “Die combinatie werkte heel goed voor ons. We wilden wel niet besparen op materialen. Maar kabels leggen, vloerverwarming plaatsen, elektriciteitspunten aansluiten en armaturen plaatsen, dat kan je makkelijk zelf. Zeker als die begeleiding er is. Ik denk dat die combinatie een aanrader is voor veel jonge gezinnen. Alles zelf doen, dat zou ik nooit doen.”

ACTIEF KOELEN
In de keuken is er veel lichtinval. “We wilden het gevoel hebben dat we buiten leefden. We moeten overdag nooit lichten aandoen. En puur esthetisch waren we fan van grote glaspartijen met zicht op de tuin.” Daardoor koos het gezin al snel voor de mogelijkheid om via de warmtepomp actief te koelen. Die stuurt dan kouder water door de vloerverwarming. De warmtepomp staat tussen de zonnepanelen op het dak. “In een geluidsdempende esthetische box, om het uitzicht mooier te maken. Ook al wilden we hem zoveel mogelijk uit het zicht houden.” De vloerverwarming verwarmt en koelt het hele gelijkvloers en de eerste verdieping. In de kelder liggen de leidingen al klaar om op termijn bijkomende verwarming te kunnen plaatsen. Daar zijn momenteel de creaties van ‘STOELenzo’ te bewonderen, de zaak waarmee Randy voornamelijk jonggebruikte stoelen een nieuw designleven geeft. Zijn vrouw Evi gebruikt de kelder ook om haar zelfontworpen doopkaarten van UNIEKe te tonen. Buiten liggen er al wachtleidingen voor een laadpaal voor een elektrische auto en een automatische poort.

OOK VIA APP
Er werd geopteerd voor een domoticasysteem van Niko Home Control. Via één centrale app kan het gezin alles aansturen. “Ik zou dat niet meer kunnen missen”, zegt Randy. “Ik gebruik de app dagelijks. Om te controleren of ik thuis de lichten wel heb uitgedaan, maar net zo goed om sfeerverlichting aan te doen als je televisie kijkt. Ik kan er zelfs de tuin mee sproeien vanop vakantie.” Je kan de app ook bedienen met een iPad of met het paneeltje dat onderaan de trap hangt. “Maar we wilden de gewone lichtknoppen behouden. Andere mensen moeten het licht ook kunnen bedienen als ze op bezoek zijn. De knoppen kunnen we wel programmeren. Om bijvoorbeeld bepaalde sferen te kiezen. Lezen, televisie kijken, slapen, koken,… Er is een alles-uitknop die we regelmatig gebruiken en naast ons bed hebben we een alarmknop waarbij alle lichten gaan flikkeren, voor het geval er inbrekers moesten zijn. Het is net zoals we het wilden: de domotica is er, maar ze overheerst niet.”

NIET TÉ CLEAN
“Het is een strakke woning geworden, met o.a. de witte gietvloer, maar niet té clean. Dat hebben we voorkomen door de inrichting die we gebruiken. Hier mag wel geleefd worden.” Boven springt de badkamer in het oog, die aansluit bij de slaapkamer van de ouders. “We krijgen ook vaak complimentjes over de open trap, het ruime zicht op de tuin en de sfeerverlichting buiten. We zijn heel blij met onze woning. Vroeger stond er een wit strak huis in mijn omgeving, helemaal anders dan de andere huizen in de buurt. Dat sprak mij altijd aan omdat het zo tijdloos was. Dat wilden wij hier ook verwezenlijken en dat is gelukt. Over twintig jaar gaat ons huis nog altijd modern zijn.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.