Bijzondere woningen

Beschermd dorpsgezicht krijgt stevige opknapbeurt

Gepubliceerd: 27 november 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 236

ARENDONK — Voor de ‘Binnenkijken’ van deze maand bespreken we voor één keer vooral de buitenkant van een woning. Omdat het om een beschermd dorpsgezicht gaat, in het centrum van Arendonk. Een woning die momenteel een totaalrenovatie ondergaat, met respect voor de oorspronkelijke plannen.

Het is Luc De Pauw die ons zijn woning toont. Hij woont hier nog niet, maar hoopt binnen enkele maanden wel naar hier te kunnen verhuizen. “Maar dan moet binnen alles nog in orde zijn”, vertelt hij meteen. De buitenkant van de woning is wel al afgewerkt, al was dat zeker geen standaardwerk. Luc gaf die opdracht in handen van het Arendonkse Renox. “Ik heb hen via onze bezetter leren kennen. Zij hadden al samengewerkt. Ik was op zoek naar iemand die alle werken op zich kon nemen.”

DEZELFDE LOOK EN FEEL
“Dat moest met de nodige zorg gebeuren, want het is een beschermd dorpsgezicht. De look en feel van het huis moest dus hetzelfde blijven. Het is één van de drie huizen die hier in de buurt in deze stijl, het modernisme, gebouwd zijn.” Bovenaan de gevels vallen de zwarte dakpannen op en centraal in de voorgevel is er plaats voor een klein torentje. “Allemaal zaken die zeker behouden moesten blijven. We hebben wel voor zwarte ramen mogen kiezen, maar het aantal raamvleugels moest gelijk blijven.” Zo bestaat ook de nieuwe raam in het bureel dus uit drie gedeeltes. Verder valt de gebogen raam in de woonkamer op. Die boogvorm wordt nu, net als vroeger, gevormd door vijf aparte raamdelen. “De woning dateert uit 1941”, weet Luc. “We hebben zo weinig mogelijk gewijzigd, enkel binnen is er een muurtje in de keuken weggehaald. De inkomkamer, daar maken we nu de keuken van. En in de inkomhal heeft Renox een dakvenster geplaatst omdat het daar vrij donker was.”

GARAGE IN ERE HERSTELD
“In de oorspronkelijke plannen was er geen garage, maar de vorige eigenaar had die in het pand gemaakt door een grote raam te vervangen door een garagepoort. Dat heb ik terug laten wijzigen door een aparte garage naast de woning te bouwen, in dezelfde stijl. Het eindresultaat zal dus nog meer op de oorspronkelijke plannen gaan lijken.” “De muurtjes voor het huis zijn helemaal vernieuwd, we hebben geprobeerd om daar stenen van te recuperen om in de gevel te gebruiken. De nieuwe stenen moesten visueel zo sterk mogelijk aanleunen bij de oude stenen. Ook de poortjes zijn opnieuw nagebouwd met de ontwerpen uit de jaren ’40 als basis. In de lage muurtjes voor de woning zijn de horizontale lijnen met grijs opgevoegd en de verticale lijnen met rood. Dat is in het huis ook zo en zorgt voor een speciaal effect. De grijze lijnen vallen meer op en de rode gedeeltes vallen visueel samen met de bakstenen. Die horizontaliteit is één van de zaken die erg belangrijk waren in het modernisme.”

DERDE SLAAPKAMER
Op het dak, dat ook vernieuwd werd, bouwde Renox nog een extra gedeelte waarin een derde slaapkamer werd ondergebracht. “Met nieuwe gevelstenen en met veel aandacht om dat nieuwe stuk te integreren in het geheel. Dat is heel goed gelukt. Als je het niet weet, mag het niet opvallen dat er nieuwe gedeeltes zijn. Dat is altijd het uitgangspunt geweest van Jelle (de zaakvoerder van Renox, nvdr.) en mij. Uiteraard is de woning wel beter geïsoleerd en hebben we voor geluidswerend glas gekozen. De voordeur is nog het originele exemplaar. Die hebben we geïsoleerd aan de binnenkant en het glasraam hebben we vervangen.” In de woning werd een ventilatiesysteem van het type D geplaatst. Daarvoor werden er overal valse plafonds voorzien. “We hebben ook al aan de toekomst gedacht. Zo zou het bureelgedeelte op termijn een slaapkamer kunnen worden als we slechter te been zijn en niet meer goed trappen kunnen nemen. Daarom hebben we hier aansluitend een sanitaire gedeelte met gastentoilet voorzien.”

OUDE DRUIVELAAR
Op vraag van Luc werd de druivelaar behouden die langs de achtergevels over de woning kronkelt. “Die is al meer dan vijftig jaar oud. Het was voor Renox een hele klus om dat te doen. Zij hebben die druivelaar volledig ingepakt zodat ze de gevels toch nog op een professionele manier konden reinigen en herstellen zonder de plant te beschadigen. Ik vind het fantastisch dat dat uiteindelijk gelukt is. De tuin zelf moeten we later nog onder handen nemen. Daar kunnen we zelfs tot aan het water. Er is nu een trapje tot daar, dat willen we graag nog terug opknappen.”

CHARME EN UITSTRALING
“Het is voor Renox een heel karwei geweest om alles met zorg te renoveren, maar we zijn heel blij met het resultaat”, besluit Luc. “Ik heb het net gekocht omwille van de charme die het uitstraalde. Ik ben zelf in de vastgoedsector actief en ben echt verliefd geworden op deze woning. Ik hoop volgend jaar in het voorjaar samen met mijn partner naar hier te kunnen verhuizen, maar we hebben geen haast. Het belangrijkste is dat we de tijd nemen om de woning helemaal terug in ere te herstellen.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.