Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Tina Pelsmakers, leerkracht in de hotelafdeling van Talentenschool Turnhout.
45 min. 4 personen
INGREDIËNTEN
Turnhoutse asperges
Hollandaisesaus
Gerookte zalm
Chateau aardappelen en peterselieboter
BEREIDING
Asperges:
Hollandaisesaus:
Chateau aardappelen in peterselieboter:
Garnituur en afwerking:
“WEER EVEN HET GEVOEL VAN OP RESTAURANT TE ZITTEN”
Waar komt het recept vandaan?
Tina: “Al onze recepten worden ontwikkeld door de leerkrachten binnen onze hotelschool. Daarbij worden de basisdoelstellingen die leerlingen onder de knie moeten krijgen toegepast om leuke restaurantgerechten te maken.”
Lokale ingrediënten, hoe belangrijk is dat?
Tina: “Enorm belangrijk. Het is waar wij binnen de opleiding vaak de nadruk op leggen. In dit recept zijn de asperges uit Turnhout en serveren we ook de Kempense Nicola aardappelen. We leiden de leerlingen op tot chef of maître, dan moet je op de hoogte zijn van lokale producten en hoe die verwerkt worden in de keuken tot een culinair hoogstaand gerecht. Lokaal heeft veel voordelen, dat leren we hen vaak. En je moet natuurlijk ook de foodkost kunnen berekenen.”
De leerlingen maken dit gerecht ook zelf?
Tina: “Inderdaad, ze krijgen in deze tijden alle ingrediënten in een ‘Talentbox’ thuis afgeleverd, als een soort praktijkles aan huis. Daarbij horen dan opdrachten en een videoles waarin ze live alles kunnen inoefenen. De ouders hebben ook geluk, zij mogen mee proeven en hun eigen feedback geven.”
Bij welke gelegenheid eet je dit het best?
Tina: “Eigenlijk past het altijd. Ik heb het vorige week nog gegeten op mijn eigen terras, met een glaasje wijn erbij. Als de zon dan op je bord schijnt, is dat heel ontspannend. Het biedt toch net iets meer verfijning dan anders. Dan heb je toch even het gevoel dat je weer op een terras van een restaurant of een brasserie zit ergens in de Kempen.”
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.