Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: mokka Baileys-taartje

Gepubliceerd: 16 december 2021  |  Onderox editie: 215

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Sara Vleugels van koffiehuis De Zoete Zonde in Meerhout.

50 min. 5 personen

INGREDIËNTEN

  • 320 gr zachte boter
  • 120 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gr zelfrijzende bloem
  • Snuifje bakpoeder
  • 3 eieren
  • 250 gr bloemsuiker
  • 25 gr puddingpoeder
  • 250 ml melk
  • Fijne oploskoffie
  • 100 gr chocola (naar keuze)
  • 50 gr volle room
  • Baileys
  • Cacao
  • Chocolade koffiebonen (ter garnering)

BEREIDING

Cake:

  • Roer 70 gr boter met 70 gr suiker en 1 zakje vanillesuiker tot een romige massa, voeg daarna 2 eieren toe en meng er als laatste 100 gr zelfrijzende bloem en een snuifje bakpoeder onder.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort hierop het deeg, strijk het uit tot een halve cm dikte. Bak op 180 graden gedurende 10 à 15 minuten.

Mokkacrème:

  • Klop 1 ei met 50 gr suiker tot een bleke massa, meng 25 gr puddingpoeder erbij.
  • Kook 250 ml melk, wanneer de melk bijna kookt, voeg je een klein deel bij de eiermassa en meng je dit goed. Daarna voeg je de eiermassa terug bij de melk en kook je de pudding terwijl je goed roert.
  • Voeg oploskoffie toe naar eigen smaak en laat de pudding afkoelen. Klop 250 gr boter met 250 gr bloemsuiker tot een luchtig geheel. Klop de mokkapudding met de mixer (geen staafmixer!) zodat er geen klonters meer zijn. Voeg 125 gr van de mokkapudding bij de botercrème en meng goed.

Chocolade:

  • Verwarm 50 gr volle room en voeg hierbij 100 gr chocolade naar keuze, roer en indien nodig verwarm je dit kort bij in de microgolf.

Taartje maken:

  • Laat de cake afkoelen en leg hem op je aanrecht met het papier naar boven, verwijder dat voorzichtig. Neem een uitsteker (of een glas) en steek er rondjes uit.
  • Neem een schijfje cake, besprenkel met Baileys en borstel de chocolade erop. Spuit toefjes mokkacrème op de chocolade (gebruik spuitzak met een effen spuitmond (9 mm)), helemaal rond, eindig met een extra toefje in het midden.
  • Herhaal dat, maar leg eerst het 2de schijfje op de botercrème. Laat alles opstijven in de koelkast en werk af met cacao en chocolade koffiebonen.

Waar komt het recept vandaan?
Sara: “Zelf verzonnen. Ik maak in de zaak elke dag andere taartjes. Het is één van de recepten die ik daarvoor gemaakt hebt.”

Ideaal om te maken met de feestdagen?
Sara: “Absoluut! Het ziet er heel feestelijk uit en je kan de voorbereidingen vooraf al doen en de dag zelf alles bij elkaar brengen. Het eindresultaat kan je goed bewaren in een afgesloten doos.”

Zijn er nog alternatieven, voor wie bijvoorbeeld liever geen alcohol toevoegt?
Sara: “Je kan perfect de Baileys weglaten, of koffie of zelfs chocomelk gebruiken als alternatief. Ik heb ook al versies gemaakt met mascarpone en limoen. Er zijn heel wat mogelijkheden. Wat ook leuk is: maak gewoon wat extra deeg en bak daarmee nog een traditionele cake. Dat kost geen extra moeite.”

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.