Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: desem sandwich met ei en spek

Gepubliceerd: 28 maart 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 240

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Vincent Wijnhoven van Vrijthof 16 in Hilvarenbeek.

25 min. 2 personen

INGREDIËNTEN

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • 2 theelepels milde mosterd
  • 1 theelepel tomatenketchup
  • 6 grote boereneieren
  • 1 eetlepel fijn gesneden bieslook
  • Een snuifje zout, peper, knoflookpoeder en gerookt paprikapoeder
  • 8 plakken gerookt spek
  • 1 komkommer
  • 2 tomaten
  • 1 krop sla
  • ½ donker zuurdesem brood

BEREIDING

  1. Kook de eieren tot de dooier hard is en pel ze. Snijd deze fijn of haal ze twee keer door een eiersnijder.
  2. Meng de mayonaise, crème fraîche, mosterd, ketchup en bieslook in een ruime schaal. Voeg de kruiden toe naar smaak en meng daarna de eieren door het mengsel.
  3. Bak de plakken spek op een middelhoog vuur tot ze licht bruin en krokant zijn.
  4. Snijd voor twee sandwiches zes duimdikke boterhammen van het brood. Snijd ook plakjes van de tomaten en van een halve komkommer.
  5. Maak de blaadjes sla los van de krop, was deze en verwijder de nerven van het blad.
  6. Beleg de sandwiches in deze volgorde: boterham, sla, eiersalade, spek, tomaat, boterham, sla, eiersalade, spek, komkommer, boterham.

Waar komt het recept vandaan?
Vincent: “Dat hebben we zelf verzonnen om te serveren in onze zaak. Het is de vaste eiersalade die we hier elke dag gebruiken. En met Pasen in zicht is het wel fijn om iets met eieren te doen.”

Waarom hebben jullie voor deze combinatie van smaken gekozen?
Vincent: “Omdat ei met spek een echte klassieker is en blijft. En ik ben grote fan van een lekkere eiersalade die je met kruiden een beetje kan sturen. Het paprikapoeder geeft bijvoorbeeld net die extra ‘kick’ die heel tof is. De combinatie van goed brood, rauwkost, spek en die eiersalade werkt uitstekend.”

Zijn er nog varianten mogelijk?
Vincent: “Uiteraard. Het staat je vrij om er een vegetarische variant van te maken, zonder het spek dus. Of om bijvoorbeeld plakjes radijs toe te voegen in plaats van de komkommer als je daar minder fan van bent. Of nog andere rauwkost. De eiersalade zou ik wel op deze manier behouden.”

Hoe serveer ik ‘m?
Vincent: “Op een plankje vind ik het mooist. Gebruik best wel nog een prikker voor de stevigheid.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters
Meer lezen over
culinairlekker lokaal

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.