Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: blueberry banana cake

Gepubliceerd: 23 november 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 236

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Lesley Dada, voedingscoach en personal trainer bij Overdrive Sports in Geel.

10 min. 2 personen
+ 30 min in de oven

INGREDIËNTEN

  • 150 gr banaan
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 ml amandelmelk (ongesuikerd)
  • 75 gr havermout
  • 90 gr blauwe bessen
  • 10 gr chiazaad
  • (Optie : 30 gr Whey protein vanille)

BEREIDING

  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Meng en plet de banaan en het ei in een kom. Voeg de kaneel, vanille, whey protein, amandelmelk en het bakpoeder toe. Mix tot een egaal mengsel.
  • Voeg de havermout, de chiazaadjes en 3/4 van de blauwe bessen toe. Mix opnieuw tot een egaal mengsel.
  • Schep het beslag in een bakvorm en plaats de resterende bessen op het beslag. 5. Bak de cake 25 à 30 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.

Waar komt het recept vandaan?
Lesley: “Ik heb het verzonnen voor mijn boek waarin ik allemaal gerechten bundel die makkelijk te maken, gezond én heel lekker zijn. Het is een gezond ontbijt met enkel de natuurlijke suikers van de fructose. Er zit alles in wat een ontbijt moet hebben, maar het is ook ideaal als namiddagsnack omwille van de trage suikers en koolhydraten. Of voor een work-out, als je bijvoorbeeld rond 16 uur wil sporten en je nog geen volledige maaltijd kan eten.”

Zijn er varianten mogelijk?
Lesley: “Absoluut. Je kan het mengsel ook plat maken en in rondjes in de oven doen zodat je koekjes krijgt, je kan amandelnoten toevoegen of het zelfs in muffinvorm maken. Ik eet het zelf drie keer per week en dan is variatie wel belangrijk. Het is hoe dan ook een goede manier om havermout te eten. Dat is een belangrijk ingrediënt voor een sporter, maar niet iedereen lust dat. In die variaties lukt het wel. Het is mijn populairste ontbijt uit mijn boeken.”

Waarom blauwe bessen?
Lesley: “Omdat het kleine vitaminebommetjes zijn. Ze bevatten veel antioxidanten, vitaminen en mineralen maar toch weinig calorieën. En ze bevorderen jouw weerstand tijdens en na een fysieke inspanning.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinairlekker lokaal

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.